Cara Buat Blog Website Dengan WordPress:Jana Pendapatan Dengan Menulis Blog

Cara Buat Blog Website Dengan WordPress:Jana Pendapatan Dengan Menulis Blog

Cara buat blog atau website perkongsian pengalaman keptennews.com. Cara Buat blog atau website dengan menggunakan WordPress antara yang paling popular dikalangan penulis blog atau pemilik website yang ingin mempromosi atau memiliki laman web sendiri seperti keptennews.com ini. WordPress adalah antara penyedia laman web yang disediakan secara percuma untuk para pengguna memiliki website sendiri.

Mesti ramai yang sedang mencari bagaimana cara unuk membuat blog atau website melalui wordpress seperti keptennews ini kerana tidak ramai yang berkongsi panduan ini melalui penulisan seperti ini.

Berikut keptennews.com kongsikan cara mudah membuat blog atau website menggunakan WordPress yang paling banyak digunakan oleh pemilik website dan blogger seluruh dunia..

Kenapa Menggunakan WordPress Untuk Membuat Blog Atau Website Tidak Menggunakan Blogspot atau lainnya?

WordPress adalah laman membuat blog atau website paling banyak digunakan di dunia. WordPress juga tidak menghadkan penggunanya untuk membuat pilihan kandungan dalam laman anda. WordPress juga mempunyai panduan penggunaan yang mudah serta ramai menggunakannya jadi komuniti ini adalah sangat besar dan senang untuk membuat rujukan.

Kenapa Perlu Ada Bolg atau Website Sendiri?

Antara kelebihan blog atau website sendiri yang akan anda dapat selepas memiliki blog atau website adalah seperti berikut:

 • 85% penduduk dunia membuat carian di dalam internet pada masa ini untuk mencari segala maklumat yang diperlukan oleh mereka.
 • Produk atau syarikat anda akan lebih dipercayai apabila anda memiliki laman web sendiri
 • Menjana pendapatan melalui bolg atau tersebut
 • Berkongsi maklumat dengan pengguna lain seperti di keptennews.com

Terdapat banyak lagi kelebihan apabila anda mempunyai blog atau website sendiri yang anda akan ketahui seperti yang kami di keptennews.com ketahui setelah berkecimpung dalam pemilikan blog ini.

Cara Buat Blog Website Cara Jana Pendapatan Melalui Blog Atau Website

Perkara utama yang sentiasa dicari oleh pemilik blog atau website sendiri adalah cara untuk jana pendapatan melalui blog atau website mereka.

Anda akan mula dapat menjana pendapatan melalui blog atau website anda seperti keptennews.com adalah apabila blog atau website anda lulus kelayakan untuk diletakkan iklan pada blog anda. Untuk mendapat kelulusan iklan ini anda perlu memenuhi syarat penyadia iklan yng akan meletakkan iklan di blog atau website anda seperti yang anda lihat di website keptennews.com sekarang ini.

Terdapat banyak penyedia iklan di seluruh dunia dan atara penyedia iklan yang paling popular ialah Google Adsense. Keptennews.com juga turut menggunakan khidmat Google Adsense untuk menempatkan iklan di website keptennews.com.

Cara Buat Blog Website Dengan Menggunakan WordPress

Berikut adalah cara untuk membuat blog atau website dengan menggunakan WordPress seperti yang digunakan oleh keptennews untuk panduan mereka yang ingin cuba menceburi atau mengetahui cara buat blog atau website melalui WordPress ini.

 1. Anda perlu memikirkan terlebih dahulu kandungan yang anda ingin isi dalam blog atau website anda nanti. Antara website yang popular adalah seperti berikut:
 2. Pendidikan
 3. Berita
 4. Bloger
 5. Kesihatan
 6. Makanan
 7. Pelancongan
 • Untuk membuat blog atau website sendiri anda perlu terlebih dahulu mempunyai Domain. Domain ialah nama website yang diperlukan untuk memudahkan website atau blog anda di kunjungi atau ditemui oleh enjin carian internet.
 • Untuk membuat blog atau website sendiri anda juga perlu mempunyai hosting sebagai stor simpanan data-data website atau maklumat berkaitan website atau blog anda.
 • Domain & Hosting anda perlu langgan terlebih dahulu seperti membeli data telefon. Anda jangan risau kerana Domain & Hosting ini tidak mahal dan langgananya juga adalah secara tahunan. Saya sarankan anda untuk menggunakan Hostinger untuk mendapatkan Domain & Hosting ini.
 • Setelah anda mempunyai Domain & Hosting anda boleh terus install WordPress melalui hostinger ini.

Jana Pendapatan Melalui Blog Atau Website

 • Anda boleh menjana pendapatan melalui blog atau website anda sepertimana kami di keptennews selepas iklan mula masuk ke website atau blog anda.
 • Pendapatan yang diterima bergantung pula kepada traffic yang masuk ke blog atau website anda tersebut.
 • Kami di keptennews pernah hampir mencapai pendapatan 5 angka pada satu2 bulan. Semuanya bergantung kepada usaha kita.
 • Semua bayaran adalah mengikut matawang USD dan anda boleh memilih sama ada menerima bayaran melalui cek atau terus masuk ke akaun anda.
 • Peringkat penerangan tentang jana pendapatan ini akan kami di keptennews.com kemaskini melalui artikel seterusnya nanti.
 • Kami di keptennews sekadar berkongsi pengalaman selama kami berjinak dalam bidang website atau blog ini.
 • Jika ingin terus membeli blog atau website tanpa perlu bersusah memikirkan cara mengemaskini dan perkara lain yang perlu di buat ikuti langkah seterusnya dibawah.
 • Ingat kunci kejayaan blog atau website ini adalah kesabaran

Cara Install WordPress Melalui Hostinger

Berikut adalah cara install WordPress melalui Hostinger untuk memudahkan anda:

 • Logmasuk hostinger menggunakan nama domain anda seperti keptennews.com
 • Masukkan Password yang didaftarkan semasa membuat domain & Hosting sebelum ini.
 • Pada home panel hostinger klik pada butang manage.
 • Pada halaman seterusnya klik pada auto installer yang ada di bahagian tengah halaman.
 • Kemudian pada halaman auto installer itu klik pada simbol wordpress.
 • Seterunya lengkapkan maklumat yang diperlukan di bahagian tersebut.
 • Klik English
 • Klik Install
 • Selesai install wordpress seterunya anda perlu mngatur halaman wordpress anda
 • Pada halaman tersebut klk pada titik 3 ada atas sebelah kanan pada simbol wordpress tadi
 • Klik pada manage
 • Klik pada edit website untuk terus ke halaman wordpress.
 • Anda akan terus dibawa ke halaman utama wordpress dimana anda boleh membuat post dan juga edit website atau blog anda.

*Sebelum memasukkan artike anda perlu mengemaskini beberapa perkara & perlu mengetahui cara link blog atau website dengan google adsense dan beberapa perkara penting lain yang akan keptennews kemaskini melalui artikel seterusnya nanti. Jika ingin terus membeli blog atau web ikuti langkah seterusnya dibawah.

Contoh muka depan laman wordpress adalah seperti berikut:

Cara Buat Blog Website Dengan WordPress:Jana Pendapatan Dengan Menulis Blog

Maklumat Wajib Tahu Untuk Mendapat Bayaran Melalui Blog & Website Sendiri

Kesabaran paling utama dalam membuat blog atau website sebelum Berjaya mendapat bayaran daripada penyedia iklan.

Kelulusan bayaran daripada penyedia mengambil masa yang lama bergantung kepada traffic dan juga kandungan blog atau website anda.

Jangan mudah berputus asa kerana anda akan dapat seoerti mana yang anda usahakan dengan izinNya.

Jual Beli Blog Atau Website Telah siap

Jika anda ingin membeli blog atau website keptennews ada menyediakan blog atau website yang telah siap. Anda hanya perlu mula memasukkan artikel ke dalam blog atau website tersebut. Jika berminat boleh komen no telefon anda dibawah ruangan komen anda tidak perlu risau kerana hanya admin keptennews yang boleh melihat komen tersebut. Anda akan dihubungi melalui whatsapp untuk maklumat mengenainya.

Keptennews hanya memfokuskan kepada website yang berbentuk blog untuk memasukkan artikel jika untuk perniagaan atau lain-lain kami tidak menyediakan jenis website tersebut.

Akhir Kalam Cara Buat Blog Website

Selesai cara untuk buat blog atau website menggunakan wordpress. Untuk cara membuat posting dan juga edit muka depan blog atau website anda keptennews akan membuat artikel lain berkaitan cara edit homepage blog dan juga acara posting artikel dalam blog atau website anda. Bookmark website keptenews.com untuk update terkini tentang cara kemaskini & cara membuat posting di wbsite atau blog anda nanti.

Kesabaran adalah kunci terbesar kejayaan dalam bidang bloger atau website ini. Ada yang mengambil masa setahun untuk mula jana pendapatan dari blog ada juga yang cepat tidak sampai setengah tahun sudah Berjaya menjana pendapatan.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan Cara Buat Blog Website

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan berkaitan Cara Buat Blog Website Dengan WordPress, sila layari https://keptennews.com/

Atau tinggalkan no telefon anda di komen atau email keptennewsgmail.com. anda tidak perlu risau kerana hanya admin keptennews yang akan nampak no telefon anda.

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang Cara Buat Blog Website Dengan WordPress ini memudahkan urusan anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment