Amalan Terbaik Malam LailatulQadar:Amalan Sedikit Pahala Banyak

Amalan Terbaik Malam LailatulQadar:Amalan Sedikit Pahala Banyak

Amalan terbaik malam LailatulQadar ini disusun untuk memudahkan anda beribadat secara ringkas tetapi pahala yang didapati sangat banyak di hari akhirat kelak seperti dijanjikan Allah dan Rasul SAW.

Bulan Ramadhan 2021 atau Ramadhan 1442 Hijriah sudah memasuki malam ke-17 atau biasa disebut Malam Nuzulul Quran.

Selain malam turunnya Al Quran, malam lailatul Qadar juga selalu dinantikan umat muslim. Termasuk di Ramadhan 2021.

Terdapat banyak amalan sunat yang boleh dilakukan di bulan yang mulia ini untuk kita menambahkan lagi pahala. Amalan sunat boleh dilakukan selain kita mengerjakan amalan wajib.

10 malam terakhir khususnya malam ganjil akan menjadi malam banyak umat muslim lebih memperbanyak Amalan terbaik malam Lailatul Qadar bagi menyambut malam lailatul qadar..

Selain memberikan keistimewaan bagi bulan Ramadan, malam Lailatul Qadar juga menentukan seluruh arah kebaikan perjalanan hidup kita dalam setiap bulan.

Disamping melakukan amalan kita perlu juga mengetahui perkara-perkara yang membatalkan puasa supaya kita dapat menjaga dan mengelak dari melakukannya.

Di malam Lailatul Qadar ini juga Allah SWT menjanjikan menghapus seluruh dosa baik yang lalu ataupun yang akan datang.

Biasanya hal-hal istimewa tidak mudah seperti keistimewaan dan keutamaan malam malam lailatul qadar yang ternyata keberadaannya sangat disembunyikan. Amalan Terbaik Malam LailatulQadar

Tidak ada diantara kita yang bisa memastikan keberadaannya diantara malam-malam yang terlewati diantara bulan Ramadhan.

Untuk mendapatkan kemuliaan malam Lailatul Qadar, Nabi Muhammad SAW menyarankan umat muslim untuk terus beribadah di 10 hari terakhir Bulan Ramadhan. Amalan Terbaik Malam LailatulQadar

Ini karena Allah SWT tidak memberitahukan waktu tepatnya malam penuh kemuliaan tersebut

Sabda Rasulullah: “Carilah malam lailatul qadar di malam ganjil dari sepuluh terakhir bulan Ramadhan.” (HR. Imam Bukhari).

Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, ia berkata, “Dahulu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersungguh-sungguh di 10 terakhir di bulan Ramadhan lebih dari pada bersungguh-sungguhnya beliau di hari-hari lainnya.” (HR. Muslim dan Ahmad)

Juga Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari sahabat ‘Aisyah Radhiyallahu ‘Anha bahwasannya “dahulu Nabi Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam apabila telah masuk 10 terakhir beliau mengencangkan ikat pinggangnya, menghidupkan malam-malamnya dan membangunkan keluarganya.” (HR. Bukhari dan Muslim).

Baca Juga: Surat Beranak Online JPN: Daftar Kelahiran Online

Pemohon Biasiswa 2024 Semak Di SINI:

Amalan Terbaik Malam LailatulQadar Membaca Doa Nabi SAW

Inilah Doa Nabi Muhammad SAW untuk raih malam Lailatul Qadar dan amalan di 10 malam terakhir Ramadhan.

Malam Lailatul Qadar sebagai malam yang diberkahi memiliki tanda-tanda atau ciri khsus yang membedakan dengan malam biasa. Berikut Doa Nabi Muhammad SAW dan amalan di 10 malam terakhir Bulan Ramadhan

Rasulullah SAW juga memerintah Ummul Mukminin Aisyah untuk berdoa di malam-malam itu.

Aisyah berkata, “Wahai Rasulullah, apa pendapatmu jika aku sempat mendapatkan malam lailatul qadar, apa yang harus aku ucapkan?”, beliau menjawab: “Ucapkanlah, Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anna” (Ya Allah, sesungguhnya Engkau maha pemaaf mencintai kemaafan, maka maafkanlah aku).” (HR. Ibnu Majah, yang dishahihkan oleh Al Albani).

Dari hadist tersebut, doa Nabi Muhammad SAW sebagai berikut:

Doa Nabi SAW malam Lailatulqadar

Amalan Terbaik Malam LailatulQadar Berselawat Keatas Nabi SAW.

Pada 10 malam terakhir Ramadhan kita dianjurkan banyak berselawat kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW kerana apabila kita banyak berselawat terutama jatuh pada malam Lailatul Qadar seperti kita beselawat selama 1000 bulan. Dengan berselawat pada malam tersebut kita InsyAllah akan mendapat Syafaat Nabi Muhammad SAW yang amat kita harapkan pada hari akhirat kelak. Amalan Terbaik Malam LailatulQadar

selawat kepada Nabi SAW malam Lailatulqadar

Amalan Terbaik Malam LailatulQadar Membaca Surah Al Ikhlas

Bacalah sebanyak mungkin surah Al Ikhlas pada 10 malam terakhir Ramadhan. 1 Kali membaca surah Al Ikhlas seperti membaca 1/3 Al-Quran. Amalan Terbaik Malam LailatulQadar

Membaca 3 kali surah Al Ikhlas seperti membaca keseluruhan Al-Quran itu. Bayangkan jika kita membanyakkan bacaan surah Al Ikhlas dan tiba pula pada malam Lailatul Qadar berapa banyak kali kita khatam al-Quran.

bacaan terbaik malam lailatul qadar

Zikir Ringan Pahala Berat

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim menyatakan, terdapat dua kalimat yang ringan diucapkan dilisan, namun dicintai oleh Allah SWT, berat pada timbangan iaitu “Subhanallah wabihamdihi, subhanallahil ‘Azim.”

Baca Juga kelebihan Surah Al ikhlas oleh pejabat Mufti.

Zikir merupakan salah satu bentuk ibadah yang dilakukan untuk mengingati Allah SWT.  Ia  adalah amalan yang ringan di mulut tetapi ganjaran pahala yang diperolehi sangat besar.

zikir ringan pahala besar berat

Banyakkan zikir ini pada 10 malam terakhir Ramadhan nescaya apabila bertemu malam Lailatul Qadar dan kita mengamalkan zikir ini nescaya beratlah timbangan pahala kita kelak. Amalkannya dan sebarkannya.

Sedekah

Umat Islam yang bersedekah pada 10 malam terakhir Ramadan akan mendapatkan pahala yang melimpah serta keutamaan bersedekah itu sendiri. Amalan Terbaik Malam LailatulQadar

Ini termasuk menyediakan dan memberikan juadah berbuka puasa kepada ahli keluarga atau sesama orang Islam.

Barangsiapa yang bersedekah RM1 pada malam Lailatul Qadar sama seperti dia bersedekah setiap malam selama 84 tahun. Bayangkan nilainya jika kita sedekah dengan banayak pada malam tersebut.

sedekah malam lailatul qadar

Bertaubat & Memperbanyakkan istighfar

Bulan Ramadan adalah bulan terbaik untuk bertaubat dan menghidupkan istighfar. Nabi Muhammad S.A.W. bersabda: “Wahai sekalian manusia. Taubatlah (beristigfar) kepada Allah karena aku selalu bertaubat kepada-Nya dalam sehari sebanyak 100 kali.” (HR Muslim)

Baginda merupakan orang yang paling banyak beristighfar dan bertaubat kepada Allah meskipun terpelihara daripada dosa. Apatah lagi kita umatnya yang sering melakukan dosa setiap hari.

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang ini Amalan Terbaik Malam LailatulQadar memudahkan anda untuk beribadat. Jika randa rasa bermanfaat sebarkannya supaya orang lain juga dapat mengamalkannya insyaAllah.

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment