Cara Semak Result SPM 2021:Semakan & Tarikh Keputusan SPM 2020

Cara Semak Result SPM 2021:Semakan & Tarikh Keputusan SPM 2020

Cara semak result keputusan SPM penting untuk smua calon SPM 2020 mengetahuinya. Ini kerana semua keputusan SPM 2020 tidak akan diagihkan di sekolah sebaliknya anda boleh menyemak melalui atas talian atau cara sms.

Berikut dikongsikan cara semak result SPM 2021 bagi memudahkan calon-calon menyemak keputusan Sijil Pelajaran Malaysia yang diduduki pada tahun 2020.

Anda juga boleh menyemak bantuan eBelia pemerkasa RM150 di sini. Bantuan eBelia PEMERKASA RM150

cara semak result keputusan SPM 2020

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

Tarikh Keputusan SPM Diumumkan

Kementerian pelajaran Malaysia melalui Menterinya Dr Seri Radzi Jidin mengumumkan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia bagi calon yang menduduki peperiksaan pada tahun 2020 akan diiumumkan pada 10 JUN 2021 Khamis ini dan juga cara semak result SPM terkini.

KEPUTUSAN SPM 2020

Baca Juga: Temujanji Online Tabung Haji:Muat Turun Borang Transaksi TH Online & Cara Buat Temujanji

Cara Semak Keputusan SPM Online

Cara semak resultSPM online adalah melalui dua laman web. Laman web untuk semak keputusan SPM 2020 adalah seperti berikut:

Kerajaan juga telah megumumkan tambahan RM500 kepada mereka yang layak melalui program PEMERKASA yang diumumkan sebelum ini. Semak kelayakan tambahan RM500 klik: BANTUAN TAMBAHAN RM500 PEMERKASA.

Bagi mereka yang layak anda juga boleh menuntut bantuan program bantuan jaringan prihatin dari RM 180 sehingga RM 300 di Program Jaringan Prihatin B40:RM300 Peranti, RM180 Data CAra Daftar.

Cara Semak Keputusan SPM Melalui SMS

Calon SPM 2020 juga boleh cara semak result SPM mereka melalui sms sperti berikut:

  • SPM<jarak>NoKP<jarak>AngkaGiliran dan hantar ke 68886
  • Perkhidmatan ini akan diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada 10 Jun 2021 sehingga pukul 6.00 petang pada 17 Jun 2021.

Bagi calon sekolah yang tidak mempunyai capaian internet, pihak sekolah akan mengenalpasti calon tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Ketahui Juga:Cara Cetak Slip Keputusan SPM Penuh 2020

Bagi calon persendirian yang tidak mempunyai capaian internet pula, pihak Jabatan Pendidikan Negeri/Pejabat Pendidikan Daerah akan mengenalpasti calon persendirian tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Baca Juga:Print MySejahtera QR Code:Tampal Di Pintu Kedai / Premis

Kenyataan Media Kementerian Pendidikan Malaysia Cara Semak Result SPM 2020

Kenyataan media tentang cara semak result SPM 2020 adalah seperti berikut:

KENYATAAN MEDIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2020

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan bahawa keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020 akan diumumkan pada 10 Jun 2021 (Khamis) mulai pukul 10.00 pagi.

Calon sekolah dan calon persendirian boleh membuat semakan keputusan melalui kaedah berikut:

i. secara dalam talian di pautan myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my untuk mendapatkan keputusan penuh; dan/atau

ii. menerusi perkhidmatan SMS untuk mendapatkan ringkasan keputusan SPM 2020 dengan menaip SPM<jarak>NoKP<jarak>AngkaGiliran dan hantar ke 68886. Perkhidmatan ini akan diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada 10 Jun 2021 sehingga pukul 6.00 petang pada 17 Jun 2021.

Bagi calon sekolah yang tidak mempunyai capaian internet, pihak sekolah akan mengenalpasti calon tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Bagi calon persendirian yang tidak mempunyai capaian internet pula, pihak Jabatan Pendidikan Negeri/Pejabat Pendidikan Daerah akan mengenalpasti calon persendirian tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

KPM sentiasa komited untuk terus melakukan yang terbaik

TAMAT –

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

4 JUN 2021

kenyataan media KPM semakan keputusan SPM 2020

Baca Juga: Semak Check kelajuan Internet Rumah Sekolah Pejabat:Cara Buat Speedtest Guna Web & Apps

Soalan Lazim

1.Bilakah keputusan SPM 2020 akan diumumkan?

  • Tarikh pengumuman result keputusan SPM 2020 adalah pada 10 Jun 2021 hari khamis.

2.Bagaimanakah cara untuk semak result SPM 2020?

  • Keputusan SPM 2020 boleh disemak dengan 2 cara iaitu secara online dan juga cara SMS.

3.Saya seorang calon SPM 2020 tetapi tiada capaian Internet mahupun telefon bimbit. Bagaimanakah saya ingin mendapatkan keputusan SPM saya?

  • Bagi calon sekolah yang tidak mempunyai capaian internet, pihak sekolah akan mengenalpasti calon tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.
  • Calon persendirian yang tidak mempunyai capaian internet pula, pihak Jabatan Pendidikan Negeri/Pejabat Pendidikan Daerah akan mengenalpasti calon persendirian tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Baca Juga:Bantuan Khas RM500 PEMERKASA TAMBAHAN:Pemandu Kenderaan Awam Tarikh Bayaran

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan tentang cara semak result SPM 2020atau perkara lain berkaitan anda boleh layari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia di:

https://www.moe.gov.my/

atau hubungi Pejabat Pendidikan Daerah masing-masing

dan boleh juga berhubung dengan pihak sekolah anda untuk cara semak result SPM.

Calon diingatkan untuk tidak hadir ke sekolah pada tarikh keputusan diumumkan kerana tiada penyerahan keputusan akan dilakukan di sekolah.

Terima kasih. Semoga perkogsian tentang cara semak result SPM 2020 ini memudahkan anda untuk menyemak keputusan anda. Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan calon SPM lain. Semoga berguna insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment