Contoh Soalan KBAT:Kemahiran Berfikir Aras Tinggi Cara Bina Soalan KBAT Matematik/Sains/Bahasa Inggeris/Bahasa Melayu

Contoh Soalan KBAT:Kemahiran Berfikir Aras Tinggi Cara Bina Soalan KBAT Matematik/Sains/Bahasa Inggeris/Bahasa Melayu

Contoh Soalan KBAT:Kemahiran Berfikir Aras Tinggi Cara Bina Soalan KBAT Matematik/Sains/Bahasa Inggeris/Bahasa Melayu

Contoh soalan KBAT panduan kepada guru untuk membuat soalan dan juga murid untuk memahami soalan KBAT. Bagi menghadapi persaingan masa kini, Kementerian Pendidikan sangat memberi penekanan terhadap Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam sistem persekolahan. Pelaksanaan KBAT dalam sistem persekolahan menggunakan pendekatan menyeluruh dan sistemik. KBAT diterapkan dalam sistem persekolahan supaya murid tidak hanya menghafal tetapi juga faham dan tahu apa yang mereka pelajari dan menggunakan akal fikiran pada tahap yang tinggi dengan menguasai kemahiran menilai, mengaplikasi, menganalisis dan mencipta.

Jadi kepada ibubapa mahupun pendidik atau para pelajar, kami disini cuba membantu semampu mungkin dengan berkongsi kepada anda contoh soalan KBAT yang telah disediakan untuk memudahkan anda membuat ulangkaji dan panduan untuk membina soalan KBAT dengan kata kunci yang betul. Budayakan membaca, tanpa ilmu siapalah kita.

Contoh Soalan KBAT:Kemahiran Berfikir Aras Tinggi Cara Bina Soalan KBAT Matematik/Sains/Bahasa Inggeris/Bahasa Melayu

Baca Juga: Duit PTPTN 2021:Semakan Tarikh Masuk Akaun

Apa Itu KBAT

Dipetik daripada Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) adalah keupayaan untuk mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam membuat penaakulan dan refleksi bagi menyelesaikan masalah, membuat keputusan, berinovasi dan berupaya mencipta sesuatu. Hal ini adalah berkaitan dengan perkembangan dunia pendidikan pada zaman kini. Melahirkan generasi yang mempunyai pemikiran KBAT adalah sangat penting dalam membina negara bangsa.

Baca juga : Permohonan MRSM Sesi 2022:Permohonan Kemasukan Tingkatan 1 & 4

Nilai Kemahiran Berfikir Aras Tinggi

Kemahiran berfikir perlu didasarkan kepada nilai yang ada pada murid itu sendiri bagi menyelesaikan masalah dan membuat keputusan yang sewajarnya. Murid yang mengamalkan nilai secara mampan mampu mempamerkan perwatakan yang mulia, berkeperibadian yang tinggi dan melaksanakan tanggungjawab serta memberi sumbangan yang bermakna kepada keluarga, masyarakat dan negara. Nilai tersebut merangkumi kerohanian, berperikemanusiaan, bersemangat patriotik, berintegriti, bertanggungjawab dan bersatu padu.

Baca Juga: Kemaskini PTPTN:Cara Kemaskini Email, No Telefon & Maklumat Peribadi

Fokus Kemahiran Berfikir Murid

Seiring dengan keperluan kompetensi global, setiap murid perlu menguasai pelbagai kemahiran berfikir termasuk penyelesaian masalah, penaakulan dan pemikiran kreatif dan inovatif. contoh soalan KBAT. Pelaksanaan PdP yang kurang memberikan penekanan kepada kemahiran tersebut menyebabkan murid kurang berupaya untuk mengaplikasikan ilmu pengetahuan dan berfikir secara kreatif dalam kehidupan seharian. Kemahiran berfikir yang ditekankan adalah berdasarkan semakan Hierarki Taksonomi Bloom oleh Lori Anderson (1900) iaitu mengingat, memahami, mengaplikasi, menganalisis, menilai dan mencipta. Kemahiran Berfikir adalah keupayaan menggunakan minda bagi menghadapi sesuatu situasi dan membuat keputusan melalui penaakulan. Kemahiran berfikir dibahagikan kepada kemahiran berfikir kritis dan kemahiran berfikir kreatif.

Artikel Lain: Permohonan Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (PKP 3.0)

Bentuk Soalan KBAT

Untuk membina soalan KBAT terdapat beberapa elemen dan kata kunci yang perlu anda fahami untuk diaplikasikan dalam soalan tersebut. Berikut merupakan tahap KBAT yang dinilai daripada mengingat hingga mencipta. Untuk lebih lengkap, rujuk gambarajah seperti dibawah :

Bentuk Soalan KBAT

Ketahui Juga: Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Kunci Membina Soalan KBAT

Untuk itu, berikut adalah kata kunci penting bagi membina soalan KBAT :

Kunci Membina Soalan KBAT

contoh soalan KBAT

Kunci Membina Soalan KBAT

contoh soalan KBAT

Kunci Membina Soalan KBAT

contoh soalan KBAT

Kunci Membina Soalan KBAT

contoh soalan KBAT

Kunci Membina Soalan KBAT

contoh soalan KBAT

Kunci Membina Soalan KBAT

Berdasarkan penerangan secara ringkas yang telah kami sediakan, adalah diharapkan agar dapat menjadi rujukan kepada pendidik serta pihak yang berkepentingan untuk memupuk dan seterusnya membudayakan KBAT dalam kalangan murid di setiap peringkat persekolahan. contoh soalan KBAT. Semoga ianya dapat memberi pengalaman minda kepada murid dibantu oleh aktivit terancang seperti penerokaan, penyelidikan serta aktiviti berasaskan projek. Pengalaman ini akan memberi peluang kepada murid untuk mempamerkan potensi dan apresiasi diri mereka.

Baca Juga: Login PTPTN: Semakan Penyata Baki Pinjaman & Permohonan Baru

Kemahiran Berfikir Aras Tinggi Kemahiran Abad Ke-21

Pelbagai penjelasan mengenai kemahiran abad ke-21 telah diterbitkan. Sebagai contoh APEC  Members Economy (2008) mengenal pasti empat kebolehan dalam abad ke-21 iaitu pembelajaran sepanjang hayat, penyelesaian masalah, pengurusan diri dan kerja sepasukan. contoh soalan KBAT

Manakala Partnership for 21st Century Skills menyatakan hasil murid dan sistem sokongan merangkumi kemahiran hidup dan kerjaya, kemahiran belajar dan inovasi (pemikiran kritis, komunikasi, kolaborasi dan kreativiti) serta kemahiran informasi, media dan teknologi. contoh soalan KBAT

Rumusan daripada pelbagai penjelasan ini, kemahiran abad ke-21 boleh dibahagikan kepada dua aspek:

1. Kemahiran Berfikir

Setiap murid perlu menguasai kemahiran berfikir dalam usaha melahirkan generasi yang mampu mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam situasi yang baharu. contoh soalan KBAT. Pendedahan kepada pembelajaran berasaskan projek yang melibatkan situasi sebenar memberi peluang kepada murid untuk membuat keputusan yang bijak dan melihat perkaitan ilmu yang dipelajari merentas kurikulum. Kemahiran ini antaranya ialah:

 • Kreatif
 • Kritis
 • Menaakul
 • Berinovasi
 • Menyelesai Masalah
 • Membuat Keputusan

2. Kemahiran Hidup dan Kerjaya

Murid menguasai kemahiran hidup dan kerjaya bagi menghadapi kehidupan yang kompleks dan persekitaran kerjaya dalam dunia yang semakin mencabar. Antara kemahiran tersebut ialah:

 • Komunikasi                                                                                                                                                       
 • Teknologi maklumat dan komunikasi
 • Kerja sepasukan                                                                                                                             
 • Keusahawanan
 • Kepimpinan                                                                                                                                                      
 • Belajar sepanjang hayat
 • Fleksibel                                                                                                                                                            
 • Kebolehan menyesuaikan diri
 • Berinisiatif dan terarah kendiri

Baca Juga:Biasiswa UniSHAMS: Permohonan Biasiswa Pendidikan LZNK

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sekiranya anda ingin medapatkan maklumat lebih lanjut mengenai contoh soalan KBAT sila layari pautan yang kami sediakan ini : Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang contoh soalan KBAT ini memudahkan urusan anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Untuk Bantuan PEMULIH Baca Di SINI:

Leave a Comment