Tarikh Keputusan STPM 2021 : Tarikh Result June 2022

Tarikh Keputusan STPM 2021 : Tarikh Result June 2022

Cara semak bila tarikh rasmi pengumuman result / semakan Keputusan STPM 2021 dikeluarkan oleh kpm, di mana anda boleh check spm results keluar pada June / Jun 2022 (release date) termasuk senarai sekolah terbaik!

Ada kata keputusan UPSR yang anda dapat kalau result agak mengecewakan pun tidak mengapa.

Begitu juga apabila anda semak keputusan pt3, walaupun result yang diperolehi tidak seperti yang anda inginkan. Masih ada peluang seterusnya untuk anda.

Tetapi tidak untuk anda yang mahu perjalanan mudah bagi jurusan dan bidang yang anda ingin bagi lepasan STPM untuk sambung ke pengajian tinggi, result sijil tinggi pelajaran malaysia sangat penting buat diri dan perjalanan hidup selepas daripada itu.

Oleh itu penting untuk anda memperolehi result yang baik pada result day / pada hari keputusan diumumkan.

Semakan Tarikh Keputusan STPM 2021 Pada June 2022

Kepada anda yang tertanya-tanya bila result stpm 2022 keluar, ini cara menyemak tarikh dan keputusan stpm 2021 secara online boleh anda semak dan check pada butiran di bawah ini:

PERKARALINK PAUTAN
Semakan keputusan stpm 2021 pada Jun 2022 secara onlinehttps://myresult1.moe.gov.my/ https://myresult2.moe.gov.my/ https://myresult3.moe.gov.my

Tarikh pengumuman keputusan stpm 2021 adalah pada June 2021

Masa semak Bermula 10 Pagi

Tiada semakan saps StPM melalui portal saps ibubapa 2022 tetapi di link pautan ini : http://sppat.moe.gov.my/semakan/

Semakan secara SMS – Taip : SPM<jarak>No Kad Pengenalan<jarak>No Angka Giliran dan hantar ke 15888

Contoh : SPM 992806096551 KC003B093 hantar ke 15888

Calon sekolah / calon persendirian samada anda dari Kuala Lumpur Sabah Sarawak Pulau Pinang Penang Perlis Labuan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur KL Putrajaya Selangor Melaka Negeri Sembilan Kedah Perak Kelantan Terengganu Pahang dan Johor, anda perlu buat semakan keputusan spm 2021 pada Jun 2022 secara online melalui link pautan di atas

Calon persendirian / calon sekolah yang tiada akses internet anda boleh hubungi pihak sekolah masing2 untuk tujuan semakan

Pihak lembaga peperiksaam Malaysia mengatakan slip spm hanya akan keluar dan diserahkan kepada pelajar selepas tamat PKP / lockdown 3.0

NOTA: Portal Lembaga peperiksaan Malaysia LPM melalui link http://lp.moe.gov.my bukanlah tempat untuk anda buat semakan keputusan stpm 2021 pada June 2022 ini.

Cara Muat Turun Slip STPM & Semak Keputusan STPM 2022

Untuk membuat semakan keputusan, calon sekolah dan calon persendirian boleh menggunakan kaedah berikut:

 • Secara dalam talian di portal moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my untuk mendapatkan keputusan penuh
 • Menerusi khidmat SMS u tuk mendapatkan ringkasan meputusan STPM 2021 dengan menaip SPM<jarak>NoKP<jarak>NoAngkaGiliran dan hantar ke 68886. Perkhidmatan ini diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada tarikh yang akan dikemaskini oleh Kementerian Pelajaran Malaysia nanti.

Cara Semak Semula Result STPM

Jika anda rasa tidak berpuas hati dengan keputusan yang diterima, anda boleh membuat rayuan untuk semak semula keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia STPM.

Biasanya anda boleh membuat semak semula keputusan STPM dalam masa tiga puluh (30) hari dari tarikh pengumuman rasmi keputusan peperiksaan STPM 2021.

Permohonan online semak semula keputusan STPM boleh dibuat melalui kaedah-kaedah seperti berikut :-

 • Layari laman web e-Lembaga Peperiksaan di elp.moe.gov.my
 • Pilih Menu Perkhidmatan
 • Pilih tab > Semak Semula
 • Tekan butang ‘Pilih Semak Semula STPM’
 • Atau anda boleh semak semula keputusan STPM anda di: Semak Semula Keputusan Peperiksaan

NOTA:

 • Tarikh buka permohonan akan dimaklumkan oleh KPM dari semasa ke semasa.
 • Permohonan semakan semula untuk calon STAM adalah secara manual dan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.
 • Bayaran yang dikenakan RM100.00 setiap matapelajaran.

Keputusan permintaan/permohonan akan ditandatangani dengan surat rasmi dalam waktu dua (2) bulan dari tanggal tutup permohonan. Hasil semakan adalah muktamad dan rayuan yang berbeza tidak akan diterima.

Untuk membuat permohonan semakan secara manual, sila rujuk panduan berikut: Panduan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan SPM

Senarai Biasiswa Lepasan STPM

Berikut senarai Biasiswa IPT yang boleh dipohon oleh lepasan STPM yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT untuk kemudahan anda:

Untuk senarai biasiswa bantuan kerajaan pula anda boleh semak di: Biasiswa Kerajaan : Senarai Biasiswa / Tajaan / Pinjaman Pengajian Sektor Awam / Kerajaan

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sekiranya pelajar dan ibubapa mempunyai sebarang pertanyaan tentang tarikh keputusan / result STPM sesi peperiksaan 2021 atau perkara lain berkaitan tarikh keputusan STPM 2021 ini boleh layari http://lp.moe.gov.my/

juga boleh ajukan pertanyaan tentang tarikh keputusan / result STPM sesi peperiksaan 2021 dan cetak slip keputusan peperiksaan STPM ini kepada Kemeterian Pendidikan Unit Menengah Atas melalui talian:

03-88843175/3357/3356

Hubungi Unit Khidmat Bantu melalui talian 03-8884 3785

atau melalui e-mel: lp.spm@moe.gov.my

Terima kasih. Semoga perkogsian tentang tarikh keputusan / result STPM sesi peperiksaan 2021 ini memudahkan anda untuk cetak Slip keputusan peperiksaan STPM anda. Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan calon STPM lain. Semoga berguna insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment