Jual Beli Kereta Carsome Malaysia : Panduan Jual Beli Kenderaan Terpakai

Carsome Malaysia: Panduan Jual Beli Kenderaan Terpakai

Carsome Malaysia. Sekiranya anda sedang mencari kereta terpakai untuk dibeli atau menjual kereta anda sebagai kereta terpakai, anda pastinya akan perasan iklan-iklan oleh pihak Carsome Malaysia.

Syarikat yang berasal dari Malaysia dan ditubuhkan pada tahu 2015 ini sedang mengukuhkan kedudukan mereka di Malaysia dan mengembangkan operasi di beberapa negara di Asia Tenggara antaranya Indonesia, Thailand dan Singapura.

Sehingga kini, menurut laman Carsome Malaysia sendiri terdapat lebih 8000 pengedar, 50 pusat Carsome di lebih 50 buah bandar di Asia Tenggara.

Carsome Malaysia menyediakan penyelesaian hujung ke hujung kepada pengguna dan pengedar kereta terpakai, daripada pemeriksaan kereta kepada pemindahan hak milik kepada pembiayaan, menjanjikan perkhidmatan yang dipercayai, mudah dan cekap.

Berikut dikongsikan maklumat lanjut berkaitan cara jual beli kenderaan di carsome Malaysia.

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Baca Juga: Cara Jual Kereta Guna myTukar (HARGA TINGGI)

Panduan Menjual Kenderaan Terpakai Kepada Carsome Malaysia

Anda mempunyai kenderaan yang tidak digunakan dan mahu menjual kenderaan tersebut?

Dengan Carsome Malaysia, proses menjual kenderaan terpakai anda tidaklah rumit dengan hanya mengikuti langkah-langkah berikut:

Bagaimanakah cara saya menjual kereta saya di Carsome Malaysia?

Langkah 1: Buat Janji Temu

Ia mengambil masa kurang daripada 2 minit untuk menyerahkan kereta anda dan butiran perhubungan di Carsome.my atau hubungi talian hotline kami di 1800-82-3388. Pasukan Perkhidmatan Pelanggan kami akan menghubungi anda untuk mengesahkan butiran dan tarikh dan masa pemeriksaan anda.

Langkah 2: Hadiri Pemeriksaan

Hadiri temujanji dengan membawa dokumen asal dan perkara yang disenaraikan di bawah:

a. Kad Pendaftaran (RC)/Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC)

b. NRIC (atau pasport untuk bukan warganegara Malaysia)

c. Kunci ganti (jika ada)

d. Permit yang Diluluskan (AP) (syarikat atau individu untuk pengesahan, jika berkenaan)

e. Penyelesaian Sewa Beli (untuk kereta dengan jumlah pinjaman tertunggak)

f. Invois Pembelian (untuk kereta yang dibeli secara tunai)

g. Surat kebenaran pihak ketiga (untuk kereta dengan nama lain)

Pelantikan pemeriksaan mengambil masa purata 30 minit. Pemeriksa kereta yang diperakui Carsome Malaysia akan menjalankan pemeriksaan menyeluruh 175 mata ke atas kereta anda, yang termasuk ujian jalan raya yang singkat. Pemanduan jalan raya membantu kami menentukan nilai realistik kereta anda. Gambar juga akan diambil untuk tujuan rekod dan laporan.

Langkah 3: Terima Tawaran atau Pilih Pembidaan Dalam Talian

Kami akan memetik harga jualan kepada anda, yang anda boleh terima serta-merta atau memilih untuk meletakkan kereta anda untuk pembidaan dalam talian.

A. Jual terus kepada Carsome Malaysia

Sebaik sahaja anda menerima tawaran tersebut, anda akan diberi tempoh maksimum 5 hari untuk menyerahkan kereta anda dan dokumen yang diperlukan kepada kami. Jika anda bersetuju untuk menyerahkan kereta anda pada hari pemeriksaan, proses pemindahan hak milik dan pembayaran boleh dilakukan pada hari yang sama jika anda membawa semua dokumen yang diperlukan.

B. Letakkan kereta anda untuk pembidaan dalam talian

Kami akan menjadualkan kereta anda untuk membida pada slot terawal yang tersedia, di mana ia akan dibida oleh 1,800+ pengedar kereta terpakai yang disahkan. Jika kereta anda menerima bidaan, anda mempunyai 24 jam untuk menerima atau menolak tawaran bidaan. Jika anda terima, anda akan diberi masa 5 hari untuk menyediakan semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkan kereta kepada kami.

Jika kereta anda tidak menerima sebarang bidaan, anda akan dibenarkan meletakkan kereta anda pada platform pembidaan untuk 2 kali lagi atau memilih untuk menerima harga yang ditawarkan oleh Carsome (jika berkenaan). Harga bida permulaan seterusnya (untuk bidaan semula pertama dan kedua) akan menjadi 5% kurang daripada harga bida permulaan sebelumnya.

Pada masa ini, Carsome Malaysia mempunyai 2 sesi pembidaan pada hari Isnin hingga Sabtu (10 pagi – 12 tengah hari dan 2 petang – 4 petang); dan 1 sesi bidaan pada hari Ahad (2 petang – 4 petang).

Langkah 4: Pemindahan Pemilikan, Penyerahan Kenderaan dan Pembayaran

Semua kertas kerja untuk pemindahan hak milik akan diuruskan oleh kami pada tarikh penyerahan kenderaan yang dipersetujui. Baki penyelesaian pinjaman dengan bank dan pembayaran akhir akan dibuat terus ke akaun bank pemilik melalui pindahan dalam talian.

Panduan Membeli Kenderaan Terpakai Kepada Carsome Malaysia

Dengan Carsome Malaysia, anda boleh menempah & membeli kereta dalam talian tanpa perlu bersusah payah kerana pihak Carsome mengendalikan segala-galanya untuk anda. Untuk pembeli juga mudah kerana Carsome menyediakan laporan terperinci keadaan semasa kenderaan yang anda akan beli. Laporan itu adalah hasil semakan kualiti oleh staff terlatih di semua pusat semakan Carsome.

Pihak Carsome Malaysia menyediakan halaman khas yang menyenaraikan kereta-kereta terpakai yang boleh dibeli oleh anda di pautan https://www.carsome.my/buy-car/

Berikut merupakan langkah-langkah membeli kenderaan terpakai dari pihak Carsome Malaysia untuk panduan anda:

 • Semak dan imbas inventori tentang kereta terpakai berkualiti
 • Periksa dalaman & luaran dengan pandangan 360 darjah, lengkap dengan laporan pemeriksaan penuh
 • Padankan bajet anda & ketahui jumlah pembayaran anda dengan kalkulator pinjaman kereta yang disediakan
 • Laman tersebut juga menyediakan beberapa fungsi menarik seperti kebolehan membuat carian berdasarkan model kenderaan, tahun dibuat, harga, warna, transmisi dan pelbagai kriteria lain.

Syarat Menjual Kereta Kepada Carsome Malaysia

Setiap kereta yang ingin dijual melalui platform ini akan diperiksa ketat untuk memastikan ianya mematuhi kriteria pematuhan kualiti yang ditetapkan oleh pihak Carsome Malaysia.

Pemeriksaan 175 mata kami mematuhi garis panduan yang ketat untuk memastikan setiap kereta bebas daripada kemalangan besar atau kerosakan banjir, manakala semua kereta dibaik pulih untuk meningkatkan kelayakan berada atas jalan raya.

Pengalaman Jual Beli di Carsome Malaysia

Di halaman Facebook Carsome Malaysia, anda boleh lihat rata-rata pelanggan sangat berpuas hati dengan servis yang ditawarkan oleh pihak Carsome Malaysia.

Antara reviu positif yang diberikan adalah:

Carsome lebih cepat info dan terkini, dan mudah lihat pilihan individu untuk membeli kereta.

– Dazile Lie

Good staff, good service. Nice price offer, recommended or sell and buy cars.

Shafarul Mustafa

Buying from Carsome because of the warranty given for the first which give me confidence of your quality given

James Kuan

Kenapa Jual Kepada Carsome?

Carsome ialah perkhidmatan menjual kereta terpakai yang profesional, mudah dan pantas. Anda boleh menjual kereta anda dalam 4 langkah mudah:

1. Serahkan kereta anda dan butiran perhubungan di Carsome.my atau hubungi Talian Utama kami di 1800-82-3388. Pasukan perkhidmatan pelanggan kami akan menghubungi anda untuk mengesahkan butiran janji temu anda.

2. Hadiri temu janji 30 minit percuma yang dijadualkan dengan semua dokumen yang diperlukan di pusat pemeriksaan kami.

3. Terima harga tawaran Carsome di tempat ATAU pilih untuk pembidaan dalam talian.

4. Sebaik sahaja anda menerima tawaran kami (on-the-spot atau melalui bidaan), kami akan melengkapkan semua kertas kerja pemindahan hak milik untuk anda pada hari yang sama dengan tarikh penyerahan kenderaan anda yang dipersetujui.

Perkhidmatan kami memastikan anda menerima nilai terbaik untuk kereta anda berdasarkan keadaannya. Selepas pemeriksaan kenderaan, anda akan diberikan harga jualan di tempat. Jika anda menerimanya dan mempunyai semua dokumen di tangan tanpa sebarang pinjaman tertunggak, bayaran akan dipindahkan ke akaun anda dalam masa 1 jam* selepas selesai pemindahan hak milik.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk meletakkan kereta anda untuk pembidaan pada platform pembidaan dalam talian kami. Rangkaian kami yang terdiri daripada lebih 2,300+ pengedar kereta terpakai yang disahkan akan membida untuk kereta anda, memberikan anda harga yang terbaik.

Apa tunggu lagi Tempah janji temu pemeriksaan percuma di Carsome.my sekarang!

Cara Jual Kereta Guna myTukar

MyTukar juga salah satu dari platform untuk anda menjual kereta terpakai anda.Untuk melakukan proses jual kereta anda dalam my Tukar, berikut adalah caranya:

 • Layari pautan sesawang my Tukar: https://ssl.microsofttranslator.com/bv.aspx?ref=TAns&from=&to=ms&a=myTukar.com
 • Isikan maklumat yang diperlukan untuk menempah masa pemeriksaan kereta di kawasan berdekatan dengan rumah anda.
 • Sebaik sahaja tempahan diterima, pasukan myTukar akan menghantar email pengesahan
 • Pastikan semasa pemeriksaan anda membawa
 • Kereta yang hendak dijual
 • Kunci termasuk kunci pendua
 • AP, borang K1 & JK69 bagi kenderaan recond.
 • Setelah pemeriksaan siap (anggaran 30-40minit),  eksekutif myTukar akan bertanyakan kepada anda berapa harga yang anda mahukan untuk memulakan proses lelongan.
 • Kereta yang melepasi pemeriksaan akan disenaraikan di laman myTukar untuk dibida oleh pembeli yang berminat pada harga yang dimahukan oleh anda dalam tempoh 24 jam.

Selain melayari laman web mytukar anda juga boleh berhubung dengan pegawai khidmat pelanggan myTukar melalui whatsapp untuk semakan harga kereta anda atau untuk membuat temujanji pemeriksaan kenderaan. Anda boleh hubungi talian khidmat pelanggan myTukar melalui whatsapp ke no berikut: 01165656106

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut berkaitan jual beli kereta di Carsome Malaysia anda boleh layari https://www.carsome.my/ atau hubungi Carsome Malaysia di:

1-800-82-3388

9:00am — 6:00pm (Mon – Sun)

info@carsome.my

Terima kasih. Semoga perkongsian jual beli kereta di Carsome Malaysia ini memudahkan urusan anda. Paling penting dapatkan harga yang anda inginkan terlebih dahulu sebelum berurusan dengan mereka. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment