Permohonan Rayuan UPU Online:Rayuan Gagal Permohonan / Tukar Kursus Pilihan

Permohonan Rayuan UPU Online:Rayuan Gagal Permohonan / Tukar Kursus Pilihan

Permohonan Rayuan UPU Online Lepasan SPM Sesi Akademik 2021/2022  Dibuka 11 hari bermula pada 16 Julai 2021 (Jumaat, jam 12.00 tengah hari) hingga 26 Julai 2021 (Isnin, jam 5.00 petang). Boleh semak panduan dibawah selain punca gagal dalam permohonan UPUonline dan bagaimana pihak UPUonline menyaring pemohon yang gagal dalam permohonan.

Hanya pemohon yang gagal dan mendapat tawaran program sijil sahaja boleh membuat permohonan rayuan melalui UPU Online bagi kemasukan ke Universiti Awam (UA) dan Politeknik. Rayuan ke Kolej Komuniti (KK) dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) adalah melalui institusi tersebut dan bukan melalui UPUOnline.

Sekiranya selepas semakan keputusan, anda gagal dalam permohonan atau ditawarkan ke kursus pengajian BUKAN PILIHAN selain bidang itu susah dapat kerja selepas tamat pengajian, kami nasihatkan untuk baca artikel perkongsian berkaitan permohonan rayuan UPU dibawah yang boleh membantu anda membuat keputusan lebih tepat.

Pihak UPU membuka peluang permohonan rayuan UPU kepada mereka yang tidak berjaya dalam mendapatkan tempat pada permohonan UPU yang lepas. Permohonan rayuan UPU ini dibuka kepada pelajar lepasan SPM/Setaraf dan STPM/Setaraf.

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai e-rayuan dan semakan keputusan e-rayuan UPU untuk panduan permohonan rayuan UPU calon yang gagal dalam permohonan.

Untuk memudahkan anda, anda boleh memuat turun aplikasi UPU pocket yang telah dibangunkan oleh KPM untuk memudahkan urusan UPU anda,. Baca: UPU Pocket 2.0:Cara Muat Turun Semakan Permohonan & Permohonan Rayuan

Bagi mereka yang belum menyemak keputusan UPU 2021 semak di: Semakan Keputusan Permohonan UPU 2021:Cara Semak & Rayuan Kemasukan Sesi 2021/2022

Permohonan Rayuan UPU Online:Rayuan Gagal Permohonan / Tukar Kursus Pilihan

Setelah permohonan rayuan UPU berjaya anda dinasihatkan membuat pengesahan setuju terima tawaran kemudian anda boleh mula menyemak tawaran biasiswa bagi meringankan beban kewangan anda semasa melanjutkan pelajaran. Antara bantuan kewangan yang anda mungkin berminat semak di bawah:

Lain-lain biasiswa anda boleh seacrh di keptennews.com

Cara Permohonan Rayuan UPU

Permohonan Rayuan UPU Online Lepasan SPM Sesi Akademik 2021/2022

Hanya pemohon yang gagal dan mendapat tawaran program sijil sahaja boleh membuat permohonan rayuan UPU melalui UPU Online bagi kemasukan ke Universiti Awam (UA) dan Politeknik.

Rayuan ke Kolej Komuniti (KK) dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) adalah melalui institusi tersebut dan bukan melalui UPUOnline.

Permohonan rayuan boleh dibuat melalui portal rasmi UPU :

http://upu.moe.gov.my/

Semak contoh proses pemilihan pelajar yang BERJAYA dan TIDAK BERJAYA. Pemohon akan disusun berdasarkan kepada markah merit tertinggi hingga terendah.

Cara Permohonan Rayuan UPU

Baca Juga: MyKad Online:Cara Mohon Mykad Online Umur 12 Tahun

JPN juga memperkenalkan permohonan pendaftaran surat beranak online: Surat Beranak Online JPN: Daftar Kelahiran Online boleh daftar kelahiran di pautan tersebut.

Tarikh Rayuan

Permohonan rayuan UPU online bagi sesi kemasukan 2021/2022 akan dibuka dan ditutup permohonannya seperti tarikh berikut:

Tarikh Buka : 16 Julai 2021 (Jumaat, jam 12.00 tengah hari)

Tarikh Tutup : 26 Julai 2021 (Isnin, jam 5.00 petang)

Baca Juga: Permohonan TUDM 2021/2022:Syarat & Borang Pengambilan TUDM

Semakan Keputusan Rayuan UPU

Untuk semakan keputusan rayuan kemasukan UPU sesi 2021/2022 anda juga boleh menyemak di pautan yang sama https://upu.mohe.gov.my/

Tarikh semakan keputusan rayuan UPU online akan kami kemaskini setelah mendapat maklmat yang akan dimumkan oleh pihak KPT kelak.

Baca Juga: Semakan i-Citra: Semakan Status Bayaran & Kelulusan

Panduan Jika Permohonan UPU Todak Berjaya

Untuk pemohon dari lepasan SPM dan STPM atau setaraf, sekiranya permohonan tidak berjaya perlu melakukan langkah persediaan bagi memastikan anda boleh sambung belajar. Inilah tip yang boleh anda pertimbangkan.

1. Buat Rayuan

Sebelum buat keputusan untuk masuk ke IPTS, kemukakan rayuan anda. Ramai pemohon yang sebelum ini tidak diluluskan, tetapi akhirnya berjaya mendapat tawaran meskipun keputusan yang diperolehi kurang baik. Rayuan yang boleh dibuat ialah rayuan fasa 1 dan 2 bagi lepasan STPM dan setaraf.

2. Pilih Kursus yang Jarang Dipohon

Dalam rayuan, pemohon lepasan SPM dan setaraf dibenarkan memilih 2 kursus, sedangkan lepasan STPM dan setaraf boleh mengambil 4 kursus mengikut kelayakan. Agar permohonan berjaya, dinasihatkan anda mengambil kursus yang tak ramai peminat dan berkemahiran.

Kursus tersebut misalnya programming, arts, accounting, dan graphic design. Meskipun bidang ini dibutuhkan dalam industri semasa, tak ramai graduan berminat belajar dalam bidang berkenaan. Jadi disarankan anda mengambil kursus yang sesuai dengan industri semasa dan menjanjikan peluang kerjaya selepas pengajian tamat.

3. Buat Kajian IPTS yang Sesuai untuk Anda

Sambil menunggu keputusan rayuan, buatlah kajian mengenai IPTS yang menawarkan kursus yang anda minat. Di IPTS memang majority kursus yang ditawarkan mempunyai kemahiran dan menepati kebutuhan industri. Untuk menyemak kursus, cuba layari laman rasmi Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Di sini anda boleh menyemak kursus yang ingin dipohon dan IPTS yang menawarkan kursus berkenaan. Selepas itu, masuk terus ke laman web rasmi IPTS yang anda rasa sesuai untuk menyemak kelayakan, yuran pengajian, dan tarikh pengambilan.

4. Memilih IPTS

Apabila permohonan UPU benar-benar gagal, anda perlu ambil keputusan untuk masuk IPTS bagi menyambung pengajian. Pilihlah IPTS yang menawarkan pembiayaan mudah atau beasiswa, atau sekurang-kurangnya anda perlu bayar separuh yuran sahaja. Coba layari laman rasmi IPTS di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA) seperti UNIKL, KUPTM, dan KPTM yang menawarkan pinjaman mudah. Selain itu, anda boleh ambil diploma kemahiran seperti ADTEC, GMI, dan JMTI.

5. Buat Pertimbangan Hasil Rayuan

Apabila anda telah mendapat tawaran selepas keputusan rayuan diumumkan, buatlah pertimbangan sama ada menerima atau menolaknya. Buat keputusan yang bijak termasuk mengambil kira potensi kerjaya pada masa hadapan, tempoh pengajian, dan yuran pengajian.

Kesimpulannya, bagi lepasan SPM dan STPM atau setaraf perlu memohon UPU Online dan mendapatkan UPU Pocket bagi memudahkan mencari kursus-kursus di institusi pengajian tinggi dan university awam. Untuk yang gagal memohon pula, tidak perlu berkecil hati karena masuk ke IPTS pun tak kurang baiknya.

Baca Juga: kis.kemas.gov.my:Permohonan Jawatan Guru KEMAS

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Maklumat Lajut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut tentang permohonan rayuan UPU Online atau maklumat lain berkaitan layari portal rasmi UPU di https://upu.mohe.gov.my/ atau hubungi mereka seperti berikut:

ALAMAT RASMI:

Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA

Jabatan Pendidikan Tinggi,

Kementerian Pengajian Tinggi

Aras 4, No. 2 Menara 2, Jalan P5/6

Presint 5 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan

62200 Wilayah Persekutuan Putrajaya

TALIAN HOTLINE  : 03 8870 8200

FAKS            : 03 8870 6864

ALAMAT EMEL     : upu@mohe.gov.my

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai permohonan rayuan UPU Online sesi kemasukan 2021/2022 ini memudahkan anda. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

  • Menuntut Ilmu
  • Mengamalkan Ilmu
  • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment