Cara Pindahkan Data Telefon Lama Ke Telefon Baru: Transfer Gambar Video Phone Contact Aplikasi

Cara Pindahkan Data Telefon Lama Ke Telefon Baru: Transfer Gambar Video Phone Contact Aplikasi

Cara Pindahkan Data Telefon Lama Ke Telefon Baru: Transfer Gambar Video Phone Contact Aplikasi

Bagi yang baru memiliki handphone baru memang, semestinya menyeronokkan, tetapi yang merisaukan adalah bagaimana cara untuk pindahkan semua data dari telefon lama ke telefon baharu? Contohnya maklumat SMS, senarai kontak, fail media, konfigurasi, kata laluan, aplikasi dan sebagainya.

Jangan bimbang, disini kami kongsikan cara nya untuk pindahkan semua data dari telefon lama ke handphone baru dengan cara  pantas dan menjimatkan masa, semoga membantu.

Baca Juga: Cara Screenshot Telefon Huawei Samsung Iphone & IPad(Print Screen)

Cara Pindahkan Semua Maklumat/Data Telefon Lama Ke Telefon Baru

Menghantar kenalan, mesej teks, aplikasi, gambar, lagu dan data lain, anda boleh buat proses ni dengan cepat. Jika anda telah berhijrah dari Android ke iPhone, atau dari iPhone ke Android, semua ini masih boleh dilakukan.

Proses pemindahan data antara telefon ni dulu agak sukar dan menyakitkan. Contohnya nak transfer gambar, lagu dan fail perlu diuruskan dengan manual. Ini bermaksud anda akan memerlukan SDCard ataupun sebuah komputer dengan USB bagi pemindahan data-data ini.

Mujur wujudnya banyak aplikasi dan software yang dapat membantu kita dalam hidupan seharian, anda boleh tukar ke telefon baru tanpa kehilangan sebarang data dalam beberapa minit, tapi takkan lebih dari 1 jam la. Kalau cara tradisional, gila boleh makan sejam paling kurang untuk orang pro. Jom usya cara tradisional.

Baca Juga: Cara Hide Like Facebook & Instagram

Cara Pindahkan Data & Aplikasi Telefon Menggunakan Akaun Google

Akaun google semestinya didapati di semua peranti, ia mudah boleh digunakan untuk berhijrah Android untuk Android tanpa banyak kesulitan. Pertama, anda perlu menyegerakkan data anda daripada peranti sumber dan kemudian log masuk ke akaun yang sama untuk menyegerakkan telefon baru anda dengan Drive. Untuk melaksanakan penghijrahan telefon menggunakan Google Drive, ikuti langkah berikut:

 • Untuk memulakan dengan, pergi ke Tetapan> Sandaran & Set semula pada peranti sumber dan menghidupkan pilihan “Backup Data saya”.
 • Tambahan pula, anda boleh memilih jenis data yang anda ingin segerakkan dengan Google Drive anda. Anda hanya boleh menghidupkan ciri untuk sandaran automatik untuk membuat sebahagian besar ruang pada Google Drive.
 • Tunggu untuk sementara sebagai peranti anda akan membuat sandaran kandungan pada Drive. Anda juga boleh pergi ke Drive akaun anda untuk melihat sandaran.
 • Sekarang, untuk Android berhijrah ke telefon baru, anda hanya perlu hidupkan peranti sasaran dan teruskan untuk melaksanakan persediaan itu.
 • Setuju dengan terma-terma dan syarat-syarat dan log masuk ke akaun Google anda. Pastikan ini adalah akaun yang sama yang dikaitkan dengan peranti sumber anda.
 • Seperti yang anda-log masuk ke akaun, ia akan memaparkan senarai fail sandaran yang ada. Hanya pilih fail sandaran baru-baru ini.
 • Tambahan pula, anda boleh memilih aplikasi yang anda ingin untuk memulihkan daripada sini atau memulihkan semua kandungan sekaligus.
 • Untuk berhijrah Android untuk Android, hanya klik pada butang “Restore” dan memindahkan data anda dari lama anda ke peranti baru.

Baca Juga: Tarikh Terkini Bayaran BKC:Bantuan Khas Covid-19

Cara Pindah Gambar & Video Telefon Lama ke Telefon Baharu

Untuk pindah secara manual anda hanya perlu tranfer ke PC atau Laptop tetapi cara ini akan memakan masa. KiniGoogle Photos juga boleh menjadi pilihan yang baik. Ia menawarkan ruang tanpa had untuk gambar dan video.

 • Pastikan handphone anda mempunyai aplikasi Google Photos Android dan enable sync semua gamabr dan video anda ke cloud.
 • Secara default, Google Photos hanya backup folder kamera. Namun anda juga boleh membuat backup folder lain:
 • Klik pada menu utama Google Photos di penjuru kiri sebelah atas dan pilih Device Folders.
 • Sekarang pilih folder yang ingin disegerakkan.
 • Anda hanya memasang aplikasi Google Photos pada telefon baru anda untuk melihat dan memuat turun kandungan. Cara Pindahkan Data Telefon

Baca : Permohonan Pinjaman Pelajaran Boleh Ubah Yayasan Selangor Sesi September 2021

Cara Pindahkan Data Kenalan/Contact Telefon Anda

Anda juga boleh memindahkan dengan hanya menggunakan akaun google anda:

 • Save kan semua kenalan anda ke dalam akaun google
 • Pada di handphone baru, sekiranya anda menggunakan akaun google yang sama, anda hanya perlu klik restore.
 • Semua kenalan anda di handphone lama telah dipindakan ke hanphonne baru.

Baca Juga: JPJeBID:Cara Daftar Daftar Login laman Bidaan No Pendaftaran Kenderaan JPJ jpjebid.jpj.gov.my

Cara Pindahkan Semua Data Telefon Lama Menggunakan Aplikasi

Sekiranya anda ingin memindahkan kesemua data dalam telefon ke telefon baru melalui WiFi, anda boleh menggunakan aplikasi CLONEit. Cara Pindahkan Data Telefon menggunakan CLONEit, anda boleh memindahkan kenalan, log panggilan, SMS, MMS, semua jenis fail media, aplikasi, data aplikasi, tetapan sistem, rangkaian Wifi dan kata laluan, penanda buku dan banyak lagi. Cara Pindahkan Data Telefon

 • Untuk menggunakan aplikasi CLONEit, pastikan kedua handphone mempunyai aplikasi ini.
 • Buka aplikasi ini di keduan-dua handphoen, pada hanphone baharu klik Receiver dan pada hanphone lama klik Sender(pastikan kedua-duanya disambungkan ke Wi-Fi yang sama).
 • Anda akan diminta untuk memilih data yang anda mahu pindahkan. Sebaik sahaja dipilih, semua data akan dipindahkan pada kelajuan dipercayai sehingga 20MB/s. Cara Pindahkan Data Telefon

Baca Juga: Temuduga Online In-Situ TSOI:Panduan Lengkap Pengalaman TSOI SPA9

Kaedah Tradisional Untuk Transfer Pindah Data Antara 2 Telefon

Kaedah Cara Pindahkan Data Telefon cara tradisional ini memerlukan banyak kerja sedikit. Maksudnya, semua benda kena buat secara manual. Nak pindah kenalan, gambar, lagu, fail semuanya manual. Lagi satu, anda perlu menggunakan aplikasi seperti ES Explorer bagi transfer data ke telefon lagi satu melalui SDCard atau komputer.

Tapi sekarang ni kita nak borak tentang SDCard, kita perlu;

 • Backup kenalan menggunakan ‘export’  (ada dalam app contact tu, ha cari ya. Pastikan kenalan yang tersimpan dalam telefon tu pindah ke SIM atau storage)
 • Backup mesej menggunakan ‘export’ juga
 • Backup aplikasi anda menggunakan APK Extractor
 • Move/Copy gambar & lagu
 • Transfer semua fail tersebut dari storage ke SDCard
 • Cabut SDCard, pasang dekat telefon kedua dan hidupkan.
 • Import kenalan/mesej dan install aplikasi anda dari SDCard.
 • Done ! Ok sejam dua hahaha.
 • Namun, kaedah ini berjalan untuk semua telefon pintar. Sama ada version Android 4.x.x hingga 9.x.x. Untuk keterangan penuh bagi cara backup perkara di atas, anda boleh rujuk Cara Full-Backup Telefon Anda.

Proses ini hanya melibatkan telefon anda dan telefon baru anda sahaja. Manakala proses berikut memerlukan sebuah komputer sama ada laptop atau desktop. Cara Pindahkan Data Telefon

Ketahui Juga: Permohonan Kemasukan MRSM 2022 Online Tingkatan 1 & 4

Cara Pindahkan Data Telefon Kaedah 1 Klik Transfer Menggunakan Software

Jom kita tengok senarai software Cara Pindahkan Data Telefon yang membolehkan anda bertukar telefon.

Sedikit maklumat, jika anda lihat Samsung Kies, ya benar itu memang keluaran dari syarikat Samsung. Begitu juga dengan jenama yang lain seperti LG dan HTC, yang lain tak pasti. Jika nak tengok software yang lain boleh rujuk di sini. Sedikit peringatan ya, ada yang percuma dan ada yang berbayar, pandai-pandai pilih ya.

Apa yang software ini boleh buat ? Macam yang saya cakap, anda boleh transfer data dengan satu klik. Sebenarnya bukan satu klik, nak buka software dia nak tekan tu ini dah 2-3 klik. Tapi maksud 1 klik ini merupakan 1 klik untuk memulakan proses  transfer.

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang Cara Pindahkan Data Telefon ini memudahkan urusan anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment