Cara Pilih Kurier Shopee:Cara Pilih Kurier Shopee Kesukaan Anda

Cara Pilih Kurier Shopee:Cara Pilih Kurier Shopee Kesukaan Anda

Cara pilih kurier Shopee untuk memudahkan anda untuk mengubah pilihan Courier yang sudah tidak dibenarkan oleh pihak shopee. Cara pilih Kurier Shopee berikut diterangkan beserta gambar untuk memudahkan anda. Bermula 17 Jun 2021 para pengguna yang membeli-belah di Shopee tidak lagi boleh memilih syarikat kurier penghantar untuk pembelian mereka,namun disini kami kongsikan sedikit teknik untuk anda bagaimana cara untuk pilih atau ubah kurier seperti yang anda mahukan,

Tidak dinafikan membeli belah di atas talian sudah menjadi pilihan kebanyakan orang terutamanya ketika musim pandemik ini. Ia bukan sahaja cepat, malah ada barangan yang ditawarkan pada harga yang lebih jauh rendah berbanding di premis.

Ya, aplikasi Shopee antara platfrom e-dagang yang cukup terkenal dan sering digunakan oleh pembeli dan penjual atas talian. Namun, baru-baru ini, kita dikejutkan dengan berita bahawa syarikat tersebut akan memilih kurier penghataran setiap kali pelanggan melakukan pembelian.

Baca Juga: Program Bakul Makanan JKM:Cara Mohon Melalui Online & Borang Permohonan

Cara Pilih Kurier Shopee:Cara Pilih Kurier Kesukaan Anda

Untuk Bantuan PEMULIH Baca Di SINI:

Kenapa Tidak Boleh Pilih Courier Shopee

Shopee kini telah mula memaklumkan kepada penjual mereka, dimana bermula 17 Jun 2021 ini, para pengguna yang membeli-belah di Shopee tidak lagi boleh memilih syarikat kurier penghantar untuk pembelian mereka.

Sebaliknya, pengguna akan diberikan syarikat kurier penghantaran secara automatik oleh sistem. Shopee mengatakan langkah ini akan meningkatkan lagi kadar kecekapan logistik.

Berbeza dengan hari ini, pengguna sekadar akan diberikan pilihan “Standard Delivery”, “Economy Delivery” dan juga “Lain-lain”. Pilihan untuk syarikat kurier akan dilakukan pada bahagian latar tanpa pengetahuan pengguna – dan juga berdasarkan tetapan oleh sesuatu kedai penjual pada platform berkenaan.

Dengan langkah ini juga, ia mungkin akan terus membolehkan Shopee secara tidak langsung mempromosikan perkhidmatan logistik Shopee Express atau dinamakan Sea Shipping melalui pilihan penghantaran ekonomi – selain turut menghilangkan jenama lain daripada dipaparkan dimata pengguna.

Ramai yang kecewa tidak dapat memilik kurier kegemaran mereka sendiri. Tetapi kali ini kami akan kongsikan berita baik kepada korang semua tentang cara memilih kurier kesukaan korang semasa melakukan proses pembelian di Shopee.

Baca Juga: Temujanji Online Tabung Haji:Muat Turun Borang Transaksi TH Online & Cara Buat Temujanji

Cara Pilih Kurier Shopee:Cara Pilih Kurier Kesukaan Anda

Baca Juga: MyPuspakom:Cara Daftar Login Buat Temujanji Pemeriksaan Online (mypuspakom.com.my)

Cara Pilih Kurier Shopee

Cara pilih kurier Shopee adalah seperti berikut, Cara ubah atau tukar kurier shopee menggunakan PC ataupun telefon adalah sama ikuti langkah dibawah:

1. Buka aplikasi Shopee log masuk menggunakan id dan password shopee anda.

2. Pilih barang apa yang nak beli terlebih dahulu.

3. Pergi ke ‘filter’ atau saring butang ini bukan sahaja untuk memilih barang juga boleh memilih beberapa perkara lain.

cara ubah tukar kurier shopee

4. Pilih jenis kurier yang anda inginkan. Semua jenis kurier yang digukan oleh shopee ada di ruangan ini.

cara ubah tukar courier membeli di shopee

5. Klik sahaja pada standard delivery, jangan risau lepas bayar korang akan dapat kurier yang korang nak.

change shopee courier services

Sebelum itu, kena pastikan kedai atau seller tersebut sudah set kepada random kurier jika tidak, korang terpaksa menggunakan kurier pilihan shopee. Anda boleh sahaja mesej kedai tersebut terlbih dahulu sebelum membuat pembayaran supaya mereka mengubah kepada random kurier.

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai Cara Pilih Kurier Shopee ini memudahkan lagi urusan membeli belah anda di shopee. InsyaAllah. SEMOGA BERMANFAAT.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment