Permohonan Rayuan BKSS 6.0:Cara Buat Rayuan BKSS

Permohonan Rayuan BKSS 6.0:Cara Buat Rayuan BKSS

Permohonan rayuan BKSS 6.0 adalah untuk mereka yang gagal mendapat bayaran BKSS sepertimana yang diumumkan kerajaan Negeri Sarawak. Permohonan rayuan BKSS 6.0 ini bagi membolehkan mereka yang merasa diri mereka layak mendapat bantuan BKSS ini tetapi tercicir dari menerima bayaran tersebut.

Kerajaan Sarawak pimpinan Gabungan Parti Sarawak (GPS) hari ini mengumumkan 15 langkah Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS 6.0) membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.4 bilion bagi meneruskan kelangsungan bantuan yang amat diperlukan rakyat akibat langkah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKPD dan PKPB.

Ketua Menteri yang juga Pengerusi GPS, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, langkah-langkah itu merangkumi sembilan langkah pembayaran tunai dan enam langkah pemberian diskaun bantuan BKSS.

Anda juga boleh menyemak bantuan eBelia pemerkasa RM150 di sini. Bantuan eBelia PEMERKASA RM150

Bantuan BKSS

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

Kategori Penerima BKSS 6.0

Bantuan Tunai BKSS 6.0 terdiri daripada 2 kateori utama seperti dibawah:

 • Ketua Isi Rumah (KIR) B40 akan menerima pembayaran tunai RM250 sebulan bantuan BKSS untuk tempoh enam bulan mulai 31 Julai hingga 31 Disember 2021
 • Manakala individu bujang B40 yang berumur 21 tahun ke atas menerima pembayaran tunai RM500 bantuan BKSS secara sekali bayar (one-off).

Senarai penerima bantuan BKSS berdasarkan pada semua data penerima BKSS B40 sebelum ini termasuk senarai penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021.

Pembayaran bantuan BKSS akan dimasukkan ke akaun bank masing-masing atau yang tidak mempunyai akaun bank boleh menuntut dari mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Kategori bantuan khas BKSS yang lain boleh disemak di SINI.

Bagi pelajar anak Sarawak perlu tahu tentang Insentif PTPTN Anak Sarawak:Semakan Pengurangan Bayaran 30%

Bagi negeri Perak pula kerajaan negeri memperkenalkan tabung pendidikan anak Perak ataupun pemastautin negeri Perak baca Tabung Pendidikan Anak Perak.

penerima BKSS 6.0 kategiri isi rumah

Baca Juga: Temujanji Online Tabung Haji:Muat Turun Borang Transaksi TH Online & Cara Buat Temujanji

Permohonan Rayuan BKSS 6.0

Tiada pengumuman rasmi dibuat berkaitan permohonan rayuan BKSS 6.0 ini namun berdasarkan pengalaman BKSS 3.0 yang kita boleh semak di SINI atau https://bkss.sarawak.gov.my/media/others/FAQ-KIR.pdf permohonan rayuan boleh dibuat kepada mereka yang tidak lulus bayaran BKSS.

Baca Juga:Print MySejahtera QR Code:Tampal Di Pintu Kedai / Premis

cara buat rayuan bkss 6.0 cara semak keputusan rayuan bkss 6.0

Kerajaan juga telah megumumkan tambahan RM500 kepada mereka yang layak melalui program PEMERKASA yang diumumkan sebelum ini. Semak kelayakan tambahan RM500 klik: BANTUAN TAMBAHAN RM500 PEMERKASA.

Bagi mereka yang layak anda juga boleh menuntut bantuan program bantuan jaringan prihatin dari RM 180 sehingga RM 300 di Program Jaringan Prihatin B40:RM300 Peranti, RM180 Data CAra Daftar.

Cara Membuat Rayuan BKSS 6.0 Kategori Bujang

Cara buat Permohonan rayuan BKSS 6.0 kategori bujang adalah seperti berikut:

 1. Permohonan rayuan BKSS kategori bujang boleh dibuat dengan mengemukakan dokumen sokongan kepada pihak LHDN melalui Bantuan Prihatin Nasional kerana data yang diguna pakai untuk bayaran BKSS adalah berpandukan kelulusan BPN..
 2. Jika pemohon Permohonan rayuan BKSS 6.0 tidak pernah membuat permohonan BPN permohonan rayuan BKSS boleh dibuat melalui cara berikut:
PERMOHONAN RAYUAN bkss 6.0 KATEGORI BUJANG

Baca Juga: Semak Check kelajuan Internet Rumah Sekolah Pejabat:Cara Buat Speedtest Guna Web & Apps

Cara Membuat Rayuan BKSS 6.0 Kategori Isi Rumah

Cara buat rayuan BKSS 6.0 kategori isi rumah juga sama dengan kategori bujang diata sepertimana berikut:

 1. Permohonan rayuan BKSS kategori isi rumah boleh dibuat dengan mengemukakan dokumen sokongan kepada pihak LHDN melalui Bantuan Prihatin Nasional kerana data yang diguna pakai untuk bayaran BKSS adalah berpandukan kelulusan BPN..
 2. Hanya ketua keluarga sahaja yang boleh mengemukakan rayuan sama ada Suami atau Isteri sepertimana yang didaftarkan kpeda LHDNM melalui permohonan BPN.
 3. Jika pemohon Permohonan rayuan BKSS 6.0 tidak pernah membuat permohonan BPN permohonan rayuan BKSS boleh dibuat melalui cara berikut:
Permohonan rayua BKSS 6.0 kategori isi rumah keluarga

Baca Juga:Touch n Go eWallet:Pendaftaran & Penebusan Kredit eBelia RM 150

Tarikh Keputusan Permohonan Rayuan BKSS 6.0

Tarikh keputusan rayuan permohonan BKSS 6.0 belum dikemaskini oleh pihak kerajaan. Jika terdapat maklumat terbaru tentang tarikh tersebut maklumat tersebut aka dikemaskini segera.

Anda boleh menyemak keputusan permohonan rayuan tersebut melaui https://bkss.sarawak.gov.my/bkssrayuan bagi mereka yang mempunyai rangkaian internet.

Bagi mereka yang telah mendaftar nombor telefon pula keputusan permohonan rayuan akan dimaklumkan melalui SMS.

Bagi yang tiada akses kepada kedua-dua cara tersebut anda juga boleh menyemak keputusan rayuan tersebut di pejabat daerah berhampiran anda.

tarikh keputusan rayuan BKSS 6.0

Baca Juga:Permohonan Rayuan BPR 2021 Fasa 2:Mulai 15-30 Jun 2021

Soalan Lazim Bantuan Khas Sarawakku Sayang

1.Siapakah yang layak mendapat bantuan BKSS 6.0 kategori isi rumah B40 yang telah membuat rayuan?

Rayuan BKSS 6.0 adalah untuk isi rumah B40 yang telah membuat rayuan kerana tidak tersenarai dalam bantuan tersebut tetapi mereka layak.

2.Adakah saya golongan isi rumah B40?

Golongan B40 adalah keluarga serumah dengan pendapatan bulanan suami dan isteri serta tanggungan adalah RM4000 dan kebawah.

3.Berapakah jumlah bayaran yang akan diterima untuk BKSS 6.0 ini?

Jumlah bayaran BKSS 6.0 adalah mengikut kategori seperti berikut:

 • Ketua Isi Rumah (KIR) B40 akan menerima pembayaran tunai RM250 sebulan bantuan BKSS untuk tempoh enam bulan mulai 31 Julai hingga 31 Disember 2021
 • Manakala individu bujang B40 yang berumur 21 tahun ke atas menerima pembayaran tunai RM500 bantuan BKSS secara sekali bayar (one-off).

Baca Juga:Laptop Tablet Percuma CERDIK:Semakan Kelayakan Inisiatif Cerdik Murid B40

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan tentang bantuan BKSS 6.0 atau perkara lain berkaitan anda boleh hubungi Unit Komunikasi Awam Sarawak (UKAS)atau anda boleh layari https://bkss.sarawak.gov.my/

atau

Tel: 082-555 999

Terima kasih. Semoga Permohonan rayuan BKSS 6.0 ini memudahkan anda untuk membuat rayuan seterusnya mendapat bantuan daripada kerajaan negeri Sarawak. insyaAllah.

Kewajipan Orang Yang Berilmu.

 • Menuntut Ilmu
 • Mengamalkan Ilmu
 • Menyebarkan Ilmu

Smoga Bermanfaat keptennews.com

Leave a Comment