Tarikh Keputusan SPM 2021 : Tarikh Result June 2022

Tarikh Keputusan SPM 2021 : Tarikh Result June 2022

Cara semak bila tarikh rasmi pengumuman result / semakan Keputusan spm 2021 dikeluarkan oleh kpm, di mana anda boleh check spm results keluar pada 16 June / Jun 2022 (release date) termasuk senarai sekolah terbaik!

Ada kata keputusan UPSR yang anda dapat kalau result agak mengecewakan pun tidak mengapa.

Begitu juga apabila anda semak keputusan pt3, walaupun result yang diperolehi tidak seperti yang anda inginkan. Masih ada peluang seterusnya untuk anda.

Tetapi tidak untuk anda yang mahu perjalanan mudah bagi jurusan dan bidang yang anda ingin bagi lepasan SPM untuk sambung ke pengajian tinggi, result sijil pelajaran malaysia sangat penting buat diri dan perjalanan hidup selepas daripada itu.

Oleh itu penting untuk anda memperolehi result yang baik pada result day / pada hari keputusan diumumkan.

Baca juga: UPU Online 2022/2023 Mohon / Daftar & Semak Keputusan

Voucher & Jualan Rahmah Shopee Di SINI

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Semakan Tarikh Keputusan SPM 2021 Pada June 2022

Kepada anda yang tertanya-tanya bila result spm 2022 keluar, ini cara menyemak tarikh dan keputusan spm 2021 secara online boleh anda semak dan check pada butiran di bawah ini:

PERKARALINK PAUTAN
Semakan keputusan spm 2021 pada 16 Jun 2022 secara onlinehttps://myresult1.moe.gov.my/ https://myresult2.moe.gov.my/ https://myresult3.moe.gov.my

Tarikh pengumuman keputusan spm 2021 adalah pada 16 June 2021

Masa semak Bermula 10 Pagi

Tiada semakan saps SPM melalui portal saps ibubapa 2022 tetapi di link pautan ini : http://sppat.moe.gov.my/semakan/

Semakan secara SMS – Taip : SPM<jarak>No Kad Pengenalan<jarak>No Angka Giliran dan hantar ke 15888

Contoh : SPM 992806096551 KC003B093 hantar ke 15888

Cara ambil slip keputusan : Buat masa ini calon sekolah tidak boleh ambil di sekolah anda masing-masing atau buat jpn semakan spm oleh calon persendirian disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan PKP / lockdown 3.0

Calon sekolah / calon persendirian samada anda dari Kuala Lumpur Sabah Sarawak Pulau Pinang Penang Perlis Labuan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur KL Putrajaya Selangor Melaka Negeri Sembilan Kedah Perak Kelantan Terengganu Pahang dan Johor, anda perlu buat semakan keputusan spm 2021 pada Jun 2022 secara online melalui link pautan di atas

Calon persendirian / calon sekolah yang tiada akses internet anda boleh hubungi pihak sekolah masing2 untuk tujuan semakan

Pihak lembaga peperiksaam Malaysia mengatakan slip spm hanya akan keluar dan diserahkan kepada pelajar selepas tamat PKP / lockdown 3.0

NOTA: Portal Lembaga peperiksaan Malaysia LPM melalui link http://lp.moe.gov.my bukanlah tempat untuk anda buat semakan keputusan spm 2021 pada 16 June 2022 ini.

Artikel Lain: Keputusan Permohonan UPU 2022: Cara Semakan Keputusan Sesi 2022/2022

Cara Muat Turun Slip SPM & Semak Keputusan SPM 2022

Untuk membuat semakan keputusan, calon sekolah dan calon persendirian boleh menggunakan kaedah berikut:

  • Secara dalam talian di portal moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my untuk mendapatkan keputusan penuh
  • Menerusi khidmat SMS u tuk mendapatkan ringkasan meputusan SPM 2020 dengan menaip SPM<jarak>NoKP<jarak>NoAngkaGiliran dan hantar ke 68886. Perkhidmatan ini diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada tarikh yang akan dikemaskini oleh Kementerian Pelajaran Malaysia nanti.

Baca Juga: LOGIN UPUONLINE (Cara Log Masuk Kemaskini Semakan Keputusan Sesi 2022)

Cara Semak Semula Result SPM

Jika anda rasa tidak berpuas hati dengan keputusan yang diterima, anda boleh membuat rayuan untuk semak semula keputusan Sijil Pelajaran Malaysia SPM.

Biasanya anda boleh membuat semak semula keputusan SPM dalam masa tiga puluh (30) hari dari tarikh pengumuman rasmi keputusan peperiksaan SPM 2021.

Permohonan online semak semula keputusan SPM boleh dibuat melalui kaedah-kaedah seperti berikut :-

NOTA:

  • Tarikh buka permohonan akan dimaklumkan oleh KPM dari semasa ke semasa.
  • Permohonan semakan semula untuk calon STAM adalah secara manual dan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.
  • Bayaran yang dikenakan RM100.00 setiap matapelajaran.

Keputusan permintaan/permohonan akan ditandatangani dengan surat rasmi dalam waktu dua (2) bulan dari tanggal tutup permohonan. Hasil semakan adalah muktamad dan rayuan yang berbeza tidak akan diterima.

Untuk membuat permohonan semakan secara manual, sila rujuk panduan berikut: Panduan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan SPM

Artikel Berkaitan: Permohonan Rayuan UPU Online:Rayuan Gagal Permohonan / Tukar Kursus Pilihan

Senarai Biasiswa Lepasan SPM

Berikut senarai Biasiswa IPT yang boleh dipohon oleh lepasan SPM yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT untuk kemudahan anda:

Untuk senarai biasiswa bantuan kerajaan pula anda boleh semak di: Biasiswa Kerajaan : Senarai Biasiswa / Tajaan / Pinjaman Pengajian Sektor Awam / Kerajaan

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sekiranya pelajar dan ibubapa mempunyai sebarang pertanyaan tentang tarikh keputusan / result SPM sesi peperiksaan 2021 atau perkara lain berkaitan tarikh keputusan SPM 2021 ini boleh layari http://lp.moe.gov.my/

juga boleh ajukan pertanyaan tentang tarikh keputusan / result SPM sesi peperiksaan 2021 dan cetak slip keputusan peperiksaan SPM ini kepada Kemeterian Pendidikan Unit Menengah Atas melalui talian:

03-88843175/3357/3356

Hubungi Unit Khidmat Bantu melalui talian 03-8884 3785

atau melalui e-mel: lp.spm@moe.gov.my

Terima kasih. Semoga perkogsian tentang tarikh keputusan / result SPM sesi peperiksaan 2021 ini memudahkan anda untuk cetak Slip keputusan peperiksaan SPM anda. Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan calon SPM lain. Semoga berguna insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment