Duit BKC Tak Masuk:Kenapa Belum Masuk Akaun (Lulus Tapi Tak Dapat Lagi)

Duit BKC Tak Masuk:Kenapa Belum Masuk Akaun (Lulus Tapi Tak Dapat Lagi)

Duit BKC Tak Masuk:Kenapa Belum Masuk Akaun (Lulus Tapi Tak Dapat Lagi)

Adakah anda antara orang yang masih tak dapat duit BKC lagi, duit BKC tak masuk akaun lagi? Pasti mahu tahu bukan, kenapa duit BKC tak masuk lagi, sedangkan orang lain sudah dapat. Izinkan kami berkongsi.

Sila rujuk maklumat di bawah. Tak perlu tanya lagi tentang status pembayaran BKC,  BKC masuk bila ataupun bila dapat duit BKC.

Kenapa Duit BKC Tak Masuk lagi?

Sebenarnya, ada beberapa sebab. Antaranya ialah:

Mendapat Status Gagal Kredit

Tunggulah macam mana sekalipun, duit bantuan tetap tidak akan masuk kalau status anda ialah Gagal Kredit.

Status Gagal Kredit ini berlaku apabila anda tetap membuat permohonan baru walaupun sudah lulus, ini akan mendatangkan masalah kerana akan terjadi Duplikasi Permohonan.

Secara ringkasnya, perkara ini terjadi apabila anda memang sudah sedia Lulus, tetapi masih lagi buat permohonan baru BKC. Jadi, apabila ini terjadi, akan berlaku Duplikasi Permohonan seperti yang dinyatakan tadi.

Giliran Pembayaran Mengikut Bank

Ikut giliran pembayaran BKC mengikut bank

 • Kerajaan akan masukkan duit bantuan ke bank-bank terpilih. Contohnya, sebelum anda menerima duit BKC dari Bank Islam, kerajaan akan terlebih dahulu memasukkan duit ke Bank Islam.
 • Selepas Bank Islam menerima duit tersebut, barulah akan diagih-agihkan. Proses ini mengambil masa, bukan satu hari punya kerja. Lebih-lebih lagi jika sesuatu bank itu mempunyai berjuta-juta penerima BKC seperti Maybank.
 • Walaupun tarikh yang diumumkan oleh kerajaan secara rasmi ialah 6 September 2021, ada juga yang tidak akan menerima pada tarikh yang ditetapkan. .

Status Terkini Duit BKC (Ada awal, ada lambat masuk)

Berikut ialah senarai status terkini bagi penerima yang menerima status Berjaya Kredit.

Sila double-check tarikh pembayaran BKC di bawah.

 • Bank Simpanan Nasional (BSN): Akan Dikemaskini
 • CIMB Bank / CIMB Islamic Bank: Akan Dikemaskini
 • Hong Leong Bank / Hong Leong Islamic: . Namun, dikatakan bahawa ini adalah antara bank paling lambat akan buat bayaran. Wallahualam.
 • Affin Bank / Affin Islamic Bank: Akan Dikemaskini
 • Bank Rakyat: Akan Dikemaskini
 • RHB Bank / RHB Islamic Bank: Akan Dikemaskini
 • Bank Muamalat: Akan Dikemaskini
 • Maybank / Maybank Islamic: Akan Dikemaskini
 • Bank Islam: Akan Dikemaskini
 • Public Bank / Public Islamic Bank: Akan Dikemaskini
 • Agro Bank: Akan Dikemaskini
 • Ambank / Am Islamic Bank: Akan Dikemaskini

Kalau Duit BKC Tak Masuk Lagi, Apa Perlu Buat?

Jangan asyik bercakap sana-sini dan asyik menyalahkan kerajaan kenapa duit BKC tak masuk lagi.

Baca ini betul-betul.

 • Jika anda terima status Gagal Kredit melalui semakan di semakan BKC, anda tak perlu tunggu masuk. Duit tetap tidak akan masuk dalam bank kerana status Gagal Kredit itu sendiri.
 • Anda perlu baca cara dapatkan No Baucer BKC dan pergi ambil wang tunai di BSN. Sebelum boleh ambil di BSN, sila semak tarikh juga. Boleh buat semakan baucer BKC dan dapatkan maklumat bila dapat Baucer BKC.

Duit BKC Bulan 8 Tak Masuk Lagi?

 • Bagi penerima BKC yang tinggal di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak yang tidak mempunyai akaun bank, tarikh adalah tidak sama.
 • Anda tidak akan menerima duit bantuan pada bulan 8 kerana bayaran bermula 6 September seperti yang diumumkan kerajaan.
 • Ini bermakna, bayaran yang sepatutnya diterima pada Ogos akan dilewatkan dan dibayar pada September 2021

Mohon jasa baik penerima yang sudah terima duit BKC di bawah, kongsikan juga status duit BKC sama ada telah masuk atau belum dengan kami untuk kami kongsikan dengan pengguna yang lain.

Sabah

Kota Kinabalu, Keningau, Kudat, Lahad Datu, Sandakan, Semporna, Tawau Beaufort, Beluran, Bongawan, Kota Belud, Kota Kinabatangan, Kota Marudu, Kunak, Likas, Membakut, Menumbok, Nabawan, Pamol, Papar, Penampang, Pitas, Putatan, Ranau, Sipitang, Tambunan, Tamparuli, Tenom, Tuaran

Sarawak

Kuching, Miri, Bintulu, Kapit, Kota Samarahan, Sarikei, Sibu, Sri Aman Asajaya, Balingian, Baram, Bau, Bekenu, Belaga, Belawai, Betong, Bintangor, Dalat, Daro, Debak, Engkilili, Julau, Kabong, Kanowit, Lawas, Limbang, Lingga, Long Lama, Lubok Antu, Lundu, Lutong, Maradong, Marudi, Matu, Mukah, Nanga Medamit, Niah, Pusa, Roban, Saratok, Sebauh, Sebuyau, Serian, Simunjan, Song, Spaoh, Sandar, Tanjung Kudurong, Tatau

Labuan

Batu Arang, Batu Manikar, Bebuloh, Belukut, Bukit Kalam, Bukit Kuda, Durian Tunjung, Ganggarak, Merinding, Gersik, Saguking, Jawa, Parit, Kilan, Kilan Pulau Akar, Lajau, Layang-Layangan, Lubok Temiang, Nagalang, Kerupang, Pantai, Patau-Patau 1, Patau-Patau 2, Pohon Batu, Rancha-Rancha, Sungai Bedaun, Sungai Bangat, Sungai Buton, Sungai Keling, Sungai Lada, Sungai Labu, Sungai Miri, Pagar, Tanjung Aru

BKC Masuk Bank Mana? Berapa Hari bulan?

Persoalan BKC dah masuk akaun ke belum itu lain. Persoalan duit BKC masuk akaun siapa juga satu perkara yang lain.

Untuk makluman, duit BKC masuk bank mana bergantung kepada pilihan bank yang anda isikan ketika proses permohonan BPR tempohari.

Jika anda pilih Maybank, makan duit akan masuk Maybank. Jika pilih BSN, makan duit bantuan tersebut akan masuk BSN.

Duit BKC Masuk Akaun Siapa? Isteri atau suami?

 • Ini adalah antara soalan yang popular. Untuk makluman, duit BKC akaun masuk ke dalam akaun bank pemohon. Jadi, jika anda adalah pasangan suami isteri, hanya salah seorang sahaja dari anda yang boleh memohon.
 • Pemohon di sini adalah orang yang memohon dan memasukkan nombor akaun bank semasa permohonan BPR tempohari.
 • Tidak ada proses kemaskini BKC untuk nombor akaun dan status-status lain dibenarkan secara online.
 • Contohnya, jika anda mahu kemaskini status BKC bujang kepada berkahwin, anda perlu buat pembatalan BPR bujang  terlebih dahulu.

Soalan Lazim

1.Saya telah membuat Semakan Kelulusan BKC dan maklumat pembayaran yang dipaparkan pada Status Kredit adalah Gagal Kredit. Apa yang perlu saya lakukan untuk mendapatkan Bayaran BKC berkenaan?

Sekiranya Status Kredit yang dipaparkan Semakan Kelulusan BKC adalah Gagal Kredit, penunaian boleh dibuat oleh pemohon di kaunter BSN dengan membawa MyKad.

2.Apakah yang dimaksudkan dengan Semakan Kelulusan BKC status kredit PEMBAYARAN SECARA TUNAI?

PEMBAYARAN SECARA TUNAI adalah merujuk kepada pembayaran BKC secara tunai di Kaunter BSN. Anda boleh hadir untuk penunaian BKC di Kaunter BSN mulai 6 September 2021

3.Saya membuat Semakan Kelulusan BKC pada Menu Semakan Status dan paparan “Semakan mendapati No. MyKad yang dimasukkan tiada rekod sebagai penerima BKC 2021”. Apakah yang dimaksudkan dengan paparan berkenaan?

Anda tidak tersenarai sebagai penerima BKC.

4.Apakah sebab saya tidak tersenarai sebagai Penerima BKC?

Semakan kelayakan Kelulusan BKC akan dibuat bagi penerima BKC berdasarkan data permohonan BPR 2021 dan juga percukaian yang dilaporkan. Antara sebab tidak tersenarai sebagai penerima BKC adalah seperti berikut:

BIL.ALASAN
Data BPR 2021
1Tiada maklumat pada permohonan BPR 2021
2Penerima BPR 2021 (Bujang dan Warga Emas Sebatang Kara) meninggal dunia
3Permohonan BPR 2021 berstatus tidak layak
4Pemohon / Pasangan adalah Penerima GKP 
5Bekerja / menetap di luar negara  
Data Percukaian
1Pemohon / Pasangan adalah Penerima GKP 
2Pendapatan cukai yang dilaporkan melebihi syarat kelayakan M40 
3Tidak menghantar Borang Cukai Pendapatan bagi Tahun Taksiran 2020 
4Pembayar cukai meninggal dunia 
5Bekerja / menetap di luar negara

Sambungan Soalan Lazim Semakan Kelulusan BKC

5.Semakan status kelulusan permohonan BKC saya adalah dalam kategori M40. Pendapatan terkini saya adalah dalam kategori B40. Adakah saya boleh membuat tambahan amaun BKC?

Penentuan kategori penerima BKC adalah muktamad berdasarkan semakan permohonan BPR 2021 dan juga data percukaian yang telah dilaporkan.

6.Bila dan bagaimana semakan status BKC boleh dibuat?

Semakan status kelulusan BKC boleh dibuat di Portal Rasmi BKC (https://bkc.hasil.gov.my) mulai 6 September 2021.

7.Pasangan saya adalah penerima BPR 2021 tetapi telah meninggal dunia. Adakah permohonan pasangan saya masih layak untuk menerima BKC?

Sekiranya penerima BPR 2021 telah meninggal dunia, pembayaran BKC akan dibuat kepada pasangan yang dilaporkan pada Permohonan BPR 2021. Pembayaran adalah secara pengkreditan ke akaun pasangan yang telah dilaporkan atau secara tunai di BSN jika tidak melaporkan maklumat akaun bank.

8. Saya tidak memohon BPR 2021, adakah saya akan layak menerima BKC?

Sekiranya tuan tergolong dalam kategori data berkenaan dan menepati syarat, tuan akan menerima BKC.

9. Saya memohon BPR 2021 tetapi berstatus tidak lulus, adakah saya layak menerima BKC?

Permohonan tuan akan disemak silang dengan data percukaian dan penetapan kategori penerima BKC akan ditentukan berdasarkan jumlah pendapatan isi rumah dan kelayakan untuk menerima BKC.

10. Permohonan BPR 2021 saya telah lulus dengan status Bujang tetapi saya telah membuat rayuan dengan status berkahwin, adakah saya layak menerima BKC sebagai isi rumah?

Sekiranya tuan ada membuat rayuan BPR 2021 dengan perubahan status kahwin, pembayaran BKC akan dibuat dengan klasifikasi (Isi Rumah / Bujang) yang terkini jika rayuan BPR 2021 berstatus lulus.

11.Saya ada membuat rayuan BPR 2021 kerana permohonan BPR 2021 saya tidak lulus disebabkan pendapatan tidak menepati syarat kelayakan. Adakah saya layak menerima BKC sebagai kategori B40?

Sekiranya Rayuan BPR 2021 lulus, pembayaran BKC akan dibuat berdasarkan kategori BKC (Miskin tegar / B40 / M40) yang terkini.

Baca Juga: SPayLater:Cara Aktifkan/ Guna Kaedah Bayaran Secara Ansuran Di Shopee

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut tentang semakan kelulusan BKC, anda boleh layari portal rasmi Bantuan Khas Covid di pautan https://bkc.hasil.gov.my

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang Semakan Kelulusan BKC ini memudahkan urusan anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Untuk Bantuan PEMULIH Baca Di SINI:

Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk Duit BKC Tak Masuk

Leave a Comment