Cara Tukar File Gambar Ke Word (Teks)

Cara Tukar File Gambar Ke Word (Teks)

Cara Tukar File Gambar Ke Word (Teks)

Cara Mudah Tukar Gambar Ke Word. Apabila anda ingin menukar teks bercetak (gambar) atau tulisan tangan kepada salinan digital, anda tidak perlu melakukannya secara manual.

Anda juga tidak perlu membelanjakan banyak wang untuk alatan profesional. Semua boleh dilakukan dengan menggunakan program

Kami akan menunjukkan kepada anda tujuh program OCR terbaik yang menukar imej kepada teks secara percuma.

Baca Juga: Cara Daftar SSPN Prime:Login & Kelebihannya SSPN Prime

Apakah itu OCR?

Optical character recognition (OCR) atau perisian pengecaman aksara optik adalah teknologi menukar gambar, atau bahkan tulisan tangan, kepada teks.

Alat OCR menganalisis dokumen dan membandingkannya dengan jenis tulisan (font) yang disimpan dalam pangkalan data mereka, dan/atau dengan mencatat ciri tipikal setiap aksara.

Sesetengah aplikasi OCR juga melakukannya melalui penyemak ejaan untuk “meneka” perkataan yang tidak dikenali.

Ketepatan 100% sukar dicapai, tetap anggaran atau tekaan yang hampir adalah perkara yang cuba dilakukan oleh kebanyakan perisian OCR.

Perisian OCR boleh boleh menjadi “shortcut” dan meningkatkan produktiviti untuk pelajar, penyelidik dan pekerja pejabat.

Jadi mari kita beberapa perisian OCR terbaik untuk keperluan anda.

Perisian OCR percuma untuk tukar gambar ke word

1. Photo Scan

Photo Scan ialah aplikasi Windows 10 OCR percuma yang boleh anda muat turun dari Microsoft Store.

Dicipta oleh Define Studios, aplikasi ini ialah pengimbas OCR dan pembaca kod QR yang digabungkan menjadi satu.

Halakan aplikasi kepada imej atau cetakan fail untuk tukar gambar ke word.

Anda juga boleh menggunakan kamera web PC anda untuk memberikan imej untuk dilihat.

Tidak seperti beberapa aplikasi lain dalam artikel ini, Photo Scan tidak berfungsi dengan fail PDF. Teks yang dikenali dipaparkan dalam tetingkap bersebelahan.

> Muat turun perisian Photo Scan

2. (a9t9)

(a9t9) adalah perisian OCR untuk Platform Windows Universal untuk tukar gambar ke word.

Jadi anda boleh menggunakannya dengan mana-mana peranti Windows yang anda miliki.

Terdapat juga aplikasi OCR setara dalam talian yang dikuasakan oleh API yang sama.

(a9t9) menyokong 21 bahasa untuk menghuraikan imej dan PDF anda kepada teks.

Aplikasi ini juga percuma untuk digunakan dan sokongan iklan boleh dialih keluar dengan pembelian dalam aplikasi.

Seperti kebanyakan program OCR percuma, ia adalah idea untuk dokumen bercetak dan bukan teks tulisan tangan.

> Muat turun aplikasi (a9t9)

3. Capture2Text

Capture2Text ialah perisian OCR percuma untuk Windows yang memberi anda pintasan papan kekunci untuk OCR apa-apa pada skrin dengan pantas.

Capture2Text menggunakan enjin OCR Google dan menyokong 100+ bahasa.

Ia menggunakan Terjemahan Google untuk menukar teks yang ditangkap kepada bahasa lain.

> Muat turun Capture2Text

Artikel Lian: Pampasan Kerosakan Rumah LPPSA:Cara Mohon Mangsa Terjejas Banjir

Tukar JPG ke Word dengan EasePDF Cara Tukar File Gambar Ke Word

EasePDF Online JPG to PDF Converter boleh membantu anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui ciri yang paling sesuai sekaligus, mudahkan. Anda boleh menggunakan EasePDF, yang merupakan PDF Converter dalam talian yang paling kuat untuk menukar fail JPG menjadi fail PDF dan kemudian menukar fail PDF menjadi fail Word. Ini nampaknya agak rumit, tetapi sebenarnya cara paling mudah.

Langkah 1. Pergi dan lawati EasePDF, masukkan JPG ke PDF terlebih dahulu.

Langkah 2. Sekarang muat naik gambar JPG anda. Untuk memuat naik gambar JPG anda, klik Tambah Fail , atau seret dan lepaskan semua gambar JPG anda ke dalam jadual. Selain itu, anda boleh memuat naik gambar JPG anda dari Google Drive atau Dropbox dan dengan menampal pautan Url. Anda boleh memuat naik lebih dari satu gambar JPG pada satu masa.

Langkah 3. Selepas itu, alat akan mula ditukar secara automatik. Setelah selesai, klik muat turun untuk menyimpan fail PDF anda.

Langkah 4. Sekarang klik PDF Converter > PDF to Word di bar alat di atas. Muat naik fail PDF yang baru anda muat turun. Kemudian penukar kuat ini akan mengubah fail PDF anda menjadi dokumen Word dan selesai dalam beberapa saat.

EasePDF PDF Converter PDF to Word

Petua : Fail PDF tidak mudah diedit dan juga dapat menjamin kualiti output. Adalah idea yang baik untuk memaksimumkan kualiti output gambar JPG dengan menukarnya menjadi fail PDF daripada menukarnya secara langsung ke dokumen Word.

Baca Juga: Cara Block Video Youtube:Setting Sekat Video Youtube Anak

Tukarkan JPG ke Word dengan Zamzar Cara Tukar File Gambar Ke Word

Sekiranya anda mencari cara yang lebih pantas untuk menukar JPG, maka anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan Zamzar , alat penukaran fail dalam talian dan percuma. Ia secara langsung boleh menukar JPG menjadi Word. Anda bukan sahaja dapat menukar dokumen JPG ke Word dengan mudah, tetapi juga menyokong format gambar yang jarang berlaku, seperti 3fr, raf, tga, dll. Anda hanya memerlukan beberapa klik untuk mendapatkan format fail yang anda mahukan.

Langkah 1. Lancarkan penukar fail Zamzar JPG ke DOC Online. Inilah petua yang ada di halaman untuk anda mengetahui lebih lanjut mengenai penukar ini, jadi anda boleh membacanya sebelum menukar.

Langkah 2. Sekarang mulailah memuat naik gambar JPG anda. Klik Tambah Fail untuk memilih gambar, atau untuk menyeret dan melepaskannya ke halaman. Anda juga boleh menampal pautan Urk fail anda untuk memuat naiknya.

Langkah 3. Pilih format yang anda mahu tukar. Sekiranya anda tidak membuat pilihan, penukar lalai ke format DOC. Akhirnya klik pada Convert Now .

Ketahui Juga: Cara Semak No Plat Terkini:Semak & Tempah No Plat Online

Menggunakan PDFelement Pro untuk menyimpan JPG sebagai Word

Kelebihan PDFelement Pro ialah ia dapat menukar JPG ke Word melalui teknologi OCR yang cekap. Dengan PDFelement, anda mempunyai dua cara untuk menukar gambar JPG ke dokumen Word. Pilihan pertama adalah menukar mengikut urutan JPG-PDF-WORD seperti yang dijelaskan dalam Kaedah 1, dan pilihan kedua adalah menukar melalui teknologi OCR. Di sini, kami mengesyorkan agar anda mencuba PDFelement OCR.

Langkah 1. Pertama sekali, anda harus memuat turun dan memasang PDFelement Pro. Jalankan, dan mulailah memuat naik gambar JPG anda.

Langkah 2. Klik Buat PDF untuk memuatkan gambar JPG yang anda pilih. Kemudian pergi ke bar menu, klik Convert OCR untuk menjalankan OCR dan kemudian pilih bahasa kandungan gambar anda.

Langkah 3. Klik Convert > To Word untuk menukar kandungan gambar JPG anda menjadi perkataan. Sekarang anda akan menerima tetingkap pop-out, klik Tetapan > Hanya PDF yang diimbas untuk memulakan penukaran.

Langkah 4. Akhirnya, simpan dokumen Word anda, namakan semula dan pilih lokasi.

Petua :

1. Walaupun PDFelement adalah program berbayar, anda boleh pergi ke laman web mereka untuk memohon percubaan percuma untuk menikmati perkhidmatannya sama ada ia bernilai dibeli.

2. Teknologi OCR tidak begitu sempurna seperti yang anda fikirkan, jadi jika anda menggunakan PDFelement untuk menukar JPG ke Word, anda mungkin perlu membuat beberapa penyesuaian pada dokumen Word anda.

Baca Juga: Cara Reset Password Wifi:Lupa Password Wifi? Cara Dapatkan Semula Password

Menggunakan Foto Untuk Mendapatkan Dokumen Word Dengan Cepat di Windows

Aplikasi Foto di Windows 10 adalah aplikasi untuk mengumpulkan foto dari PC, telefon bimbit, dan peranti lain, dan kemudian menyatukannya di satu tempat di mana anda dapat dengan mudah mencari apa yang anda cari. Ini adalah perisian untuk melihat gambar yang dikonfigurasi pada Windows 10. Anda juga dapat menukar JPG menjadi fail Word dengan cepat tanpa memasang perisian lain.

Langkah 1. Buka gambar JPEG yang ingin anda ubah menjadi dokumen Word. Klik kanan gambar JPG anda dan pilih untuk membukanya melalui Foto .

Langkah 2. Klik ikon Cetak di sudut kanan atas. Kemudian anda akan melihat tetingkap baru muncul. Jangan risau, kerana anda tidak akan mencetak gambar. Ini adalah cara untuk menukar format.

Langkah 3. Pilih Cetak Microsoft ke PDF dari Pencetak, dan kemudian klik Cetak .

Langkah 4. Sekarang pilih lokasi untuk fail anda dan namakan semula fail anda. Kemudian ingat untuk memilih Dokumen PDF (* .pdf) dalam Simpan sebagai jenis , yang berada di bawah Nama fail . Kemudian klik Simpan .

Langkah 5. Pergi ke lokasi fail PDF anda. Klik kanan fail anda dan pilih Buka dengan Microsoft Word . Kemudian fail anda akan dibuka oleh Microsoft Word.

Langkah 6. Klik OK jika anda melihat arahan. Sekarang Word akan mula menukar fail PDF anda menjadi dokumen Word dan memaparkannya. Proses ini mungkin memakan masa beberapa minit.

Langkah 7. Lihat dan periksa dokumen Word yang ditukar. Sekiranya tidak ada yang salah, klik Fail > Simpan .

Menggunakan Preview Untuk Menukar JPG / JPEG ke Word di Mac

Preview adalah perisian yang Mac pasangkan secara khusus terlebih dahulu untuk membantu pengguna mengedit fail. Adakah anda tahu bahawa ia juga boleh menukar gambar JPG anda menjadi dokumen Word? Mari kita lihat bagaimana melakukannya secara berperingkat.

Langkah 1. Pilih fail JPG / JPEG anda, klik padanya untuk membuat pilihan. Kemudian klik Fail > Buka dengan Preview .

Langkah 2. Sekarang dalam Preview, klik Fail > Eksport sebagai PDF . Namakan fail PDF anda dan pilih lokasi untuknya.

Eksport Preview sebagai PDF

Langkah 3. Pilih fail PDF baru anda, dan pergi ke Fail > Buka dengan Microsoft Word . Atau anda boleh membuka Word pada mulanya, dan kemudian memuatkan fail PDF anda.

Langkah 4. Akhirnya, klik OK jika anda melihat arahan. Kemudian Microsoft Word akan mula memuatkan fail PDF anda sebagai dokumen Word.

Langkah 5. Setelah selesai, periksa dokumen Word anda dan simpan.

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai Cara Tukar Gambar Ke Word ini memudahkan anda. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word Cara Tukar Gambar Ke Word

Leave a Comment