Laptop Tablet Percuma CERDIK:Semakan Kelayakan Inisiatif Cerdik Murid B40

Laptop Tablet Percuma CERDIK:Semakan Kelayakan Inisiatif Cerdik Murid B40

Inisiatif cerdik

CERDIK, inisiatif pemberian komputer laptop dan tablet percuma inisiatif CERDIK dengan data internet khusus untuk pelajar B40, telah mengumumkan akan menyediakan sekurang-kurangnya 50,000 peranti pembelajaran dalam talian kepada pelajar yang layak selewat-lewatnya hujung bulan Mei 2021.

Baki 100,000 peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK lagi disasarkan akan diagihkan menjelang penghujung September ini.

Anda juga boleh menyemak bantuan eBelia pemerkasa RM150 di sini. Bantuan eBelia PEMERKASA RM150

Berdasarkan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh CERDIK, 13,000 peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK telah pun diagihkan oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) kepada jabatan-jabatan pendidikan negeri.

Turut dilaporkan, lebih dari 1,000 orang pelajar telah menerima peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK berkenaan dengan dana diterima dari GLC, GLIC dan badan-badan korporat.

CERDIK turut menyatakan kesemua peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK berkenaan merupakan yang terkini dan boleh menerima kemaskini perisian untuk sekurang-kurangnya tiga tahun.

Kerajaan juga telah megumumkan tambahan RM500 kepada mereka yang layak melalui program PEMERKASA yang diumumkan sebelum ini. Semak kelayakan tambahan RM500 klik: BANTUAN TAMBAHAN RM500 PEMERKASA.

Peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK berkenaan juga menawarkan kualiti, kefungsian dan keselamatan bagi mengurangkan masalah dan gangguan ketika pembelajaran sedang dijalankan.

Bagi membantu memudahkan para pelajar, peranti laptop tablet percuma inisiatif CERDIK juga disertakan dengan sokongan teknikal dan waranti.

Baca Juga:Pro-P MARA 2021: Permohonan Program Pembangunan Profesional

rakan kongsi Inisiatif cerdik

Baca Juga:Tarikh Bayaran BPR Fasa2 2021 & Jumlah Baki Bayaran Mengikut Kategori

Penyumbang Inisiatif Laptop Tablet Percuma Inisiatif CERDIK

Program rintis CERDIK turut menerima sumbangan dari badan-badan korporat seperti Khazanah Nasional Berhad, Yayasan Petronas, Permodalan Nasional Berhad, Employees Provident Fund dan Lembaga Tabung Haji.

penyumbang Inisiatif cerdik

Baca Juga:Duit eKasih: Semakan Tarikh Bayaran & Kemaskini Permohonan

Objektif CERDIK Laptop Tablet Percuma Inisiatif CERDIK

CERDIK bertujuan untuk merapatkan jurang pembelajaran digital untuk kira-kira 150,000 murid di sekolah rendah dan sekolah menengah di Malaysia dan mempelopori model pembelajaran digital untuk penggunaan masa hadapan.

Empat objektif kami ialah:

  • Untuk menyediakan peranti, akses dan sambungan data kepada murid sekolah yang terpinggir.
  • Untuk membolehkan murid memperolehi pembelajaran dalam talian semasa penutupan sekolah dan juga pengalaman pembelajaran digital untuk masa hadapan apabila sekolah dibuka semula.
  • Untuk merapatkan jurang pembelajaran antara mereka yang mampu membeli peranti digital dengan mereka yang tidak berkemampuan.
  • Mempelopori model pembelajaran digital oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk penggunaan masa hadapan.

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

Soalan Lazim

Menurut laman soalan-soalan lazim di dalam laman web rasminya, peranti-peranti yang diterima oleh pelajar-pelajar yang layak adalah hak milik Kementerian Pendidikan Malaysia. Antara soalan yang dikemukakan adalah:

1.Bagaimanakah sekolah dan murid dipilih?

Sekolah : Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan memilih sekolah berdasarkan bilangan murid golongan B40 yang tinggi di setiap negeri.

Pemilihan Murid : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengenal pasti murid dari golongan B40 yang tidak mempunyai akses kepada kemudahan peranti yang sesuai.

2.Mengapakah Kementerian Pendidikan (KPM) memilih sekolah dan murid tertentu sahaja?

Oleh kerana bilangan peranti yang terhad, pemilihan adalah berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh KPM, dengan tumpuan diberikan kepada murid dari latar belakang B40 yang kurang berkemampuan, serta untuk berfungsi sebagai sampel perwakilan untuk inisiatif perintis ini.

3.Bilakah peranti akan diedarkan?

Penghantaran peranti digital bagi tahap pertama akan bermula dari awal 2021. Penghantaran seterusnya secara berperingkat akan dilaksanakan sepanjang tahun sehingga selesai.

4.Bagaimana peranti akan diedarkan?

Pakej peranti dan sambungan data akan disumbangkan kepada sekolah. Pelajar akan dapat memperolehi peranti mereka sehingga tamat pengajian di sekolah masing-masing. Sokongan teknikal juga akan diberikan kepada pelajar sekiranya peranti memerlukan sebarang servis atau pembaikan.

5.Siapa yang akan memiliki peranti ini?

Peranti akan menjadi hak milik Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

6.Bagaimana data diberikan kepada pengguna di seluruh CERDIK?

Peranti akan dibekalkan dengan sambungan data mudah alih melalui kad SIM untuk tempoh minimum 12 bulan.

7.Apakah kesan sekiranya alat rosak/hilang/dicuri?

Semua peranti dibekalkan dengan jaminan sekurang-kurangnya 12 bulan. Infrastruktur sokongan yang sesuai juga telah disediakan. Untuk mengakses infrastruktur sokongan tersebut, sila hubungi pentadbir sekolah anda.

8.Saya menghadapi masalah dengan peranti saya. Apa yang patut saya buat?

Semua peranti dibekalkan dengan jaminan sekurang-kurangnya 12 bulan. Infrastruktur sokongan yang sesuai juga telah disediakan. Untuk mengakses infrastruktur sokongan tersebut, sila hubungi pentadbir sekolah anda.

Laptop Tablet Percuma

Peranti-peranti tersebut disertakan bersama-sama satu kad SIM dengan data untuk tempoh kegunaan sekurang-kurangnya 12 bulan.

Baca Juga:PIDN JPA 2021: Permohonan Program Ijazah Dalam Negara (Biasiswa JPA)

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut anda boleh baca:

Kenyataan Media CERDIK, 25 April 2021

atau layari: cerdik.org

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang laptop tablet percuma inisiatif CERDIK ini memudahkan anda insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment