Jadual Perlawanan AFF Malaysia: Jadual Perlawanan Harimau Malaya

Jadual Perlawanan AFF Malaysia: Jadual Perlawanan Harimau Malaya

Piala AFF Mitsubishi Electric 2022: Jadual Perlawanan Pasukan Malaysia Harimau Malaya

Secara rasminya, Piala AFF 2022 akan dikenali sebagai Piala AFF Mitsubishi Electric 2022.

Hal ini disebabkan penajaan oleh syarikat Mitsubishi Electric sebagai penaja rasmi bagi kejohanan kami ini.

Edisi kali ini akan menjadi edisi ke-14 Kejohanan AFF, kejohanan bola sepak negara yang bergabung dengan Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF), dan merupakan edisi pertama di bawah nama Piala AFF Mitsubishi Electric 2022.

Kejohanan akhir dijadualkan berlangsung dari 20 Disember 2022 hingga 16 Januari 2023 dan sudah pastinya kita mendoakan kejayaan pasukan Harimau Malaya.

Berikut dikongsikan maklumat lanjut berkaitan Jadual Perlawanan AFF Malaysia untuk panduan anda.

Format Piala AFF

Piala AFF Mitsubishi Electric 2022 akan mengikut format 2018, perubahan daripada format 2020 dengan venue berpusat akibat pandemik COVID-19 di Asia Tenggara.

Dalam format semasa, sembilan pasukan kedudukan tertinggi akan layak secara automatik dengan pasukan ranking ke-10 dan ke-11 bermain dalam kelayakan dua perlawanan.

10 pasukan itu akan dibahagikan kepada dua kumpulan berlima dan bermain sistem round robin dengan setiap pasukan bermain dua perlawanan di tempat sendiri dan dua perlawanan di tempat lawan.

Undian akan dibuat untuk menentukan di mana pasukan bermain manakala format pusingan kalah mati akan kekal tidak berubah.

Jadual Perlawanan Pasukan Malaysia Harimau Malaya

Piala AFF Mitsubishi Electric 2022

Setiap kumpulan akan dianggotai oleh 5 pasukan negara seperti yang berikut:

Kumpulan A menempatkan juara bertahan Thailand bersama Filipina, Indonesia, Kemboja dan satu lagi pasukan, sama ada Brunei atau Timor-Leste yang akan ditentukan melalui perlawanan play-off. .

Pasukan negara kita, Harimau Malaya telah diletakkan dalam Kumpulan B bersama dua pesaing utama, Vietnam dan Singapura bersama-sama dengan Myanmar dan Laos yang melengkapkan 5 pasukan dalam Kumpulan B.

Hanya 2 pasukan dengan mata tertinggi akan layak ke peringkat seterusnya yang akan bermain secara kalah mati.

Stadium Nasional Bukit Jalil sebagai venue utama

Walaupun keadaan semasa Stadium Nasional Bukit Jalil masih diragui, pihak FAM telah mengumumkan pemiliha Stadium Nasional Bukit Jalil sebagai venue utama bagi pasukan kebangsaan Malaysia.

Diharapkan untuk Piala AFF Mutsibishi Electric 2022, pasukan Harimau Malaya dapat menampilkan sekali lagi persembahan cemerlang seperti yang ditampilkan ketika Kelayakan Piala Asia 2023 ketika Jun lalu.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut berkaitan Jadual Perlawanan AFF Malaysia atau perkara lain tentang jadual perlawanan peringkat kumpulan piala AFF team Malaysia (Harimau Malaya) anda boleh layari https://fam.org.my/

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenaiĀ Jadual Perlawanan AFF Malaysia ini memudahkan urusan anda InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment