Muat Turun Slip SPM : Cara Cetak Slip Keputusan SPM online

Muat Turun Slip SPM : Cara Cetak Slip Keputusan SPM online

Ketahui cara muat turun dan cetak slip keputusan SPM penuh sesi 2021 untuk memudahkan anda. Tiada lagi pembahagian slip di pejabat sekolah ekoran pendemik yang sedang melanda.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memaklumkan bahawa keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2022 akan diumumkan pada tarikh berikut.

16 Jun 2022 (Khamis)

Buat masa ini, Fasa Kemaskini UPUOnline telah dibuka dari 1 Jun hingga 28 Jun 2022. Baca di: UPU Online 2022/2023 Mohon / Daftar & Semak Keputusan

Kemas kini pilihan program pengajian berdasarkan keputusan sebenar :

  • Lepasan SPM : 5 hari selepas keputusan SPM sebenar diumumkan.
  • Lepasan STPM/Setaraf : 22 hingga 26 Ogos 2022 (Kecuali Diploma/Setaraf)

Berikut dikongsikan cara Muat Turun Slip SPM dan garis panduan semakan keputusan SPM, cara cetak slip keputusan SPM penuh serta cara membuat semakan semula keputusan SPM sekiranya dirasakan terdapat kesilapan.

Untuk mencetak slip keputusan SPM yang telah anda semak boleh rujuk: Cara Cetak Slip Keputusan Peperiksaan SPM & STPM

Cara Muat Turun Slip SPM & Semak Keputusan SPM 2022

Untuk membuat semakan keputusan, calon sekolah dan calon persendirian boleh menggunakan kaedah berikut:

  • Secara dalam talian di portal moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my untuk mendapatkan keputusan penuh
  • Menerusi khidmat SMS u tuk mendapatkan ringkasan meputusan SPM 2020 dengan menaip SPM<jarak>NoKP<jarak>NoAngkaGiliran dan hantar ke 68886. Perkhidmatan ini diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada tarikh yang akan dikemaskini oleh Kementerian Pelajaran Malaysia nanti.

Cara Semak Result SPM

CARA SEMAKAN MELALUI SMS

Bagi calon yang tidak mempunyai talian internet di rumah, pihak sekolah akan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk membuat semakan.

untuk semakan secara SMS ikuti langkah berikut: Taiop SPM<jarak>NoKP<jarak>NoAngkaGiliran dan hantar ke 68886

Cara Muat Turun Slip Keputusan SPM Penuh Online

Berikut dikongsikan cara muat turun slip keputusan SPM untuk rujukan ibu bapa dan calon.

Slip keputusan SPM awal boleh dimuat turun pada tarikh yang akan diberitahu kelak melalui pautan myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my.

Manakala Slip Keputusan Penuh SPM hanya boleh dimuat turun selepas beberapa hari tarikh keputusan awal di muat turun di laman web myresult3.moe.gov.my

Bagi calon STAM, sijil / pernyataan / keratan keputusan akan dicetak oleh BPM dan pihak JPN / PPD / sekolah akan menguruskan penghantaran secara pos ke rumah kepada calon.

*Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia, Dr Radzi Jidin

Cara Buat Permohonan Semak Semula Keputusan SPM

Jika anda rasa tidak berpuas hati dengan keputusan yang diterima, anda boleh membuat rayuan untuk semak semula keputusan Sijil Pelajaran Malaysia SPM.

Biasanya anda boleh membuat semak semula keputusan SPM dalam masa tiga puluh (30) hari dari tarikh pengumuman rasmi keputusan peperiksaan SPM 2021.

Permohonan online semak semula keputusan SPM boleh dibuat melalui kaedah-kaedah seperti berikut :-

NOTA:

  • Tarikh buka permohonan akan dimaklumkan oleh KPM dari semasa ke semasa.
  • Permohonan semakan semula untuk calon STAM adalah secara manual dan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.
  • Bayaran yang dikenakan RM100.00 setiap matapelajaran.

Keputusan permintaan/permohonan akan ditandatangani dengan surat rasmi dalam waktu dua (2) bulan dari tanggal tutup permohonan. Hasil semakan adalah muktamad dan rayuan yang berbeza tidak akan diterima.

Untuk membuat permohonan semakan secara manual, sila rujuk panduan berikut: Panduan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan SPM

Cara Muat Turun Slip Peperiksaan SPM Penuh

Berikut dikongsikan cara muat turun slip keputusan SPM dan cetak slip keputusan peperiksaan SPM untuk rujukan ibu bapa dan calon.

Slip keputusan awal boleh dimuat turun pada akan dikemaskini melalui pautan myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my.

Manakala Slip Keputusan Penuh hanya boleh dimuat turun mulai akan dikemaskini di laman web myresult3.moe.gov.my cara cetak slip SPM

Baca Juga:Biasiswa Pinjaman Yayasan Terengganu:Semak kelayakan & Cara Memohon

Bagi calon STAM, sijil / pernyataan / keratan keputusan akan dicetak oleh BPM dan pihak JPN / PPD / sekolah akan menguruskan penghantaran secara pos ke rumah kepada calon.

Baca Juga:Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2022:Tatacara Permohonan Biasiswa RM4400 Sebulan

Senarai Biasiswa Lepasan SPM

Berikut senarai Biasiswa IPT yang boleh dipohon oleh lepasan SPM yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT untuk kemudahan anda:

Untuk senarai biasiswa bantuan kerajaan pula anda boleh semak di: Biasiswa Kerajaan : Senarai Biasiswa / Tajaan / Pinjaman Pengajian Sektor Awam / Kerajaan

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sekiranya pelajar dan ibubapa mempunyai sebarang pertanyaan tentang cara Muat Turun Slip SPM dan cetak slip keputusan peperiksaan SPM atau perkara lain berkaitan Muat Turun Slip SPM boleh layari http://lp.moe.gov.my/

juga boleh ajukan pertanyaan tentang cara Muat Turun Slip SPM dan cetak slip keputusan peperiksaan SPM ini kepada Kemeterian Pendidikan Unit Menengah Atas melalui talian:

03-88843175/3357/3356

Hubungi Unit Khidmat Bantu melalui talian 03-8884 3785

atau melalui e-mel: lp.spm@moe.gov.my

Terima kasih. Semoga perkogsian tentang cara Cetak Slip Keputusan Peperiksaan SPM Penuh 2021/2022 ini memudahkan anda untuk cetak Slip keputusan peperiksaan SPM anda. Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan calon SPM lain. Semoga berguna insyaAllah. Cetak slip keputusan peperiksaan SPM

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment