Refinance Rumah:Cara Membuat Pembiayaan Semula Rumah Terkini

Refinance Rumah:Cara Membuat Pembiayaan Semula Rumah Terkini

Orang kata, dengan cara refinance rumah, kita boleh dapat duit. Selain itu, dengan pembiayaan semula rumah ini, kita dapat memendekkan lagi tempoh pembayaran hutang.

Adakah banyak hutang yang tidak tertanggung hutang pinjaman kad kredit, pinjaman peribadi (personal loan), hutang kereta (car loan) sepanjang PKP, PKPB PKPP di era covid 19? Apa kata kami sarankan ikut cara buat refinance rumah / housing loan, nak dapat buat duit mudah dan cepat dengan rumah anda!

Baca di sini untuk semak baki pinjaman LPPSA: Semak Baki Pinjaman LPPSA:Cara Semak Baki Pinjaman LPPSA Online & SMS

cara bijak refinance rumah

Baca Juga: Cara Pilih Kurier Shopee:Cara Pilih Kurier Shopee Kesukaan Anda

Apa Itu Refinance Rumah?

Sebelum itu, izikan kami berkongsi mengenai refinance rumah.

Ia bahasa awam atau bahasa percakapan biasa yang merujuk kepada pembiayaan semula aset hartanah, iaitu rumah.

Dalam bahasa lebih mudah faham, refinance rumah bermaksud mewujudkan pinjaman baru untuk melunaskan hutang sedia ada.

Dalam tulisan ini penulis akan menggunakan istilah ‘refinance rumah’ merujuk kepada maksud pembiayaan semula pinjaman perumahan.

Asasnya, refinance rumah sepatutnya dapat meringankan beban kewangan membayar balik hutang, bukan menambah amaun bayaran balik hutang.

cara bijak refinance rumah

Baca Juga: PPAM:Permohonan Perumahan Penjawat Awam Malaysia Syarat & Panduan (PPA1M)

Pembiayaan Semula Rumah, Boleh Kurangkan Beban

Ya, sepatutnya refinance rumah dapat meringankan beban kewangan, termasuklah dari segi kadar faedah lebih rendah, amaun bayaran balik juga lebih kecil dan peminjam memperolehi sejumlah wang tunai pada kadar tertentu.

Justeru, ada beberapa perkara perlu diketahui berhubung refinance rumah supaya keputusan membuat pembiayaan semula ini menghasilkan kebaikan.

Artikel ini akan memperincikan beberapa perkara, termasuklah sebab musabab kepada keperluan membuat refinance rumah dan info-info penting yang perlu anda tahu dan ambil kira seperti risiko, nilai pasaran semasa rumah, rekod kewangan dan beberapa hal lain.

Baca Juga:Bantuan Mahasiswa Perak:Bantuan Sara Diri & Kecemasan 2021

Cara Refinance Rumah

Cara refinance rumah ringkas adalah seperti berikut pastikan anda buat semua perkara ini supaya proses refinance rumah anda menjadi lebih lancar. Ikuti langkah untuk membuat refinance di bawah jangan skip langkah dibawah

cara bijak refinance rumah

Baca Juga:Tarikh Bayaran PTPTN 2021:Semakan PTPTN Online

1. Perlu Memiliki Rumah

Tajuk pun sudah dinyatakan Refinance Rumah, jadi jika tiada rumah, bagaimana pula anda mahu melakukannnya.

Seeloknya rumah itu diletakkan atas nama anda atau pasangan ataupun nama ibu ayah anda, masih boleh lagi untuk lakukan joint loan.

Baca Juga: Surat Beranak Online JPN: Daftar Kelahiran Online

2. Semak Market Value / Harga Pasaran Rumah

Bagaimana untuk mendapatkan harga pasaran rumah anda? Senang sahaja. Cuba anda google di laman web Brickz.

Pilih lokasi dan klik jenis rumah yang dimiliki anda. Atau cara yang paling mudah adalah jika anda terlihat banner agen hartanah di sekitar rumah anda atau di mana-mana sahaja, anda boleh tanyakan berapa harga pasaran rumah di kawasan anda. Pastinya agen itu mengetahui harganya.

Mengapa perlu periksa harga pasaran? Value rumah wajib anda periksa untuk pastikan harga value lebih tinggi daripada jumlah hutang bank. Jikalau sebaliknya, tiada guna untuk anda lakukan refinance rumah.

Bagi anda yang ingin membuka akaun SSPN-i atau SSPN-i Plus anda kini boleh membuka akaun secara atas talian klik: BUKA AKAUN SSPN ONLINE

3. Cetak CCRIS Report

Sila pastikan CCRIS Report sudah dicetak sebelum mahu buat mana-mana pinjaman pun. Semua hutang-piutang dengan semua bank akan ditunjukkan di dalam CCRIS Report. Bank akan uruskan jika anda susah untuk lakukannya.

Bank baru akan menganalisis latar belakang kewangan anda apabila anda buat pinjaman dengan bank baru untuk refinance rumah. Di dalam sistem semak CCRIS online percuma, mereka akan melihat gaji dan komitmen anda. Mereka akan memastikan anda betul-betul layak untuk membuat pinjaman.

Lagi satu mereka akan lihat jika bayaran bulanan anda cantik ataupun tidak? Adakah terdapat bayaran yang sangkut? Selalunya agak susah sedikit untuk mendapatkan kelulusan jika ada yang sangkut bayar lebih daripada 2 bulan.

Oleh itu dinasihatkan supaya anda buat dahulu refinance rumah jika anda rasa seperti susah ‘bernafas’ pada bulan-bulan akan datang. Jangan tunggu sudah sangkut baru mahu memohon Refinance Rumah, memang susah untuk mendapat kelulusan.

Baca Juga:Permohonan Biasiswa Kumpulan Maybank 2021:Cara & Syarat Permohonan

4. Semak Kelayakan Pinjaman Perumahan

Memang ramai yang kurang mahir untuk mengira sendiri bahagian ini. Seelok-eloknya serahkan kepada banker. Anda sudah boleh mengetahui berapakah jumlah yang boleh dipinjam dan juga cash tunai yang boleh diperoleh setelah dikira. Selepas itu, boleh anda kira untuk bayar hutang yang sedia ada.

Baca Juga:Bantuan Mahasiswa Perak:Bantuan Sara Diri & Kecemasan 2021

5. Permohonan Pinjaman Perumahan

Anda sudah boleh memohon pinjaman untuk nak refinance rumah dengan bank apabila sudah lakukan langkah 1 hingga 4, cara cukup mudah. Selalunya keputusan boleh diketahui dalam masa 1-2 minggu, namun akan mengambil masa yang lebih lama lagi jika bank memerlukan dokumen yang lebih untuk sokongan permohonan anda.

Baca Juga: Surat Beranak Online JPN: Daftar Kelahiran Online

6. Insurans MRTA vs MLTA

MLTA dan MRTA adalah insurans yang memberikan perlindungan terhadap peminjam. Diingatkan bahawa ini bukan perlindungan ke atas rumah. Selalunya MLTA dan MRTA ini adalah pilihan sahaja. Tetapi terdapat juga bank yang mewajibkan MRTA ini.

Kadang-kala interest rate boleh murah sedikit jika beli MRTA ini. MLTA pula perlindungan insurans yang dibeli di luar, jadi harganya lebih mahal daripada MRTA tetapi liputan (coverage) MLTA ini lebih bagus daripada insurans MRTA.

7. Banding Produk Pinjaman Perumahan

Memang banyak produk pinjaman perumahan yang terdapat di pasaran sekarang. Pada awalnya, pastikan sama ada Islamic atau Coventional Loan yang anda perlukan. Pendapat kami secara peribadi adalah digalakkan untuk buat Islamic Loan sama ada untuk muslim mahupun non-muslim.

Baca Di sini: Penyata Bank Statement:Print Penyata CIMB,MAYBANK,RHB & BSN Cetak Online

8. Semak Lock-in Period

Selalunya lock-in period akan ditawarkan setiap bank loan. Yang paling biasa, dalam masa 3 tahun bank akan lock. Tapi ada juga kes yang bank akan lock sehingga 5 tahun. Lebih seronok lagi jika No Lock-in. Kebiasaannya tiada lock period untuk Islamic Loan.

Lock-in period akan menjadi leceh dan rumit untuk refinance balik ataupun semasa mahu menjual rumah. Kelak terpaksa bayar penalti sebanyak 3% daripada loan amount jika anda dilakukan semasa lock-in period. Lebih membebankan lagi, kemungkinan jumlahnya agak besar dan tidak berbaloi.

Jika anda ingin tahu cara untuk ubah had limit pemindahan online anda klik pautan: Cara Tukar Had/Limit Akaun online (Maybank2u Cimb Click i-Rakyat MyBsn RHB Online PBeBank)

9. Tandatangan Bank Offer Letter

Anda boleh turunkan tandatangan anda secepat mungkin sekiranya semua sudah difahami dan boleh menerima segala syarat-syarat bank. Ini kerana masa yang diambil agak panjang untuk menyiapkan proses refinance ini. Mungkin dalam 3-4 bulan juga prosesnya. Lebih lambat anda menandatangani, lebih lambat duit akan diperolehi.

Baca Juga: SPA9:Cara Daftar Akaun Baru & Cara Log Masuk Akaun SPA9

10. Tandatangani Bersama Peguam

Apabila offer letter sudah ditandatangani, banker akan minta peguam bank untuk mulakan loan dokumen. Peguam bank akan minta anda datang untuk turunkan tandatangan apabila sudah siap.

Dokumen semuanya memang tebal belaka, namun kebanyakannya hanya standard sahaja. Bank tidak akan menukar sekiranya terdapat yang anda tidak puas hati. Jikalau hendak meminjam, anda hanya perlu menurut syarat yang sudah ditetapkan.

Selepas itu, peguam akan selesaikan proses refinance. Tetapi, setiap bulan perlu lakukan susulan (follow up) dengan peguam bank itu. Jangan diam dan tunggu sahaja.

Baca Juga:Cara Daftar Akaun J&T Express Online: Pendaftaran Pengguna Baru

11. Tempoh Bank Valuer Buat Site Visit

Jangan terkejut jika anda mendapat panggilan telefon daripada penilai bank (bank valuer) untuk melihat rumah anda. Mereka ini adalah jurunilai yang diminta bank untuk datang menilai rumah anda.

Jurunilai ini akan datang lihat rumah, ambil gambar rumah bersama berserta kawasan sekeliling. Selalunya hanya 10-15 minit sahaja. Selepas itu, laporan (report) akan dihantar ke bank untuk memastikan harga value rumah.

Jangan terkejut jikalau value jatuh. Kadang-kadang boleh jadi begini kerana informasi salah diberikan. Contohnya, jikalau pelanggan memberitahu banker rumah terdapat pengubahsuaian rumah. Tetapi semasa jurunilai melawat, tiada pun pengubahsuaian. Jikalau situasi seperti ini mesti value akan jatuh.

Apabila value sudah jatuh, loan anda perlu dibuat semula. Ini kerana jumlah pinjaman (loan amount) akan turut jatuh. Oleh itu, sangat dinasihatkan supaya berlaku jujur dengan banker agar tidak susah kelak nanti.

Baca Juga: MyRELA:Permohonan Baru Serta Semakan Permohoanan Keahlian RELA

12. Berapa Lama Proses Refinance Rumah

Bank lama akan terlebih dahulu diselesaikan oleh bank baru apabila buat refinance rumah. Jika terdapat hutang yang belum dilangsaikan lagi. Tetapi akan lebih cepat proses jika tiada hutang. Untuk yang bertanyakan berapa lama proses refinance rumah? Ini jawapannya…. Dalam tempoh 1-1.5 bulan anda akan memperolehi baki tunai apabila sudah selesai semuanya. Jadi, kena lihat berapa cepat dokumen lama dikeluarkan bank lama.

Sebelum anda membuat keputusan yang besar ini, cuba ikut cara pembiayaan semula yang kami kongsikan seperti di bawah:

Baca Juga: Daftar Permohonan JPAM APM:Permohonan Online & Semakan Permohonan

Pastikan Ada Proses Refinance Rumah

Jangan main semberono, suka-suka mahu finance rumah. Orang buat, kita juga mahu buat.

Pastikan kita tahu apa proses pembiayaan semula rumah.

Buat sedikit kajian dengan membaca. Jangan terus buat sahaja.

Tetapkan sasaran kewangan

Anda perlu pastikan, apakah tujuan sebenar anda untuk refinance rumah.

 • Adakah untuk kurangkan pembayaran bulanan housing loan?
 • Adakah mahu memendekkan tempoh masa bayar hutan?
 • Adakah mahu ambil sedikit duit untuk perbaiki rumah yang rosak?
 • Atau adakah mahu dapatkan sedikit wang untuk bayar hutang?

Tepuk dada, tanya poket sendiri.

Tak semua yang kita mahu, kita boleh dapat.

Buat keputusan betul-betul. Gunakan kalkulatar refinance rumah untuk buat semakan samada dengan memulakan pinjaman perumahan baru, kita akan kerugian atau tidak.

Baca Juga: Permohonan TUDM 2021/2022:Syarat & Borang Pengambilan TUDM

Check Nilai Pasaran Rumah Sekarang

Ini juga sangat mustahak. Anda perlu ada maklumat mengenai nilai pasaran semasa rumah anda sebelum membuat refinance.

Ada banyak cara dan pelbagai sumber untuk mengetahui harga pasaran rumah sama ada melantik agen penilai hartanah atau membuat semakan sendiri mengenai nilai hartanah di kawasan anda.

Baca Juga: Jawatan Kosong Guru DG41:Cara Mohon Online/Guna APPS & Semakan Permohonan

Semak Rekod CCRIS

CCRIS merujuk kepada sistem yang diwujudkan Bank Negara Malaysia dikenali sebagai Sistem Rujukan Maklumat Kredit Berpusat (Central Credit Reference Information System) bertujuan merekod dan menilai tahap “kesihatan kredit” seseorang.

Biasanya ramai orang risau apabila berkait dengan CCRIS. Apapun, jika anda mahu refinance rumah, mahu tidak mahu anda perlu menyemak dan mengetahui status kredit lampau dan kredit semasa.

Ini kerana, apabila anda mengemukakan permohonan kepada bank untuk refinance rumah, CCRIS adalah antara pusat rujukan utama bagi institusi kewangan itu untuk mengetahui sama ada anda kompeten (layak) atau tidak dari sudut kredit dan kewangan.

Jika anda ingin maklumat penuh tentnag MyFutureJobs klik pautan ini: MyFutureJobs:Cara Daftar Baru & Login Portal Mencari Pekerjaan (MyFutureJobs.gov.my)

Buat Analisa, Adakah Ini Berisiko Besar Refinance Rumah Anda

Antara cara buat refinance rumah yang paling penting ialah ambil peduli tentang risiko yang anda bakal berhadapan.

Setiap keberhasilan kewangan tentu ada risiko. Begitu juga dalam soal refinance rumah. Ia ada risiko. Ini perlu dinilai dan diberikan perhatian sebelum mengambil keputusan refinance rumah.

Justeru, semak beberapa perkara, termasuklah perjanjian pinjaman sedia ada.

Adakah disebut di dalam perjanjian berkenaan sebarang denda atau penalti jika anda membuat refinance ke atas hartanah berkenaan.

Jika ada denda atau penalti, adakah ia pada kadar tinggi atau pada kadar munasabah yang bijak untuk anda buat refinance.

Jangan Ambil Satu Bank Sahaja Untuk Semakan Refinance Rumah

Jika ingin buat pembiayaan semula rumah, pastikan anda pergi beberapa bank untuk mendapatkan sebut harga dan cadangan untuk pembiayaan semula. Jangan terus ambil bank yang sekarang, iaitu bank yang anda sedang buat pembiayaan.

Antara bank yang boleh membuat urusan refinance rumah ialah:

 • Bank Islam
 • Bank Rakyat
 • Maybank
 • CIMB
 • MBSB
 • Ambank
 • Alliance Bank
 • AIA

Kebaikan Refinance Rumah

Biasanya ada beberapa sebab mengapa seseorang mengambil keputusan untuk buat pembiayaan semula rumah mereka.

Anda juga, jika mahu membuat refinance rumah, patut mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada sebab berkenaan, termasuklah untuk mengurangkan beban kewangan membayar balik hutang.

Bukan saja-saja mahu buat refinance rumah, sebaliknya ia sepatutnya khusus untuk mereka yang menghadapi kesukaran atau berasa terbeban bagi menyelesaikan hutang sedia ada hartanah berkenaan.

Ini kerana refinance rumah bertujuan ‘memindahkan’ baki ansuran pinjaman asal ke hutang baru pada amaun lebih kecil.

Dan, ini sepatutnya akan dapat membantu meringankan beban kewangan kerana selain menanggung amaun pinjaman pada kadar lebih rendah, peminjam berpeluang memperolehi kadar faedah lebih rendah.

Selain itu, refinance rumah memberi kebaikan dari segi tabungan (saving) apabila peminjam berpeluang menabung menggunakan lebihan amaun yang diperolehi daripada hasil refinance berkenaan.

Jika pun tidak digunakan sebagai tabungan, lebihan wang yang diperolehi daripada refinance berkenaan mungkin dapat digunakan untuk perkara lain yang lebih produktif.

Perlu diingatkan, anda tidak patut menggunakan amaun yang diperolehi itu untuk hal lain seperti aktiviti libur atau beli-belah barang tidak wajib atau tidak perlu.

Maklumat Lanjut Cara Refinance Rumah

Teliti juga beberapa hal lain seperti jumlah keseluruhan kos urusan refinance rumah dan amaun perolehan wang tunai daripada refinance berkenaan.

Dan, tidak kurang penting juga ialah anda perlu semak kelayakan semasa yang ditetapkan bank atau institusi kewangan bagi menentukan anda memenuhi atau tidak semua syarat kelayakan asas untuk refinance rumah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment