Semak Check kelajuan Internet Rumah Sekolah Pejabat:Cara Buat Speedtest Guna Web & Apps

Semak Check kelajuan Internet Rumah Sekolah Pejabat:Cara Buat Speedtest Guna Web & Apps

Semak check kelajuan internet bertujuan untuk melihat kekuatan akses internet syarikat telekomunikasi yang ingin kita langgan. Tujuan semak check kelajuan internet penting unuk kita mengetahui kelajuan servis internet yang ditawarkan dan jika internet servis perlahan kita boleh memikirkan sama ada menambah baik Internet tersebut ataupun menukar kepada syarikat telekomunikasi yang lain yang dirasakan lebih baik.

Terdapat pelbagai pakej internet yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi pada masa kini bersesuai dengan keperluan yang tinggi bagi pengaksesan internet, terutamanya di era pandemik COVID-19 ini.

Cara semak check kelajuan internet juga boleh didapati di pelbagai laman web yang berbeza. Persaingan di antara semua syarikat telekomunikasi telah menjadi faktor penyumbang kepada harga pelan internet yang jauh lebih mampu milik berbanding harga yang diiklankan  pada 10 tahun yang lalu. Malahan, kerajaan juga telah menyediakan inisiatif bantuan internet 1GB percuma bagi memastikan hampir keseluruhan rakyat mendapat akses untuk menggunakan internet pada waktu yang kritikal ini.

Oleh kerana terlampau banyak pelan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat ini, menjadi punca kelajuan internet itu terhad agar harga rendah yang ditawarkan itu kekal relevan. Ada juga syarikat yang menawarkan kelajuan internet tanpa had. Namun, harganya pula agak tinggi berbanding pelan internet yang telah dihadkad kelajuannya. Di sini kami ingin berkongsi beberapa cara semak check kelajuan internet dengan mudah supaya pengguna tahu keupayaan pelan Internet masing-masing.

pilihan internet semak kelajuan internet rumah pejabat sekolah anda

Baca Juga:Touch n Go eWallet:Pendaftaran & Penebusan Kredit eBelia RM 150

Cara Semak Check Kelajuan Internet Guna Laman Web Syarikat Telekomunikasi

Sesetengah syarikat telekomunikasi menyediakan laman web untuk para pengguna servis mereka dapat semak check kelajuan internet yang digunakan. Berikut adalah senarai laman web yang anda boleh gunakan untuk semak check kelajuan internet anda, klik pada servis telekomunikasi yang anda gunakan pada pautan dibawah.

Anda hanya perlu klik  Start Test atau Go untuk memulakan semak check kelajuan internet. Bagi servis telekomunikasi yang tiada di dalam senarai di atas pula, jangan risau. Kami ada beberapa cara lagi untuk semak check kelajuan internet dengan mudah.

semak check kelajuan internet speedtest meng guna kan tm speedtest

Kerajaan juga telah megumumkan tambahan RM500 kepada mereka yang layak melalui program PEMERKASA yang diumumkan sebelum ini. Semak kelayakan tambahan RM500 klik: BANTUAN TAMBAHAN RM500 PEMERKASA.

Bagi mereka yang layak anda juga boleh menuntut bantuan program bantuan jaringan prihatin dari RM 180 sehingga RM 300 di Program Jaringan Prihatin B40:RM300 Peranti, RM180 Data CAra Daftar.

Cara Semak Check Kelajuan Internet Guna Laman Web Ookla

Ookla merupakan penguji kelajuan yang umum, digunakan di serata dunia. Malahan, sistem yang diguna pakai oleh pautan di atas juga bersumberkan Ookla. Untuk check kelajuan internet anda, hanya perlu klik di sini.

semak check kelajuan internet speedtest meng guna kan web ookla

Baca Juga:i-Suri KWSP: Daftar & Semak Status Kelayakan Bantuan Suri Rumah

Cara Semak Check Kelajuan Internet Guna Aplikasi Ookla

Masih menggunakan servis Ookla, perbezaan bagi semakan terus di laman web dan di aplikasi adalah, pengguna boleh memuat turun aplikasi Ookla di telefon pintar. Klik pada pautan muat turun aplikasi sama ada iOS atau Android untuk memuat turun aplikasi Ookla secara percuma.

muat turun download aplikasi apps ookla internet speedtest

Baca Juga:Permohonan Rayuan BPR 2021 Fasa 2:Mulai 15-30 Jun 2021

Cara Semak Check Kelajuan Internet Guna Windows Speed Test

Bagi pengguna PC atau Windows, anda boleh memuat turun aplikasi Windows Speed Test untuk check kelajuan internet anda. Aplikasi ini boleh didapati pada pautan ini secara percuma. Atau Klik: https://www.microsoft.com/en-us/p/network-speed-test/9wzdncrfhx52?activetab=pivot:overviewtab

windows internet speedtst semak check kelajuan internet menggunakan windws

Baca Juga:Laptop Tablet Percuma CERDIK:Semakan Kelayakan Inisiatif Cerdik Murid B40

Test Kelajuan Internet Guna Laman Web Fast  

Kalau wifi masih slow, boleh cuba satu alternatif yang lain.

Selain daripada Ookla, salah satu cara untuk check kelajuan internet juga boleh dibuat menerusi laman web Fast. Laman ini dikuasakan oleh Netflix, hasil pembacaannya juga boleh dipercayai.  Anda boleh klik pada pautan ini untuk terus ke laman web Fast.

Bagi bacaan kelajuan internet, lebih tinggi bacaannya, lebih baik kelajuan internet tersebut. Berbeza dengan ping, lebih tinggi bacaan ping, lebih tinggi kadar gangguan yang ada di sekitar anda. Ini boleh menyebabkan kelajuan internet ada berkurangan,

Cara semak kelajuan internet rumah pejabat seolah telefon anda meng gunakan laman web fast

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

Baca Juga:Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2022:Tatacara Permohonan Biasiswa RM4400 Sebulan

Cara Troubleshoot Internet Di Telefon Bimbit

Sekiranya anda telah mengikuti cara check kelajuan internet di atas dan hasilnya tidak memuaskan. Anda boleh ikuti langkah-langkah untuk troubleshoot internet anda bagi mendapatkan hasil yang lebih baik.

Ikuti langkah berikut ia terpakai untuk semua telefon termasuk iPhone dan Android.

 1. Tukar mod telefon anda kepada Airplane dan Restart telefon bimbit anda.
 2. Sekiranya cara di atas tidak berjaya, anda perlu cross check telefon bimbit yang digunakan juga.
 3. Check dengan org di sekeliling anda sama ada mereka menghadapi isu yang sama atau tidak.
 4. Jika hanya anda seorang yang menggunakan servis telekomunikasi terbabit, anda boleh ikuti cara seterusnya.
 5. Off telefon bimbit anda dan keluarkan sim card dari telefon.
 6. Masukkan sin card ke dalam telefon bimbit yang lain.
 7. On telefon bimbit tersebut dan check kelajuan internet sekali lagi.

Baca Juga:Biasiswa UniSHAMS: Permohonan Biasiswa Pendidikan LZNK

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Andai kelajuan internet anda bertambah baik, itu bermakna telefon anda perlukan system update. Manakala sekiranya tiada perubahan dan kelajuan internet masih di tahap yang perlahan, anda boleh hubungi khidmat pelanggan bagi servis telekomunikasi anda untuk semakan yang lebih lanjut.

Terima kasih. Semoga perkongsian cara check kelajuan internet ini dapat memudahkan lagi urusan anda untuk melayari internet dengan lebih baik. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment