Contoh Surat Wakil Kuasa:Urusan JPJ/Sebutharga/Bank/Myeg/LHDN/Majikan

Contoh Surat Wakil Kuasa:Urusan JPJ/Sebutharga/Bank/Myeg/LHDN/Majikan

Contoh surat wakil kuasa urusan rasmi sebagai rujukan kepada mereka yang ingin membuat surat wakil bagi pelbagai urusan. Tidak semua orang mempunyai masa yang cukup dan sesuai untuk menguruskan hal-hal seperti menguruskan dokumen dan mengambil dokumen. Untuk pengetahuan, untuk mengambil dokumen adalah dibenarkan untuk wakil mengambil dokumen tersebut, tetapi harus disertakan surat wakil.

Surat wakil merupakan kebenaran dan pengesahan daripada pemilik dokumen yang mewakilkan seseorang untuk menguruskan atau mengambil dokumen yang berkenaan.

Apabila surat wakil ini dikemukan semasa membuat urusan, ia dijadikan sebagai bukti bahawa dokumen atau urusan tersebut telah dibuat oleh orang lain yang dibenarkan oleh pemilik sebenar dokumen tersebut.

Berikut kami kongsikan beberapa contoh surat wakil yang boleh anda buat apabila anda memerlukan wakil dari seseorang untuk mengambil dokumen anda. Antaranya ialah Contoh Surat Wakil JPJ dan Sebutharga seperti di bawah.

Kerajaan juga telah megumumkan tambahan RM500 kepada mereka yang layak melalui program PEMERKASA yang diumumkan sebelum ini. Semak kelayakan tambahan RM500 klik: BANTUAN TAMBAHAN RM500 PEMERKASA.

Bagi mereka yang layak anda juga boleh menuntut bantuan program bantuan jaringan prihatin dari RM 180 sehingga RM 300 di Program Jaringan Prihatin B40:RM300 Peranti, RM180 Data CAra Daftar.

Contoh Surat Wakil JPJ

Bagi anda yang telah membuat urusan di Jabatan Pengangkutan Jalan dan perlu mengambil dokumen di JPJ tetapi anda tidak dapat hadir atau berbuat demikian, anda boleh mewakilkan seseorang bagi pihak anda untuk mengambil tersebut di JPJ dengan kemukakan Surat Wakil kepada pihak JPJ. Di bawah ialah Contoh Surat Wakil JPJ beserta lampiran :

Lampiran Contoh Surat Wakil JPJ :

Contoh Surat Wakil Kuasa JPJ

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

Contoh Surat Wakil Sebutharga

Bagi anda yang telah membuat urusan atau permohonan sebutharga tetapi tidak dapat hadir untuk mengambil borang sebutharga, anda boleh mewakilkan seseorang dari pihak anda untuk mengambil borang sebutharga tersebut dengan mengemukan Surat Wakil Sebutharga. Di bawah ialah Contoh Surat Wakil Sebutharga beserta lampiran :

Lampiran Contoh Surat Wakil Sebutharga :

Contoh Surat Wakil Sebutharga

Untuk mengetahui biasiswa lain kerajaan Malaysia baca di:Bantuan Biasiswa IPT:Senarai Bantuan & Biasiswa Pelajar IPT Terkini 2021/2022 Malaysia.

Contoh Surat Wakil Urusan Bank

Bagi mereka yang membuat urusan Bank pihak bank tidak akan sewenangnya melepaskan borang atau penyata atau lain-lain dokumen kepada pihak lain atau wakil anda. Jadi anda perlu membuat surat wakil kuasa kepada wakil anda untuk mengambil apa-apa dokumen di bank. Di bawah ialah Contoh Surat Wakil Urusan Bank.

Lampiran Contoh Surat Wakil Urusan Bank :

Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan BAnk

Baca Juga: Contoh Invois:Cara Semak Invois & Format Invois

Contoh Surat Wakil Ambil Dokumen

Bagi urusan mengambil dokumen penting, anda juga perlu membuat surat wakil kuasa. Semak contoh surat wakil kuasa ambil dokumen di bawah.

Lampiran Contoh Surat Kuasa Wakil Ambil Dokumen :

Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan ambil dokumen

Baca Juga: MyKad Online:Cara Mohon Mykad Online Umur 12 Tahun

Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan MYEG

MYEG juga adalah antara tempat yang paling banyak kita berurusan. Surat wakil kuasa urusan myeg anda boleh rujuk seperti dibawah.

Lampiran Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan Myeg :

Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan ambil dokumen myeg

Baca Juga: Permohonan TUDM 2021/2022:Syarat & Borang Pengambilan TUDM

Contoh Surat Wakil Urusan LHDN

Berikut pula adalah contoh surat wakil kuasa urusan dengan pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri. Contoh surat wakil kuasa sebagai rujukan jika perlu mewakilkan sesiapa untuk urusan LHDN anda.

Lampiran Contoh Surat Wakil urusan LHDN :

Contoh Surat Wakil Kuasa Urusan ambil dokumen lhdn

Baca Juga: Jawatan Kosong Guru DG41:Cara Mohon Online/Guna APPS & Semakan Permohonan

Contoh Surat Wakil Majikan

Bagi majikan yang ingin mewakilkan mana-mana staf mereka untuk apa-apa urusan, dibawah salah satu contoh surat wakil majikan kepada pekerja.

Lampiran Contoh Surat Wakil majikan :

Baca Juga: E-Lembaga Peperiksaan:Permohonan Salinan Sijil Peperiksaan & Semak Semula Status Exam

Di atas ialah Contoh Surat Wakil yang boleh anda rujuk jika anda mengambil borang tetapi tidak dapat berbuat demikian dan ingin mewakilkan seseorang untuk mengambil dokumen yang diperlukan. Anda boleh rujuk contoh surat wakil seperti di atas. Semoga bermanfaat.

Contoh Surat Lain

Baca juga contoh surat lain seperti berikut::

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang contoh surat wakil kuasa ini dapat memudahkan lagi urusan anda. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment