Makanan Terbaik Arowana:Jenis Makanan Ikan Kelisa

Makanan Terbaik Arowana:Jenis Makanan Untuk Ikan Kelisa

Makanan ikan Arowana tidak boleh diberi sebarangan kerana boleh menjejaskan kesihatan ikan juga boleh menyebabkan ikan arowana anda mati jika tersilap makan.

IKAN Arowana atau Scleropages formousus ialah sejenis ikan hiasan yang sangat popular dan agak tinggi harganya. Disebabkan aktiviti penangkapan yang berleluasa sejak 70-an sehingga kini, jumlah populasinya di habitat asal semakin berkurangan dan pupus.

Selain itu,ia mempunyai nilai komersil dan kenaikan harga adalah sangat tinggi bagi setiap inci saiz dibesarkan terutamanya bagi baka yang berkualiti dan bernilai tinggi. Jadi ia bukan sekadar hobi, bahkan memberi pulangan yang tinggi.

Berikut dikongsikan jenis-jenis makanan yang sesuai untuk diberikan kepada ikan kelisa atau arowana untuk panduan anda memberi makan ikan kesayangan anda.

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Makanan Arowana Cacing Darah Beku

Cacing darah beku merupakan makanan yang sangat baik untuk anakan ikan arwana. Makanan ini sangat sesuai untuk pertumbuhan anakan ikan arwana yang mempunyai saiz kurang lebih 8 cm. Jika arowana sudah agak dewasa, kamu boleh menggantikannya dengan makanan lain. Makanan ini juga sangat mudah didapatkan. Anda boleh mendapatkannya dari para penjual ikan hiasan di dekat rumah kamu.

Katak

Satu lagi makanan yang sangat bagus untuk pertumbuhan ikan arwana kita adalah kodok. Katak mempunyai kandungan lemak dan daging yang tinggi sehingga sangat sesuai untuk perkembang ikan kita. Namun, jangan jadikan katak sebagai makanan utama pada ikan arwana. Kerana ikan akan berwarna pucat jika berlebihan pengambilan kodok. Selain itu, perhatikan juga ikan kamu jika kamu memutuskan untuk memberikan makanan kodok. Kerana kadang-kadang beberapa ikan tidak doyan makanan ini.

Cengkerik

Cengkerik sangat sesuai untuk makanan utama ikan arwana kita. Makanan ini sangat baik untuk penigkatan perubahan warna pada ikan arwana kita, khususnya ikan arwana jenis golden red dan super red arwana kerana cengkerik mempunyai kandungan betacarotene. Cengkerik yang baik untuk arwana kita adalah Cengkerik yang masih muda dan ketika kita ingin memberi makanan ini, jangan lupa untuk memotong kakinya terlebih dahulu kerana kaki Cengkerik boleh melukai mulut dan perut ikan arwana kita.

Makanan Arowana Udang

Udang mempunyai fungsi yang sama dengan jangkrik. Makanan ini juga sangat baik untuk meningkatkan perubahan warna pada ikan arwana kita. Makanan ini boleh diberikan pada ikan arwana kita dalam keadaan segar dan beku. Biasanya, udang beku digunakan kerana masalah anda. Namun, sebelum memberikan makanan ini, sebaiknya dibuang terlebih dahulu jarum kerana boleh mencederakan ikan arwana kita.

Diet Cicak

Cicak juga boleh digunakan sebagai makanan ikan arwana kita. Walau bagaimanapun, makanan ini hanya digunakan untuk makanan selingan saja dan cubalah terlebih dahulu kerana tidak semua ikan arwana doyan makan kedua-dua binatang ini.

Makanan Arowana Lipan

Lipan mempunyai fungsi yang sama dengan cengkerik yaitu dapat membantu mencerahkan warna ikan arwana kita kerana Lipan mempunyai kandungan betacarotene. Namun, jangan jadikan Lipan sebagai menu utama makanan arwana kerana selain harganya mahal, Lipan juga boleh menyebabkan ikan arwana kita mogok makan jika kita memberikan makanan lain. Oleh kerana itu, sebaiknya kita memberikan makanan ini hanya untuk selingan saja.

Makanan Arowana Lipas

Binatang ini terkenal dengan  menjijikkan dan kotor. Namun, lipas mempunyai kandungan protein yang tinggi dan konon lipas juga mampu merangsang nafsu makan ikan arwana kita. oleh kerana itu, makanan ini sangat sesuai untuk ikan arwana kita yang sedang mengalami penurunan nafsu makan. Selain itu, mengkonsum lipas juga mampu mengembalikan stamina ikan arwana kita.

Makanan Arowana Ikan Kecil

Ikan kecil juga boleh digunakan untuk makanan selingan ikan arwana kita. Jangan berikan makanan ini terlalu sering, lebih baik hanya sekali seminggu sahaja kerana ikan dipercayai mempunyai kandungan bibit penyakit.

Makanan Arowana Makanan Buatan

Makanan buatan atau biasa yang lebih terkenal pellet ikan merupakan makanan yang paling praktikal dan memudahkan kita mendapatkan makanan. Kerana makanan ini sangat mudah didapatkan. Namun, kita juga perlu memberi perhatian kepada ikan arwana kita kerana tidak semua ikan arwana mampu menyerap semua kandungan yang ada pada pellet ikan.

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai makanan terbaik untuk ikan arowanan ini memudahkan urusan anda InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment