Bantuan Pengusaha Pusat Sukan:PEMULIH Tatacara Permohonan & Tarikh Bayaran

Bantuan Pengusaha Pusat Sukan:PEMULIH Tatacara Permohonan & Tarikh Bayaran

PEMULIH bantuan khas Pengusaha pusat sukan One-Off RM3000 antara yang terkandung dalam teks ucapan pekej PEMULIH yang diumumkan Perdana Menteri pada hari ini 28.06.2021. Antara pusat sukan yang akan diberikan bantuan bantuan khas Pengusaha pusat sukan One-Off RM3000 PEMULIH ialah arena sukan seperti gym, bowling, futsal dan sebagainya turut terkesan dan mereka hanya boleh beroperasi semula seawal fasa ketiga PPN nanti.

Berikut dikongsikan semakan kelayakan permohonan dan perkara lain berkaitan bantuan khas pengusaha pusat sukan RM3000 PEMULIH.

Kerajaan hari ini telah membuat pengumuman senarai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi atau PEMULIH.

Pakej ini diperkenalkan bagi meringankan beban rakyat Malaysia yang masih dalam fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Bantuan Pengusaha Pusat Sukan:PEMULIH Tatacara Permohonan & Tarikh Bayaran

Ringkasan Pekej PEMULIH

Nilai keseluruhan Pakej PEMULIH adalah sebanyak RM150 bilion.

PEMULIH bertujuan untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat dan tertumpu kepada tiga fokus utama iaitu:

  1. Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat
  2. Menyokong Perniagaan
  3. Meningkatkan Vaksinasi
Bantuan Pengusaha Pusat Sukan:PEMULIH Tatacara Permohonan & Tarikh Bayaran

Baca Di SINI:

Ucapan Aluan YAB PM Pekej Bantuan PEMULIH 2021

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera,

1. Izinkan saya memulakan bicara pada hari ini, dengan mengangkat setinggi-tinggi pujian ke hadrat Allah Subhanahu wa Taala bahawa Dialah Tuhan Yang Maha Berkuasa dan Yang Maha Mengetahui atas segala-galanya, serta selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

2. Mengambil ibrah petikan doa yang sering diungkapkan dalam ayat ke-10, Surah al-Kahfi,

رَبَّنَآ ءَاتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً۬ وَهَيِّئۡ لَنَا مِنۡ أَمۡرِنَا رَشَدً۬ا

“Sesungguhnya kami memohon rahmat dari sisi-Mu Ya Allah, kami memohon dipermudahkan atas segala urusan dan kami memohon keselamatan atas segalanya”.

Saudara dan saudari rakyat Malaysia yang saya kasihi sekalian,

3. Pada 15 Jun yang lalu, saya telah mengumumkan Pelan Pemulihan Negara atau PPN sebagai suatu panduan atau roadmap peralihan keluar daripada Perintah Kawalan Pergerakan secara berfasa. Pelan ini membolehkan saudara dan saudari membuat perancangan yang sejajar dengan langkah-langkah Kerajaan untuk melawan COVID-19 dan memulihkan negara.

4. Peralihan secara berperingkat ini merangkumi empat fasa dan bersandarkan kepada tiga indikator: pertamanya bilangan kes harian COVID-19, kedua, kadar penggunaan katil di wad ICU, dan ketiga, peratusan rakyat yang telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin.

5. Sehingga kini, ketiga-tiga indikator ini masih belum mencapai nilai ambang untuk kita beralih daripada fasa pertama ke fasa kedua. Kes harian COVID-19 masih berada pada paras melebihi 4 ribu kes sehari atau bersamaan dengan 12 kes bagi setiap 100 ribu penduduk.

6. Namun begitu, walaupun secara keseluruhan nilai ambang nasional belum tercapai, pelaksanaan PPN fasa pertama telah menunjukkan beberapa perkembangan positif. Bilangan kes harian COVID-19 telah berada di bawah paras 12 kes bagi setiap 100 ribu penduduk di sembilan negeri dan hampir semua negeri setakat ini lebih 10 peratus penduduknya telah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin.

7. Mengambil kira situasi semasa terutamanya kemunculan varian baharu yang lebih ganas, Kerajaan sedar bahawa kapasiti Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan atau PICK perlu ditingkatkan supaya lebih ramai lagi boleh divaksin dengan segara. Sementara itu agenda prihatin dan keselamatan rakyat akan diteruskan, dan sektor perniagaan perlu terus disokong.

8. Yang saya boleh janjikan hari ini, biarpun dalam ruang fiskal yang amat terhad, Kerajaan Perikatan Nasional akan terus komited dalam mengutamakan kesejahteraan saudara dan saudari semua. Saya tidak akan berkompromi dalam soal memelihara kebajikan rakyat dan memerangi COVID-19. Hari ini, saya ingin menyampaikan beberapa pengumuman penting dan insha-Allah akan ada beberapa perkhabaran baik buat semua.

Bantuan Pengusaha Pusat Sukan:PEMULIH Tatacara Permohonan & Tarikh Bayaran

Baca Juga: Daftar Permohonan JPAM APM:Permohonan Online & Semakan Permohonan

Teks Ucapan PEMULIH Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan RM3000

Teks ucapan PEMULIH berkaitan bantuan khas pengusaha pusat sukan RM3000 yang diumumkan hari ini terkandung dalam bilangan ke.48 fokus kedua PEMULIH iaitu Menyokong Perniagaan, agenda ucapan seperti berikut:

48. Selanjutnya, Kerajaan sedar bahawa pengusaha industri sukan dan operator arena sukan seperti gym, bowling, futsal dan sebagainya turut terkesan dan mereka hanya boleh beroperasi semula seawal fasa ketiga PPN nanti. Sehubungan itu, Kerajaan bersetuju untuk memberikan bantuan one-off sebanyak 3 ribu ringgit kepada mereka.

Baca Juga: Semakan Keputusan STPM 2020:Cara Semak Keputusan Online & Cara Lain Semakan

Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan RM3000 PEMULIH

Semasa pengumuman PEMULIH Bantuan Pengusaha Pusat Sukan tiada syarat yang diumumkan berkaitan bayaran khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 ini. Jika ada syarat tertentu lain yang kerajaan umumkan akan dikemaskini jika ada. Mengikut kami tiada syarat yang akan dikenakan untuk PEMULIH Bantuan Pengusaha Pusat Sukan ini semua pengusaha Pusat Sukan yang berdaftar akan menerima bantuan ini. Namun jika ada syarat kami akan kemaskini dari masa ke semasa.

Baca Juga: Cara Daftar MUET Online: MUET & MUET On Demand Serta Tarikh Exam

Tarikh Bayaran PEMULIH Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan RM3000 PEMULIH

Tarikh bayaran bayaran khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 PEMULIH melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Tarikh tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitan bayaran bayaran khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 melalui pekej PEMULIH ini.

Baca Juga: Contoh Surat Wakil Kuasa:Urusan JPJ/Sebutharga/Bank/Myeg/LHDN/Majikan

Cara Memohon Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan RM3000 PEMULIH

Cara memohon bayaran khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Cara memohon PEMULIH Bayaran Pengusaha Pusat Sukan RM3000 PEMULIH tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitannya.

Baca Juga: Contoh Invois:Cara Semak Invois & Format Invois

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut berkaitan bantuan khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 melalui pekej PEMULIH ini anda boleh baca teks ucapan penuh YAB Perdana Menteri di: https://www.pmo.gov.my/2021/06/teks-ucapan-pengumuman-khas-pakej-perlindungan-rakyat-dan-pemulihan-ekonomi-pemulih/

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang bayaran khas pengusaha Pusat Sukan RM3000 melalui pekej PEMULIH ini dapat memudahkan lagi urusan anda. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment