Contoh Surat Perjanjian:Sewa Rumah, Jual Beli Kenderaan/Tanah, Ubahsuai Rumah, Kerja, Sewa Kedai & Jual Beli Haiwan

Contoh Surat Perjanjian:Sewa Rumah, Jual Beli Kenderaan/Tanah, Ubahsuai Rumah, Kerja, Sewa Kedai & Jual Beli Haiwan

Contoh surat perjanjian ini dikongsikan bagi memudahkan mereka yang mencari panduan membuat surat perjanjian sama ada perjanjian sewa rumah, perjanjian sewa kedai perjanjian jual beli kenderaan dan lain-lain perjanjian.

Contoh surat perjanjian penting kerana anda perlu memasukkan beberapa perkara penting didalam membuat surat perjanjian supaya kedua-dua pihak yang membuat perjanjian tidak teranaya.

Berikut dikongsiakan contoh surat perjanjian yang terkini ringkas serta lengkap untuk panduan anda.

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Ciri-Ciri Surat Perjanjian

Disini keptennews kongsikan ciri yang perlu ada semasa membuat surat perjanjian supaya tidak berlaku masalah setelah perjanjian di tandatangani. Perhatikan beberapa perkara yang perlu ada seperti dibawah yang perlu ada didalam membuat surat perjanjian:

 • Isi

Isi surat perjanjian berdasarkan pada hukum, kesusilaan, dan terikat dengan kepentingan serta ketertiban umum yang mudah untuk dipersetujui oleh kedua-dua pihak tanpa menyebelahui suatu pihak sahaja.

 • Objek

Objek surat perjanjian harus disebut dan digambarkan dengan jelas supaya difahami oleh kedua-dua pihak

 • Identiti

Identiti pihak-pihak terkait harus dituliskan dengan jelas, detail, dan lengkap termasuk no kad pengenalan dan alamat lengkap supaya tiada yang mempunyai kelebihan lain.

 • Saksi

Saksi-saksi perlu ada bagi kedua-dua pihak semasa penandatanganan surat perjanjian untuk lebih rasmi.

 • Tanda Tangan dan Nama Terang

Harus memiliki tanda tangan dan nama terang dari pihak-pihak yang terlibat dalam perjanjian nama di bahagian tandatangan mesti sama dengan nama identiti di atas surat perjanjian. Nama saksi serta no kad pengenalan saksi juga boleh disertakan bersama semasa tandatangan surat perjanjian.

 • Menyertakan Pasal dan Ayat Tegas

Agar surat perjanjian dapat diikat secara undang-undang, isi dari surat perjanjian terdiri dari pasal-pasal dan ayat mesti tegas dan jelas menyatakan kemahuan kedua pihak.

 • Mekanisma Penyelesaian

Surat perjanjian harus disertakan mekanisma penyelesaian jika berlaku masalah setelah perjanjian dibuat sebagai mekanisma penyelesaian yang boleh digunakan digunakan

 • Latar Belakang

Surat perjanjian mesti berisikan latar belakang mengapa surat perjanjian dibuat dengan jelas tanpa ada selindung termasuk butiran kecil jika dirasakan perlu.

 • Stem

Dapatkan cop stem setelah perjanjian dibuat bagi mengukuhkan perjanian tersebut supaya tiada pertikaian.

Berikut keptennews kongsikan beberapa contoh surat perjanjian yang dilihat penting kepada pengguna sekarang ini.

Baca Juga: Contoh Invois:Cara Semak Invois & Format Invois

Contoh Surat Perjanjian Sewa Rumah

Berikut adalah contoh surat perjanjian sewa rumah yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh suratperjanjian sewa rumah ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut perjanjian anda.

Contoh Surat Perjanjian Sewa Rumah
Contoh Surat Perjanjian Sewa Rumah

Baca Juga:Contoh Soalan MUET:Soalan & Jawapan MUET Terkini Speaking Reading Listening & Writing

Surat Perjanjian Jual Beli Kenderaan Kereta Motor Mesin

Berikut adalah contoh surat perjanjian jual beli kenderaan yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh suratperjanjian Jual beli kenderaan ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut perjanjian anda. Jika kereta ubah kepada kereta dan seterusnya ubahlah mengikut keperluan anda.

Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Kenderaan Kereta Motor Mesin
Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Kenderaan Kereta Motor Mesin

Baca Juga: Surat Rayuan Ibadah Haji:Contoh Surat Mengikut Kategori & Borang Rayuan Haji

Surat Jual Beli Tanah

Berikut adalah contoh surat perjanjian jual beli tanah yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh surat perjanjian Jual beli tanah ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut kemahuan anda. Jika tanah bergeran ubah kepada tanah bergeran dan seterusnya ubahlah mengikut keperluan anda.

Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Tanah

Baca Juga: Contoh Nota Serah Tugas: Format Terkini & Garis Panduan Penyediaan

Surat Ubah Suai Rumah Renovate Rumah

Berikut adalah contoh surat perjanjian ubah suai rumah yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh suratperjanjian ubah suai rumah ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut kemahuan anda. Untuk surat perjanjian ubah suai rumah atau renovate ini perhatikan beberapa perkara penting terutama tarikh siap dan penyelesaian jika masalah timbul semasa pegubahsuaian rumah.

Contoh Surat Perjanjian Ubah Suai Rumah Renovate Rumah

Baca Juga: Contoh Kertas Kerja 2021:Format Terkini & Cara Tulis

Surat Perjanjian Kerja

Berikut adalah contoh surat perjanjian kerja yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh suratperjanjian kerja ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut perjanjian anda. Surat perjanjian kerja ini penting supaya sebelum memulakan suatu tugas atau kerja kedua-dua pihak tahu tanggungjawab masing-masing.

Contoh Surat Perjanjian Kerja

Baca Juga: Soalan & Jawapan Medsi 2021:Contoh soalan & Jawapan MEdSI Terkini

Surat Sewa Kedai Atau Sewa Pejabat

Berikut adalah contoh surat perjanjian sewa kedai atau pejabat yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh surat perjanjian sewa kedai atau pejabat ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut perjanjian anda. Contoh suratperjanjian sewa kedai atau pejabat ini adalah hampir sama dengan sewa beli rumah cuma anda perlu lebih terperinci tentang maklumat sewaan kedai supaya tidak timbul perkara yang tidak diingini kemudian hari.

Contoh Surat Perjanjian Sewa Kedai Atau Sewa Pejabat

Bagi pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke IPTA semak biasiswa di sini:

Lain-lain biasiswa anda boleh seacrh di keptennews.com

Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Haiwan Ternakan Lembu Kambing Kerbau Serta Binatang Lain

Berikut adalah contoh surat perjanjian jual beli haiwan atau binatang yang disediakan keptennews.com sebagai rujukan anda. Contoh surat perjanjian jual beli haiwan atau binatang ini adalah sekadar rujukan, anda perlu mengubah ayat serta isi mengikut perjanjian anda. Jika lembu masukkan lembu jika kambing masukkan kambing burung atau sebagainya ubahlah mengikut keperluan anda.

SURAT AKUAN JUAL BELI TERNAKAN

Perjanjian jual beli ini di tandatangani oleh CHE MUSTAFA BIN HANAFI bernombor kad pengenalan 470 yang beralamat di KAMPUNG BARU MUKIM TUALAK 06300 KUALA NERANG KEDAH yang selepas ini di panggil pihak penjual dan MASOLIZAN BIN MAJID bernombor kad pengenalan 790 yang beralamat di NO 402 KAMPUNG BARU MUKIM TUALAK 06300 KUALA NERANG KEDAH yang kemudiannya di panggil pihak pembeli.

JENIS TERNAKAN: LEMBU                                           WARNA: MERAH 3 EKOR

JANTINA: BETINA 3 EKOR                                           UMUR: 02 TAHUN 08 BULAN

JUMLAH: 3 EKOR                                                          

Perjanjian jual beli ini berkuatkuasa sebaik sahaja pihak pembeli membayar jumlah wang sebanyak RM 7800.00 (RINGGIT MALAYSIA TUJUH RIBU LAPAN RATUS SAHAJA) kepada pihak penjual selepas perjanjian ini ditandatangani dan telah dibuat pembayaran.

Demikian perjanjian jual beli ini dibuat dan dipersetujui oleh pihak penjual dan pembeli seperti tandatangan di bawah.

PENJUAL                                                                                                        PEMBELI

———————————————                                                     ——————————————–

NAMA: CHE MUSTAFA BIN HANAFI                                                         NAMA: MASOLIZAN BIN MAJID

NO K/P: 470                                                                       NO K/P: 790

Tarikh: ______________                                                                           Tarikh: ______________________

                                                                           PENGESAHAN JUAL BELI

NAMA: _________________________                                                  TANDATANGAN: __________________

NO K/P: ________________________                                                   TARIKH: ________________________

Surat Bantuan Bekalan Air Rumah Kenduri

Berikut dikongsikan contoh surat permohonan bantuan bekalan air untuk rumah kenduri melalui Syarikat Air Darul Aman (SADA). Jika anda ingin membuat surat kepada pembekal air syarikat air lain mengikut negeri anda, boleh salin surat dibawah dan ubah nama mengikut keperluan anda.

Majid Bin Ismail

Lot 402 Kampung Baru

Mukim Tualak

06300 Kuala Nerang

Kedah

Tuan Pengurus

SADA Kuala Nerang

06300 Kuala Nerang

Kedah

Tuan,

PERMOHONAN BANTUAN BEKALAN AIR UNTUK KEGUNAAN KENDURI

Merujuk kepada perkara diatas.

2.            Saya Majid Bin Ismail beralamat seperti diatas No. KP 560802-02-5521 ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyediakan bantuan bekalan air bagi majlis kenduri di rumah saya yang akan berlangsung pada 16 Julai 2022 ini.

3.            Untuk makluman pihak tuan, permohonan ini adalah sebagai persediaan bagi pihak saya sekiranya berlaku gangguan bekalan air pada hari berlangsungnya kenduri di rumah saya.

4.            Sehubungan dengan itu, saya berharap pihak Tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya ini dan segala jasa baik pihak Tuan saya dahului dengan ucapan terima kasih. Sebarang pertanyaan pihak Tuan boleh hubungi saya di talian 014-9014031.

Sekian, Terima kasih

Yang benar

—————————–

Majid Bin Ismail

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang contoh surat perjanjian ini memudahkan anda membuat rujukan serta panduan kepada anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment