UPU Pocket 2.0:Cara Muat Turun Semakan Permohonan & Permohonan Rayuan

UPU Pocket 2.0:Cara Muat Turun Semakan Permohonan & Permohonan Rayuan

UPU Pocket dibangunkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Pelajar lepasan SPM dan STPM mendapatkan kursus-kursus yang bersesuaian dengan minat dan kelayakan menerusi aplikasi ini. Aplikasi ini boleh didapati dari UPU Pocket App Store. UPU Pocket

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia membangunkan aplikasi ini untuk membantu rakyat mendapatkan maklumat dan rujukan untuk menyambung pengajian tinggi. UPU Pocket

Aplikasi ini hanya boleh digunakan untuk mencari kursus yang bersesuaian di IPTA. Setelah keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), anda dapat membuka aplikasi ini. UPU Pocket

Aplikasi Mobile UPU Pocket 2.0 Kini Boleh Dimuat Turun. Berita baik buat para pemohon permohonan kemasukan ke UA, Politeknik, ILKA dan Kolej Komuniti melalui permohonan UPU online. Pelajar boleh mendapatkan panduan permohonan, semakan dan kemaskini melalui telefon pintar. Mudah bukan. UPUPocket adalah satu aplikasi mobile yang dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi. UPU Pocket

Aplikasi UPU Pocket bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia terutama para pemohon dan ibu bapa dalam mendapatkan perkhidmatan dan rujukan dalam urusan kemasukan pelajar ke Universiti Awam, Politeknik, Kolej Komuniti Dan Institusi Latihan Kemahiran Awam. UPU Pocket

Baca Disini: Semakan Keputusan Permohonan UPU 2021:Cara Semak & Rayuan Kemasukan Sesi 2021/2022

UPU Pocket 2.0:Cara Muat Turun Semakan Permohonan & Permohonan Rayuan

Bagi pelajar yang ingin melanjutka pelajaran ke IPTA semak biasiswa di sini:

Lain-lain biasiswa anda boleh seacrh di keptennews.com

Siapakah yang Layak Memohon UPU Atas Talian?

UPU Pocket memudahkan pelajar mendapatkan kursus yang diminati bila-bila masa di mana sahaja sesuai dengan kelayakan akademik mereka.

Ada kelayakan tersendiri bagi pemohon program pengajian yang ditawarkan serta maklumat kategori iaitu:

1. Lepasan SPM atau Setaraf

Lepasan SPM dan setaraf layak memohon UPU online untuk kemasukan UA, kolej komuniti, politeknik, dan ILKA mengikut minat dan kelayakan. Mereka boleh memohon program asasi, diploma di politeknik, dan sijil atau dipoma pada kolej komuniti dan ILKA.

Calon yang layak memohon ialah:

 • Lepasan SPM tahun semasa atau kategori A
 • Lepasan SPM tahun sebelum atau kategori B

2. Lepasan STPM atau setaraf

Pemohon yang layak mendaftar UPU online ialah:

 • STPM pada tahun semasa, meliputi kategori A (aliran sastera) dan kategori S (aliran sains).
 • Lepasan matrikulasi atau kategori N. P, U, L, K, J dari aliran sains calon matrikulasi KPM, PASUM dan asasi UiTM, perakaunan calon matrikulasi KPM, undang-undang calon asasi UiTM, bahasa Inggeris UiTM, kejuruteraan UiTM, dan teknikal KPM.

3. Lepasan Diploma / Setaraf

Lepasan diploma dan setaraf yang layak memohon iaitu:

 • Diploma dari university awam (UA) atau diploma politeknik.
 • Diploma IPTS, luar negara, DVM, DKM, dan DLKM.
 • Kelayakan setaraf seperti A-level, sekolah sukan, IBD, matrikulasi, STPM, dan STAM bukan tahun semasa, dan AUSMAT, ADFP, SAM, atau foundation IPTS.

4. Lepasan STAM

Pelajar lepasan STAM yang boleh memohon UPU Online ialah lepasan tahun semasa dan tahun sebelum semasa sahaja.

Selepas buat permohonan atas talian, anda dapat memasang aplikasi UPU Pocket dari Google Play.

Baca Juga: Bakul PRIHATIN Negara JKM:Tatacara Permohonan & Borang Permohonan Bakul PRIHATIN

Panduan Memohon UPU Online

Apabila memenuhi kelayakan memohon, anda boleh terus buat permohonan. Berikut ini cara-cara memohon UPU online untuk kali pertama.

Bagi pemohon yang baru pertama kali mendaftar dikehendaki mengakses UPU online untuk kemasukan ke university awam, politeknik, kolej komuniti, dan ILKA. Masukkan nombor kad pengenalan, alamat emel, nama ibu, soalan keselamatan, kata laluan, dan pengesahan kata laluan.

Sebelum memohon, anda dikehendaki membeli nombor unik ID BSN mengikut kategori. Kemudian masukkan nombor kad pengenalan, nombor ID BSN, jenis permohonan, program pengajian, dan kategori pilihan mengikut kelulusan.

Baca Juga: Permohonan TUDM 2021/2022:Syarat & Borang Pengambilan TUDM

Cara Mendapatkan Aplikasi UPU Pocket

Aplikasi UPU Pocket boleh didapat dengan cara muat turun dari Google Play. Ini panduan lengkapnya.

 • Bagi pengguna telefon bimbit Android, anda boleh buka Google Play dan taip UPU Pocket di kolom pencarian.
 • Rujuk pilihan senarai yang tersedia, pilih aplikasi ‘UPUPocket Government of Malaysia’.
 • Klik dan instal UPU Pocket dalam telefon anda.
 • Setelah terpasang UPU Pocket, anda boleh menggunakan UPU Pocket untuk kemudahan urusan sambung belajar nanti.

Di dalam UPU Pocket terdapat beberapa menu yang anda mesti faham untuk dapat menggunakannya yaitu:

 • Semakan status. Menu ini boleh digunakan untuk menyemak status permohonan, status kelayakan, dan semak keputusan pemohon.
 • e-Guide. Dalam menu ini anda boleh mendapatkan maklumat syarat kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam, Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA), dan TVET.
 • Kalendar akademik. Menu ini berisi butiran tentang aktiviti permohonan UPU online.
 • Anda dapat mengirimkan aduan kepada staf pentadbiran dan meminta maklum balas dari aplikasi berkenaan. UPU Pocket

Baca Juga: Temujanji Online JPN: Cara Buat Temujanji di mytemujanji.jpn.gov.my

Fungsi Aplikasi UPU Pocket

Setiap menu yang sudah disebutkan di atas mempunyai fungsinya tersendiri. Berikut ini fungsi yang dapat digunakan dari UPU Pocket:

 • Menyemak permohonan, caranya dengan klik menu Semakan Permohonan, kemudian isi nombor kad pengenalan dan pilih program pengajian. Klik Semak.
 • Semak sistem keputusan dengan cara klik menu Semakan Keputusan, masukkan nombor kad pengenalan atau MyKad. Pilih jenis institusi dan program pengajian, lalu klik Semak. UPU Pocket
 • Menyemak sistem kelayakan. Caranya pilih Semakan Kelayakan, isi nombor kad pengenalan atau Mykad. Masukkan kata laluan yang sudah didaftarkan pada UPU online untuk membuat semakan kelayakan program. Pilih Kategori, kemudian klik Semak. UPU Pocket

e-Panduan juga memiliki fungsi sendiri Iaitu:

 • e-Panduan SPM. Klik e-Panduan SPM kemudian pilih universiti awam dan kategori, klik Carian.
 • e-Panduan STPM, klik e-Panduan STPM, pilih university awam, kategori dan aliran, kemudian klik Carian.
 • e-Panduan UPUSkils, klik e-Panduan UPUSkils, pilih agensi/institusi dan program pengajian. Klik Carian.
 • Carian Program, klik Carian Program, pilih program pengajian, klik Carian. UPU Pocket
 • Laluan Kerjaya, klik Laluan Kerjaya, pilih universiti awam dan kategori, klik Carian. UPU Pocket

Selain daripada fungsi yang telah diterangkan di atas, masih ada fungsi lain Iaitu:

 • Pada direktori, anda boleh mendapatkan maklumat berkenaan institusi pengajian tinggi atau universiti seperti alamat, nombor telepon, alamat e-mel, dan pautan menuju laman web rasmi.
 • Takwim, berisi butiran tarikh-tarikh penting UPU Online bagi sesi akademik sedang berjalan.
 • Notifikasi, pengguna boleh mendapatkan maklumat berkaitan UPU yang telah dikemaskini. UPU Pocket

Baca Juga: MyKad Online:Cara Mohon Mykad Online Umur 12 Tahun

JPN juga memperkenalkan permohonan pendaftaran surat beranak online: Surat Beranak Online JPN: Daftar Kelahiran Online boleh daftar kelahiran di pautan tersebut.

Aplikasi UPUPocket 2.0 : Panduan Permohonan Dan Semakan UPU

Mendapatkan status permohonan kemasukan UPU adalah satu tugas yang membosankan buat kebanyakkan ibubapa dan lepasan sekolah jika maklumat atau panduan yang dicari sukar diperolehi. Aplikasi ‘UPU Pocket’ bakal menjadikan urusan anda menjadi lebih mudah. Aplikasi UPU Pocket telah dilancarkan pada 3 Februari 2018 bersempena dengan Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2018 (Jom Masuk U/ IPTA) di Melaka. UPU Pocket menyediakan penyelesaian yang mudah kepada masalah di mana seseorang boleh menjejaki status permohonan dan semakan UPU dengan mudah hanya dhujung jari anda.

Baca Juga: E-Lembaga Peperiksaan:Permohonan Salinan Sijil Peperiksaan & Semak Semula Status Exam

Menu Utama UPU Pocket

Di antara maklumat dan panduan yang terdapat di aplikasi UPU Pocket termasuk :-

i) Semakan Status UPU Membolehkan pengguna untuk menyemak status permohonan UPU, status kelayakan dan keputusan permohonan dan rayuan pemohon UPU Pocket.

ii) e-Panduan e-Guide menyediakan syarat kemasukan ke universiti awam, TVET dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) UPU Pocket.

iii) Kalendar Akademik Menyediakan butiran mengenai tarikh penting yang berkaitan dengan aktiviti permohonan UPU online.

iv) Aduan Maklumbalas berkaitan permohonan UPUonline. Para pengguna boleh menghubungi staf pentadbiran UPU sekiranya mereka mempunyai sebarang aduan atau maklum balas mengenai status mereka melalui ciri ‘Aduan’ yang dibina di dalam aplikasi.

v) Alamat UA Pertanyaan lanjut berkaitan program yang ditawarkan UPU Pocket

vi) Hubungi BPKP Pertanyaan lanjut berkenaan permohonan UPU online

Baca Juga: i-Citra KWSP:Permohonan Pengeluaran & Semakan Kelayakan

Panduan Calon Tidak Berjaya Memohon UPU

Untuk pemohon dari lepasan SPM dan STPM atau setaraf, sekiranya permohonan tidak berjaya perlu melakukan langkah persediaan bagi memastikan anda boleh sambung belajar. Inilah tip yang boleh anda pertimbangkan.

1. Buat Rayuan

Sebelum buat keputusan untuk masuk ke IPTS, kemukakan rayuan anda. Ramai pemohon yang sebelum ini tidak diluluskan, tetapi akhirnya berjaya mendapat tawaran meskipun keputusan yang diperolehi kurang baik. Rayuan yang boleh dibuat ialah rayuan fasa 1 dan 2 bagi lepasan STPM dan setaraf.

2. Pilih Kursus yang Jarang Dipohon

Dalam rayuan, pemohon lepasan SPM dan setaraf dibenarkan memilih 2 kursus, sedangkan lepasan STPM dan setaraf boleh mengambil 4 kursus mengikut kelayakan. Agar permohonan berjaya, dinasihatkan anda mengambil kursus yang tak ramai peminat dan berkemahiran.

Kursus tersebut misalnya programming, arts, accounting, dan graphic design. Meskipun bidang ini dibutuhkan dalam industri semasa, tak ramai graduan berminat belajar dalam bidang berkenaan. Jadi disarankan anda mengambil kursus yang sesuai dengan industri semasa dan menjanjikan peluang kerjaya selepas pengajian tamat.

3. Buat Kajian IPTS yang Sesuai untuk Anda

Sambil menunggu keputusan rayuan, buatlah kajian mengenai IPTS yang menawarkan kursus yang anda minat. Di IPTS memang majority kursus yang ditawarkan mempunyai kemahiran dan menepati kebutuhan industri. Untuk menyemak kursus, cuba layari laman rasmi Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Di sini anda boleh menyemak kursus yang ingin dipohon dan IPTS yang menawarkan kursus berkenaan. Selepas itu, masuk terus ke laman web rasmi IPTS yang anda rasa sesuai untuk menyemak kelayakan, yuran pengajian, dan tarikh pengambilan.

4. Memilih IPTS

Apabila permohonan UPU benar-benar gagal, anda perlu ambil keputusan untuk masuk IPTS bagi menyambung pengajian. Pilihlah IPTS yang menawarkan pembiayaan mudah atau beasiswa, atau sekurang-kurangnya anda perlu bayar separuh yuran sahaja. Coba layari laman rasmi IPTS di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA) seperti UNIKL, KUPTM, dan KPTM yang menawarkan pinjaman mudah. Selain itu, anda boleh ambil diploma kemahiran seperti ADTEC, GMI, dan JMTI.

5. Buat Pertimbangan Hasil Rayuan

Apabila anda telah mendapat tawaran selepas keputusan rayuan diumumkan, buatlah pertimbangan sama ada menerima atau menolaknya. Buat keputusan yang bijak termasuk mengambil kira potensi kerjaya pada masa hadapan, tempoh pengajian, dan yuran pengajian.

Kesimpulannya, bagi lepasan SPM dan STPM atau setaraf perlu memohon UPU Online dan mendapatkan UPU Pocket bagi memudahkan mencari kursus-kursus di institusi pengajian tinggi dan university awam. Untuk yang gagal memohon pula, tidak perlu berkecil hati karena masuk ke IPTS pun tak kurang baiknya.

Baca Juga: SPLKPM:Cara Login & Kemaskini Maklumat SPLKPM splkpm.moe.gov.my

Update Permohonan UPU Online 2021

Memasuki tahun 2021 dan sesi akademik 2021/2022, ada beberapa kemaskini terkait dengan cara memohon dan tarikh-tarikh penting dalam pendaftaran UPU Online UPU Pocket.

Baca Juga: Revenue Monster:Cara Daftar & Kebaikan Penggunaan Revenue Monster

Panduan Mengisi UPU Online

 • Pendaftaran wajib dilakukan oleh lepasan SPM, STPM atau setaraf, dan diploma atau setaraf.
 • Setiap pemohon wajib membeli ID unik seharga RM 15.60.
 • Pemohon wajib mengisi maklumat peribadi dan keluarga.
 • Pengisian keputusan maklumat SPM wajib bagi lepasan STPM atau setaraf dan diploma atau setaraf.
 • Pengisian keputusan maklumat STPM/Matrikulasi/STAM, muat naik dokumen berkaitan, dan membuat penukaran kategori lepasan setaraf wajib bagi lepasan diploma dan setaraf.
 • Semua pemohon wajib membuat kemaskini lebih dari sekali.
 • Semua pemohon harus mencetak permohonan UPU Online.

Baca Juga: Portal ePeneroka FELDA:Cara Login Semakan Pelupusan Hutang FELDA

Tarikh Penting Permohonan UPU Online 2021 UPU Pocket

 • Permohonan UPU Online dapat dibuat mulai 4 Januari 2021 untuk sesi akademik 2021/2022.
 • Permohonan UPU Online akan ditutup pada tanggal 31 Mac 2021 bagi kemasukan sesi akademik 2021/2022.
 • Temu duga atau ujian untuk lepasan SPM akan dilakukan bermula dari April 2021 hingga Jun 2021.
 • Proses temu duga untuk lepasan STPM atau setaraf akan dilakukan pada Mei 2021 hingga Ogos 2021.
 • Hebahan UPU online bagi lepasan SPM dijangka akan dijalankan pada minggu ke-3 Julai 2021.
 • Pengemaskinian bagi lepasan STPM dan setaraf akan dilakukan pada 9 Ogos 2021 hingga 12 Ogos 2021.
 • Hebahan UPU Online untuk lepasan STPM dijangka akan dibuat pada minggu ke-3 September 2021.

Baca Juga: Login EPSA KPM:Cara Login Daftar Kursus KPM (epsa.gov.my)

Contoh Surat

Baca di Sini senarai contoh surat lain :

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sebarang pertanyaan mengenai UPU Pocket boleh menghubungi di talian03 – 8870 6765/ 6769/ 6121/ 6829/ 6751/ 6774 atau

emel: emelupu@mohe. gov.my,

layari: Facebook KEMASUKAN BPKP JPT, Instagram@KEMASUKANBkpa,

Sistem Maklum Balas: https://jpt.mohe.gov.my/

maklumbalas/UPUChat :http://upu-chat.ml/UPUChat/UPU_DaftarMasuk.

Terima kasih. Semoga perkongsian mengenai UPU Pocket ini memudahkan anda. InsyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Menuntut Ilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment