Cara Masuk Thailand Sempadan Negara Dibuka

Cara Masuk Thailand Sempadan Negara Dibuka

MACAM MANA CARA NAK MASUK THAILAND 2022 ?
Ramai yang PM macam mana cara nak masuk Thailand sekarang ni selepas Kerajaan kita dan diorang dah buka pintu sempadan ni. So sini aku kongsi sikit macam mana cara dia.


Cara masuk Thailand bagi pemegang Pas Sempadan ” Border Pass” korang boleh masuk macam biasa korang duk masuk sebelumĀ² ni. Kalau korang bawak transport sendiri korang kena beli insurance untuk transport korang tu. Macam aku bawak kereta sendiri jadi aku beli insurance kereta untuk 5 hari berharga Rm 28. Then korang kena isi white card tu 1 nama Rm 2, kalau 5 beranak Rm 10 lah.


Cara masuk Thailand masuk ikut pintu sempadan Padang Besar, sebab tak sibuk sangat macam pintu Bukit Kayu Hitam. Sampai di imigresen kita dia tanya nak pi mana ja then dia cop macam biasa. Maximum untuk “Border Pass” 3 hari dan sampai Hatyai sahaja.


PERINGATAN !!!! : pastikan korang buat line telefon korang roaming atau beli sim kad Thailand. Sebab selepas check point malaysia korang akan lalu check point Thailand pulak. Dekat sini perlukan internet yang kuat untuk korang scan QRcode yang diorang sediakan untuk korang register dengan Health Declaration Thailand. Selesai Health Declaration baru korang akan cop “Border Pass” untuk side sebelah Thailand.
Settle bab “Border Pass”,lepas tu sambung plak untuk transport declaration.

Bagi sesiapa kenderaan atas nama sendiri korang just bawak geran asal/salinan jer. Kalau kenderaan atas nama orang lain kena ada surat authorization dari owner kenderaan. Then selesaiā€¦.selamat bercuti

P/s :

Kelayakkan memohon border pass adalah untuk warganegara Malaysia yang berasal dari Perlis,Kedah,Kelantan dan Hulu Perak sahaja.

Manakala untuk warganegara Malaysia yang lain masih perlukan Pasport Malaysia Antarabangsa untuk ke sana.

Boleh rujuk disini

https://www2.imi.gov.my/…/pas-sempadan-malaysia-thailand/

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Tempat Menarik Di Thailand

Dari Wang Kelian jika nak ke Pak Bara, hangpa pi lah tempat ni dulu.

DETAIL DI LINK

https://www.satunsiam.com/…/lokasi-menarik-di-pak-bara…

1. Satun Geopark Gateway .

2. Wang Shaitong Waterfall.

3. Orange Cafe Thung Wa.

Aku share dengan hangpa Apa yang menarik jika hangpa rangcang ke Pak Bara. Esok aku bagi lagi detail, siap dengan Lokasi Google Maps.

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai Cara Masuk Thailand Setelah Sempadan Negara Dibuka ini memudahkan urusan anda InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment