Tanam Tembikai:Cara Tanam tembikai Penjagaan Pembajaan & Penuaian

Tanam Tembikai:Cara Tanam tembikai Penjagaan Pembajaan & Penuaian

Apakah Cara Tanam Tembikai yang betul dan berkesan? keptennews akan menerangkan bagaimanakah cara yang betul untuk tanam pokok tembikai bagi mendapatkan hasil yang banyak.

Tembikai (Citrullus lanatus) adalah buah yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Isi berwarna merah, tanpa biji, ada juga tembikai mempunyai isi berwarna kuning dan mempunyai bentuk berbeza dari bulat hingga bujur. Kebanyakan tembikai di jadikan sebagai pencuci mulut dan boleh didapati sepanjang tahun di pasaran tempatan.

Berikut dikongsikan teknik yang betul untuk tanam pokok tembikai bagi mendapatkan hasil yang banyak serta cara penjagaan dan pembajaan serta penuaian yang betul.

Kandungan Utama Sebiji Buah Tembikai

Tembikai mempunyai kandungan air yang tinggi iaitu dari 91% sehingga 93% bergantung kepada tahap kematangan.

Komponen pemakanan utama sebiji buah tembikai adalah karbohidrat (6.4 g / 100 g), vitamin A (590 IU), dan lycopene (4,100 µg / 100g, antara 2.300–7.200), iaitu sebatian antikarsinogenik yang terdapat dalam tembikai berisi merah.

Buah tembikai mempunyai jumlah protein dan lemak iaitu kira-kira tiga perempat daripada berat biji tembikai.

Selain itu, nutrien lain seperti mineral merupakan elemen penting dalam diet kita. Ia diperlukan dalam jumlah kecil untuk mengoptimumkan metabolisme dan untuk membantu mengawal keadaan normal proses badan.

Jenis Buah Tembikai

1. Tembikai Berbiji (Diploid)

Jenis tembikai Sangria dan Fiesta adalah kacukan All-Sweet yang popular. Mempunyai bentuk yang panjang dan hijau gelap dengan jalur hijau muda yang patah. Isinya berwarna merah terang dengan biji hitam.

Calsweet, varieti yang paling popular, mempunyai kulit berjalur dan isi berwarna merah.

Juga tumbuh adalah Royal Sweet hibrid, dengan kulit berjalur dan isi berwarna merah jambu gelap.

Sultan adalah kacukan yang matang awal dan hasil yang tinggi.

2. Tembikai Tidak Berbiji (Triploid)

Varieti tanpa biji yang biasa digunakan termasuk Fandango, Super Cool, Nova, Laurel, Wonderland, Firecracker, Quality, Ultra Cool, Jutawan, AC 532, AC 5032, dan AC 5244.

Selain itu, jenis tembikai tanpa biji kini dihasilkan secara komersial untuk penjualan kedai runcit. Varieti miniatur yang popular termasuk Precious Petite, Petite Perfection, Solitare, dan Extasy.

Cara Tanam Tembikai

1. Tembikai Berbiji (Diploid)

  • Tembikai ditanam di tapak penanaman (bedding) selebar 80 inci (2 m) dan 8 hingga 12 inci (20 hingga 30 cm) tinggi.
  • Benih akan ditabur dan diletakkan sedalam 0.5 hingga 0.75 inci (1.2 hingga 1.9 cm).
  • Sistem pengairan perlu dilakukan dengan meletakkan drip irrigation di antara 6 hingga 8 inci (15 hingga 20 cm) di bawah tapak penanaman.
  • Filem plastik hitam (plastic mulching) berukuran72 inci (1.8 m) lebar, kemudian diletakkan rata di atas tapak penanaman bersaiz 80 inci (2-m) untuk menyejukkan tanah dan mengurangkan rumpai.
  • Benih yang telah tumbuh perlu di tanam ke tempat lain dengan jarak tanaman iaitu 24 hingga 36 inci (60 hingga 90 cm).

2. Tembikai Tidak Berbiji (Triploid)

Konfigurasi penanaman tembikai tanpa biji biasa adalah dengan mencampurkan varieti tembikai tanpa biji dengan tembikai berbiji. Ia perlu dipastikan satu baris penanaman adalah dari tembikai berbiji dari pelbagai varieti (pollinator) untuk setiap 2 hingga 3 baris varieti tanpa biji.

Kaedah paling popular digunakan adalah percampuran varieti tanpa biji dan pendebunga dalam barisan yang sama.

Dalam penanaman dalam barisan, nisbah tanaman tanpa biji hingga pendebunga berkisar antara 2: 1 hingga 5: 1. Apabila nisbah tanpa biji ke pendebunga meningkat, bilangan sarang lebah harus ditingkatkan untuk memastikan pendebungaan adalah berlaku.

Jenis Tanah Tanam Tembikai

Tembikai akan tumbuh paling baik pada tanah jenis lompang berpasir (sandy loam) atau tanah lompang kelodak (silt loam soils).

Tanah yang sangat berpasir mempunyai daya tahan air yang terhad dan mesti disiram dan dibaja dengan teliti untuk membolehkan potensi hasil yang tinggi.

Tanah liat perlu dielakkan untuk penanaman tembikai kerana zon akar mudah dijangkiti dengan patogen reput akar.

Sistem Pengairan Penyiraman Tembikai

Walaupun tembikai adalah tanaman yang mempunyai sistem akar yang dalam, tetapi sistem akar tidak boleh melebihi tahap toleransi kepada kelembapan tanah yang ketara.

Selepas tanaman (sama ada dengan benih atau transplantasi), pengairan boleh dilakukan selama beberapa minggu hingga sistem pengakaran yang kuat terbentuk.

Walau bagaimanapun, sistem pengairan harus diuruskan dengan baik untuk mengelakkan pembentukan buah dan saiz buah terganggu.

Kekurangan air akan menyebabkan buah menjadi kecil, tidak terbentuk dengan baik, dan bunga akan menjadi busuk.

Contoh sistem pengairan yang selalu digunakan adalah pengairan secara titisan (drip irrigation).

Teknik Pembajaan Tembikai

Tembikai mempunyai keperluan nutrien yang sederhana dibandingkan dengan tanaman sayur-sayuran lain kerana sistem pengakarannya yang mampu untuk mengekstrak nutrien dari tanah.

Tanaman tembikai yang mempunyai hasil tinggi biasanya mengandungi kurang dari 180 kg / ha N. 168 kg / ha P2O5, 168 kg / ha K2O dapat digunakan untuk mengekalkan kesuburan tanah jangka panjang.

Baja P2O5 hendaklah diaplikasikan sebelum tanam, Baja K2O perlu dibuat sebelum tanam, setelah penanaman, sebagai aplikasi sisi, atau dalam air (fertigation).

Teknik Pendebungaan Tembikai

Satu hingga dua koloni lebah per ekar harus ditempatkan di ladang ketika bunga jantan mula kelihatan. Pendebungaan yang buruk sering menyebabkan buah tidak berfungsi.

Tembikai jarang menghasilkan lebih daripada 2 hingga 3 buah yang boleh dituai.

Penjagaan mesti diambil untuk mengelakkan lebah terdedah kepada racun perosak.

Kawalan Serangan Serangga Perosak Buah tembikai

Whiteflies, cutworms, beet armywoms, aphids, spider mites, darkling ground beetles, leafhoppers, cabbage loopers, and leafminers adalah antara serangga perosak yang paling serius menyerang tembikai.

Pengurusan Rumput Tanam Tembikai

Sebilangan besar penanam hanya menggunakan kaedah mekanikal dan cangkul untuk kawalan rumpai.

Penuaian Buah Tembikai

Tembikai yang matang tidak akan gugur ataupun mengeluarkan bau seperti tembikai wangi (rockmelon).

Tanda-tanda buah tembikai sedia dituai adalah perubahan warna (yang paling boleh dipercayai), keadaan hujung bunga, kekasaran kulit, dan pengeringan sulur terdekat ke buah (kurang dipercayai). Pisau tajam harus digunakan untuk memotong tembikai dari pokoknya.

Gred Buah Tembikai

Gred buah tembikai yang boleh dipasarkan adalah:

Lebih atau sama dengan 9.0 kg = besar

4.5 kg hingga 9.0 kg = sederhana

Kurang dari 4.5 kg = kecil

Penyimpanan Buah Tembikai Selepas Tuaian

Tembikai perlu disimpan pada suhu 10 ° hingga 15 ° C dan kelembapan relatif adalah 90% untuke mengelakkannya daripada rosak

Diharapkan artikel berkenaan cara tanam pokok tembikai ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca.

Terima kasih. DDiharapkan artikel berkenaan cara tanam pokok tembikai ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca. Semoga perkongsian mengenai cara tanam tembikai dengan betul ini memudahkan urusan anda InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment